Купити квартиру в Дніпрі

Місія МАГАТЕ не має доступу до ЗАЕС, станція замінована – Гроссі

Місія МАГАТЕ не має доступу до ЗАЕС, станція замінована - Гроссі

Окупанти не дають доступу місії МАГАТЕ до ЗАЕС, встановивши міни по периметру станції.

Озброєні окупанти та військова техніка присутні на території Запорізької АЕС.

Про це йдеться у звіті директора МАГАТЕ Гроссі, передають “Новини України – НСН”.

“ISAMZ продовжує повідомляти про присутність озброєних людей (які, як стверджує Російська Федерація, є членами Національної гвардії Росії і деякими фахівцями з хімічної, біологічної, радіологічної та ядерної зброї) і військової техніки, такої як бронетранспортери, військові транспортні засоби матеріально-технічного забезпечення та бронемашини зі встановленим озброєнням. ISAMZ повідомила, що озброєні військові не допустили її до західної частини турбінних залів”, – зазначив він.

Також росіяни не допускають експертів місії МАГАТЕ до західної частини турбінних залів ЗАЕС. Тому вони не можуть підтвердити, чи є в цих частинах якісь проблеми або матеріали, що потенційно можуть вплинути на ядерну безпеку або захищеність станції.

Місія МАГАТЕ не має доступу до ЗАЕС, станція замінована – Гроссі

Місія МАГАТЕ не має доступу до ЗАЕС, станція замінована - Гроссі

Також ISAMZ продовжує стикатися з “обмеженнями в наданні своєчасного і належного доступу до всіх місць та інформації, пов’язаних з ядерною та фізичною ядерною безпекою, що може мати наслідки для оцінки Агентством загальної ситуації”.

“Протягом звітного періоду (з 25 травня по 30 серпня. – Ред.) ISAMZ не було надано доступу до всіх місць, що мають відношення до ядерної та фізичної ядерної безпеки – таких як західна частина турбінних залів, ізоляційні ворота водойми-охолоджувача ЗАЕС та відкритий розподільчий пристрій 330 кВ ЗАЕС”, – зазначається у звіті Гроссі.

Місія також бачила протипіхотні міни у буферній зоні між внутрішньою та зовнішньою огорожею об’єкту в закритій зоні, недоступній для експлуатаційного персоналу станції.

Окупанти сказали МАГАТЕ, що ці міни є частиною системи фізичного захисту.

Також у звіті Гроссі повідомив, що в деяких випадках експерти МАГАТЕ мали змогу поспілкуватися з операторами головного щита управління щодо їхніх дозволів і досвіду, але  в більшості випадків ISAMZ стикалася з обмеженнями, накладеними ЗАЕС (російською окупаційною адміністрацією на ЗАЕС. – Ред.), і не могла відкрито взаємодіяти і обмінюватися інформацією з операторами.

Ще новини України: “Досі бояться наступу з боку Дніпра”: названо кількість окупантів на ЗАЕС і їх склад

To Top
Пошук
e-mail
Важливі
Новини
Lite
Отримати допомогу