Купити квартиру в Дніпрі

Як мають працювати дитячі садочки у 2024/2025 році: рекомендації від МОН

Як мають працювати дитячі садочки у 2024/2025 році: рекомендації від МОН

Дитячі садочки у новому навчальному році зможуть обирати формат роботи – очний, змішаний та дистанційний – залежно від безпекової ситуації. Які рекомендації надали у МОН.

У Міністерстві освіти і науки України створили настанови для педагогів і керівників закладів дошкільної освіти (ЗДО) щодо організації освітнього процесу на 2024/2025 навчальний рік.

Як працюватимуть дитячі садочки у новому навчальному році розповідають “Новини України – НСН”.

“Ці рекомендації є важливим орієнтиром для всіх працівників дошкілля, оскільки допоможуть підготуватись до нового навчального року і забезпечити якісний освітній процес у кожному закладі”, – стверджують у міністерстві.

Як зазначають у МОН, в основі настанов для закладів дошкільної освіти пріоритетними залишаються гарантування безпеки дітей, а також доступність і якість освіти для них.

Очний формат

У відомстві очний формат визначили основним для функціонування дитсадків. Водночас у випадку несприятливої безпекової ситуації в регіоні їх можуть перевести на дистанційний чи змішаний формати.

Таке рішення можуть приймати керівники військових (військово-цивільних адміністрацій) та засновники ЗДО.

У міністерстві зазначають, що обрана форма навчання може змінюватися протягом року.

Однією з головних вимог до організації дитячих садочків, які працюють в очному форматі, є наявність облаштованих укриттів. Ці приміщення мають бути обладнаними відповідно до потреб дітей дошкільного віку.

Як мають працювати дитячі садочки у 2024/2025 році: рекомендації від МОН

Як мають працювати дитячі садочки  у 2024/2025 році: рекомендації від МОН

Крім відкритого доступу та безпеки приміщень, працівникам закладів рекомендують розмістити у них таблички із інформаційними позначками. Знаки мають бути зрозумілими для дітей раннього, дошкільного віку та тих вихованців, які мають особливі освітні потреби.

Також у МОЗ радять зробити укриття візуально привабливими для дітей, аби в них не виникало відчуття покарання, страху чи незахищеності.

Як зазначають у відомстві, доступ до укриттів ЗДО може надаватися виключно працівникам дитсадків і дітям, які там навчаються.

Змішана форма

Змішане навчання має на меті залучити більшу кількість українських дітей до відвідування закладів.

При цьому дитячі садочки організовують очні зустрічі з дітьми за наявності в закладах укриттів.

Зокрема в рамках проєкту ЮНІСЕФ “Забезпечення безперервності навчання та розвитку дітей дошкільного віку в умовах кризи в Україні”, дитячі садки проводять двічі на тиждень заняття для дітей старшого дошкільного віку.

Навчання триває протягом двох годин і допомагає дітям до початку навчання у школах набути необхідні навички та спілкуватися з однолітками.

Дистанційна форма

У МОН рекомендують надавати перевагу дистанційній формі роботи дитсадків, якщо вони розташовані на території потенційної небезпеки і не мають можливості створити обладнане укриття.

При цьому педагогам варто надавати батькам дітей інформаційну підтримку, проводити освітні заходи, як-от тренінги, а також дієві практичні консультації щодо поведінки в екстремальних ситуаціях та повсякденному житті.

“Це включає навчання практикам недискримінаційного ставлення, ненасильницького спілкування та розумного підходу до заборон і дозволів.

Важливо також приділити увагу інформаційній безпеці, адже використання різних платформ і онлайн-застосунків може наражати дітей на небажаний контент”, – пояснюють у відомстві.

Групи короткотривалого перебування

Також у ЗДО можуть створювати групи короткотривалого перебування, вихованці яких можуть навчатися в дитячих садках від 2 до 4 годин щоденно або від 2 до 3 разів на тиждень.

Групи створюють за запитом батьків або в тому випадку, якщо укриття закладу не можуть одночасно вмістити всіх дітей і персонал.

“Така форма навчання може бути організована безпосередньо в укриттях, за умови погодження з військовими адміністраціями та засновниками громад, які з об’єктивних причин не можуть повністю відновити діяльність закладів”, – зазначають у настановах.

Ще новини України: Новий табель результатів навчання учнів 5 – 9 класів – у МОН показали, як він виглядає

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×