Купити квартиру в Дніпрі

Пенсії в Україні – у якому випадку доведеться повернути виплати

Пенсії в Україні – у якому випадку доведеться повернути виплати

У Пенсійному фонді України нагадали, у якому випадку доведеться повернути пенсії до бюджету

Якщо не повідомити органи Пенсійного фонду про працевлаштування або зайняття підприємницькою діяльністю, це може призвести до повернення виплат до бюджету.

У Пенсійному фонді України (ПФУ) було оголошено, що у деяких випадках пенсійні виплати громадян можуть бути повернуті державі.

Проте є способи уникнути цієї ситуації, як повідомляється в матеріалах ПФУ, інформує НСН.

Що робити, щоб не залишитись без пенсії

Однією із причин повернення пенсії є працевлаштування або зайняття підприємницькою діяльністю без своєчасного повідомлення органів Пенсійного фонду. ПФУ керується законом “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, згідно з яким пенсіонери зобов’язані повідомити фонд про реєстрацію підприємницької діяльності протягом 10 днів.

При отриманні Пам’ятки пенсіонера та при зверненні за призначенням пенсійних виплат кожен пенсіонер підписує заяву, яка підтверджує дотримання вимог законодавства. Якщо у Реєстрі застрахованих осіб немає інформації про працевлаштування, громадянин повинен надати документи, що підтверджують цей факт, такі як копія наказу про прийняття на роботу, копія трудової книжки із записом про працевлаштування або копія цивільноправового контракту.

Пенсії в Україні – у якому випадку доведеться повернути виплати

Якщо пенсіонер не повідомляє про працевлаштування, а спеціалісти фонду виявляють цю інформацію через інші державні реєстри загальнообов’язкового державного соцстрахування, юридичні чи фізичні особи-підприємці, йому буде запропоновано повернути переплачені кошти. У разі відмови від добровільного повернення коштів Пенсійний фонд ухвалить рішення про відрахування 20% від майбутньої пенсії.

Пенсіонери також зобов’язані повідомляти органи ПФУ про факти працевлаштування, звільнення чи припинення реєстрації підприємницької діяльності, подавши відповідну заяву. Для зручності можна скористатися онлайн-режимом через особистий кабінет на порталі електронних послуг Пенсійного фонду з використанням кваліфікованого електронного підпису (КЕП).

Як уникнути повернення та недоплати пенсійних виплат

Щоб уникнути недоплати пенсії, громадянам необхідно своєчасно повідомляти органи фонду про факти працевлаштування та звільнення з роботи.

Працюючим пенсіонерам варто знати, що кожен квітень проводиться перерахунок виплат. Цього року понад 600 тисяч пенсіонерів, які продовжують працювати, одержали підвищення пенсії. Проте перерахунок проводиться тільки для тих, хто відпрацював 24 місяці після призначення пенсії або попереднього перерахунку.

Розрахунок виплат здійснюється із запізненням, тому сума виплат збільшується у квітні, але пенсіонери отримують її лише у червні за три місяці: квітень, травень та червень.

Ще новини України: Пенсії в Україні – стало відомо, чи змінюватимуть дати виплат

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×