Купити квартиру в Дніпрі

Російська пропагандистка звільнилася з Першого каналу і розповіла, як дурять росіян

Российская пропагандистка уволилась с Первого канала и рассказала, как оболванивают россиян

Російська пропагандистка Жанна Агалакова, що понад 20 років пропрацювала на Першому каналі, звільнилася після початку повномасштабної війни в Україні. Вона розповіла, як дурять росіян і чому її колеги продовжують це робити навіть зараз, коли багатьом вже чітко зрозуміло, що відбувається.

Слід зазначити, що Жанна Агалакова назвала війну в Україні війною, а не спецоперацією, як називають її в росії. Також вона назвала твердження про те, що боротьба там йде з нацистами — брехнею. Однак, сама Жанна десятиліттями допомагала вбивати цю брехню в голови співгромадян… Що і призвело до війни.

Агалакова говорила і про санкції, які прирікають росію «на зубожіння і руйнування», про колег, які не йдуть, тому що бояться залишитися бідними. «Про страждання України пані Агалакова нічого не сказала. Можливо, тому що хвилювалася…», пишуть співробітники RFI.

Інтерв’ю екс-співробітниця Першого каналу дала на прес-конференції в Парижі, що пройшла в офісі організації «Репортери без кордонів» (RSF), яка багато років допомагає журналістам всього світу.

Російська пропагандистка звільнилася з Першого каналу і розповіла, як дурять росіян

Матеріал про прес-конференції з невеликими скороченнями призводить незалежне білоруське видання «Дзеркало», передає НСН.

‘Треба сказати ясно: це — війна’

«24 лютого, коли війна почалася, ми були з моїм чоловіком — він теж тут працює на Першому каналі, оператором — в Мілані, щоб робити репортаж про тиждень моди. Коли все почалося, я одразу подзвонила в Москву, запитала, чи маю я припинити [знімати про моду] і повернутися. Мені сказали: ні, йдемо за планом, продовжуємо. Так що ще тиждень ми провели між fashion-shows, модою [вдень] і вночі — перед екранами, дивлячись на те, що відбувається ТАМ».

«Для мене не було питання, чи продовжувати. І не було питання, чи називати те, що відбувається, «миротворчою операцією». Це — війна. Потрібно сказати ясно: це — війна, — підкреслила Агалакова. За її словами, заяву про звільнення з Першого каналу вона подала 3 березня, «коли повернулася в Париж».

‘Більшість співробітників — проти пропаганди, але «вони опинилися в заручниках»’

Жанна запевняє, що більшість співробітників Першого каналу — проти пропаганди, але вони «не можуть» кинути нею займатися — «у тих, хто проти, є сім’ї, у них є старі батьки, яким, можливо, потрібно дорогі ліки, у них є діти, які ходять до музичних шкіл та спортивних секцій, у них є іпотека, яку вони повинні закривати — вони опинилися в заручниках».

«І потім, знаєте, ми, росіяни, дуже часто були бідними — не один раз», — підкреслила екс-співробітниця Першого каналу, нагадавши і про радянську бідність, і про дефолт 1998-го, і труднощі кризи 2008-го.

«І ось тепер, уявіть, що означає бути бідним, без роботи, під час війни», — сказала Агалакова.

‘Ви прирікаєте (росію) на зубожіння і руйнування’

Агалакова заявила, що «килимові санкції», якими «Захід обклав росію», «в першу чергу вдарили по середньому класу — по людям, які завжди поділяли демократичні цінності».

«Ви втрачаєте своїх союзників в цій історії», — зазначила Жанна, наголосивши: «Ви прирікаєте велику країну, в якій 140 мільйонів людей, на зубожіння і руйнування».

Агалакова розповіла, як їй боляче бачити, що за кордоном «змінюють» вивіски з назвою «російський», вводяться заборони для російських спортсменів, музикантів і студентів: «Ви душите і вбиваєте російську культуру».

‘Сподіваюся, російський народ сам зрозуміє, в яку пастку потрапив’

На питання болгарської журналістки про те, що Агалакова може сказати людям, які повірили пропаганді в тому, що смерті тисяч мирних жителів в Україні це нібито «fake news», екс-співробітниця Першого відповіла так:

— Чому цей неймовірний підйом націоналізму в росії? Чому нинішня влада має більше половини підтримки населення в росії? Влада грала в дуже чутливу гру. Для кожного росіянина підсумки Другої світової війни — це особиста драма. Ми втратили 27 мільйонів людей…

Але тут же підкреслила: «Росіянам не дали іншої інформації — про те, що ультра-праві партії в Україні навіть не пройшли в парламент. Про те, що в 2021 році на тих самих спірних територіях на Донбасі було вбито 8 людей. Не 8 тисяч, не 8 сотень, 8 осіб — у зіткненнях з українськими військами».

«8 загиблих — це теж багато, це теж трагедія», але «це інші цифри»; «а в 2020-му загинуло п’ятеро», — продовжила Агалакова

— Це маніпуляція, це брехня, це величезний обман. І це величезна трагедія, з якої ми не зможемо вийти десятиліття. Що б не відбувалося. Навіть якщо війна зупиниться прямо зараз, десятиліття моя країна буде страждати.

Питання журналістки Libération Вероніки Дорман:

— Ви є частиною тих, хто давно знав, що відбувається… Тих, хто мав доступ до інформації і вмів нею маніпулювати. Це означає, що всі ці роки ви були свідком цієї деградації. Бачили, як росіянам брехали, як їх зомбували. І сьогодні ви закликаєте до того, щоб люди перестали зомбувати. Як ви це уявляєте зараз, коли більше майже немає незалежних ЗМІ, а інші ризикують в’язницею, так як є закон, що забороняє саме слово «війна»?

Відповідь Агалаковой:

— Прекрасне запитання… Я не знаю (на нього відповіді).

І після паузи:

— Я не політик, звичайно, але є два способи… Або російська влада сама все зупинить і поверне назад, відступить назад хоча б на п’ять років. Але я бачу це неможливим… Друге — те, що російський народ сам зрозуміє, в яку пастку потрапив. Але що буде далі, я не уявляю. Я боюся і того, і іншого варіанту.

«Війна — біля ваших дверей»

На останнє питання, чому вона всі ці роки мовчала, а вирішила висловитися тільки зараз, Жанна Агалакова відповіла:

— Бо війна — біля ваших дверей. Не приймайте ситуацію легковажно… Це не зупиниться ось так. Це не зупиниться…

Російська пропагандистка Скабеева вразила навіть ватажка ‘ДНР’ (відео)

У розпорядженні українських військових опинився документ з планом вторгнення росіян в Україну

Компроміси з росією будуть вирішуватися на референдумі – Зеленський

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×