Купити квартиру в Дніпрі

Польське ембарго на продукцію з України діятиме безстроково – аграрний міністр Польщі

Польське ембарго на продукцію з України діятиме безстроково аграрний міністр Польщі

Польське ембарго на продукцію з України діятиме безстроково попри вимогу Єврокомісії скасувати його.

Про це заявив міністр сільського господарства Польщі Чеслав Секерський на пресконференції після зустрічі з представниками Всепольської асоціації профспілок фермерів і сільськогосподарських організацій 4 січня, передає НСН.

“Кордони не відкриються, ембарго на українську продукцію безстрокове – доки його не знімуть. Я підтримую вимоги Rolnicza 12, які, однак, має бути адаптовано до чинного законодавства в Польщі, включно із законодавством ЄС”, процитувало його Міністерство сільського господарства та розвитку села Польщі у соцмережі Х.

Польське ембарго на продукцію з України діятиме безстроково аграрний міністр Польщі1

Польський міністр наголосив на важливості переговорів із фермерами-мітингувальниками для напрацювання найкращих рішень.

“Однак юридичне санкціонування всіх вимог потребує часу. Немає підстав вважати, що те, що я обіцяв, не буде виконано”, резюмував Секерський.

Як повідомлялося, фермери з організації “Підкарпатське ошукане село” відновили 4 січня акції протесту й блокади прикордонного переходу “Медика-Шегині”, які були припинені 24 грудня 2023 року. Лідер організації Роман Кондрув повідомив польським ЗМІ, що організація не отримала письмового підтвердження, що її вимоги буде виконано, тому акцію протесту буде продовжено.

Фермери розпочали свій протест 23 листопада минулого року, через місяць вони його зупинили. Напередодні Різдва до Медики приїхав міністр сільського господарства Польщі Чеслав Секерський і запевнив, що вимоги фермерів буде задоволено.

Польські фермери наполягають на отриманні письмових запевнень польського уряду щодо задоволення їхніх вимог. Йдеться про скасування підвищення сільськогосподарського податку, полегшення доступу до пільгових кредитів для підтримання ліквідності своїх господарств, субсидії на кукурудзу розміром 1000 злотих на гектар, а також регулювання умов ввезення продуктів харчування з України.

Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск у середу наголосив на важливості припинення блокади, особливо в умовах ескалації бомбардувань і дедалі інтенсивніших дій РФ. Він вважає, що аргументи буде краще почуто, коли Польща не буде країною, яка блокує кордони.

«Зернова криза»

У вересні 2023 року Єврокомісія вирішила не продовжувати обмеження щодо української продукції. Натомість Україна зобов’язалася затвердити контроль за експортом чотирьох груп товарів — пшениці, кукурудзи, ріпаку й соняшнику, — щоб запобігти ринковим спотворенням у сусідніх країнах.

А втім, це все одно не влаштувало Угорщину, Польщу та Словаччину. Вони втрьох оголосили, що попри рішення Єврокомісії односторонньо продовжують заборону на імпорт українського зерна.

Тож Україна подала позови до Світової організації торгівлі (СОТ) з вимогою провести консультації зі Словаччиною, Польщею та Угорщиною. Речник польського уряду Пйотр Мюллер заявив, що попри ці позови його країна не змінить позиції щодо ембарго на українську агропродукцію.

Читайте ще: Підготовка до весняної посівної: хто зможе безплатно отримати насіння

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×