Купити квартиру в Дніпрі

Військовий збір підвищують до 5% – хто і яку суму повинен буде платити

Військовий збір підвищують до 5% - хто і яку суму повинен буде платити

Найближчими днями президентом Володимиром Зеленським буде підписаний і набуде чинності закон про підвищення податків. Військовий збір зросте з 1,5 до 5%.

Хто і скільки повинен буде платити за новим законом розповідають “Новини України – НСН”.

В Україні військовий збір береться з усіх доходів громадян. Насамперед це стосується зарплати, яка становить близько 60% у доходах громадян (останні дані Держстат публікував ще до війни).

Закон застосовуватиметься заднім числом і підвищить військовий збір уже із зарплати за жовтень.

Наразі ставка податку з громадян складається з двох частин: податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) – 18% та військовий збір – 1,5%, у сумі 19,5%. За новим законом ставка зросте до 23%, оскільки військовий збір підвищать до 5%.

Наприклад, зараз середня зарплата становить близько 20 тисяч гривень до вирахування податків. З неї береться 18% ПДФО – 3600 гривень та 1,5% військового збору – 300 гривень. У сумі – 3900 гривень.

Вже із зарплати за жовтень візьмуть 3600 гривень та 1000 гривень (5%) військового збору. У результаті податок зросте на 700 гривень до 4700 гривень.

Військовий збір підвищують до 5% – хто і яку суму повинен буде платити

Військовий збір підвищують до 5% - хто і яку суму повинен буде платити

Хто буде компенсувати підвищення податків

Підвищення податків торкнеться насамперед бюджетників. У них гроші із зарплати знімуть автоматично.

Виникнуть труднощі і у співробітників компаній, які платять “білу зарплату”. За даними опитування серед компаній Європейської бізнес-асоціації, 55% учасників наголосили, що не зможуть компенсувати різницю своїм працівникам. Це призведе до зниження реального доходу людей.

Готові компенсувати зниження реального доходу працівників 14%, а частково – 13%. І 6% готові повністю компенсувати.

Кого стосутьсязакон і коли він набирає чинності

Згідно із законом, “доходи платників військового збору, нараховані за результатами податкових періодів до набрання чинності цим законом, оподатковуються за ставкою військового збору, що діяла до набрання чинності цим законом, незалежно від дати їх фактичної виплати (надання)”.

Водночас ВР визначила, що залишається ставка 1,5% з військових та співробітників силових відомств. Це стосується військовослужбовців та працівників ЗСУ, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, Головного управління розвідки Міністерства оборони, Національної гвардії, Державної прикордонної служби, Управління державної охорони, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації, Державної спеціальної служби транспорту.

Крім того, військовий збір не береться з пенсій (близько чверті доходів громадян) та соціальних виплат.

Джерело: РБК-Україна.

Ще новини України: Нові тарифи, ліміт на перекази, податки – основні зміни з 1 жовтня

To Top
Пошук
e-mail
Важливі
Новини
Lite
Отримати допомогу