Купити квартиру в Дніпрі

Європарламент схвалив 35 млрд євро для України за рахунок активів РФ

Європарламент схвалив 35 млрд євро для України з активів РФ у якості позики

Європарламент схвалив 35 млрд євро для України за рахунок активів РФ. Зелене світло цій макрофінансовій допомозі депутати ЄС дали сьогодні, 22 жовтня.

Про це йдеться на сайті Європарламенту у вівторок, передають «Новини України – НСН».

У вівторок депутати Європарламенту дали зелене світло екстраординарній позиці Україні на суму до 35 мільярдів євро, яка має бути погашена за рахунок майбутніх доходів від заморожених російських активів, – йдеться у повідомленні

35 млрд євро для України: подробиці

518 голосами «за», 56 «проти» та 61 утримався парламент схвалив нову макрофінансову допомогу (МФД) для допомоги Україні, яка бореться проти жорстокої агресивної війни Росії.

Ця позика є частиною пакету заходів G7, узгодженого в червні минулого року, який передбачає надання Україні до 50 мільярдів доларів (приблизно 45 мільярдів євро) фінансової підтримки. Остаточна сума внеску ЄС може бути нижчою залежно від розміру позик, наданих іншими партнерами G7.

Механізм кредитної співпраці з Україною реалізує нещодавно створена структура – а саме, можливість зробити майбутні доходи від заморожених активів Центрального банку Росії, розташованих в ЄС, доступними для України. Ці кошти допоможуть Україні обслуговувати та погасити позику ЄС у МЗС, а також позики від інших партнерів G7. Якщо кошти механізму можна використовувати для обслуговування та погашення кредитів, то Київ може розподіляти кошти МЗС так, як вважає за потрібне.

Нові кошти МЗС будуть виплачені до кінця 2025 року.

Позика надається за умови незмінного зобов’язання України підтримувати ефективні демократичні механізми, поваги до прав людини та подальших політичних умов, які будуть викладені в меморандумі про взаєморозуміння. Крім того, системи управління та контролю, викладені в Плані щодо України , разом із конкретними заходами для запобігання шахрайству та іншим порушенням, застосовуватимуться до позики МЗС.

 

«Україна продовжує протистояти російській агресії, її хоробрі громадяни борються не лише за власне існування та свободу, а й захищають демократію, права людини, свободу та міжнародне право для всіх нас. Потреба у фінансовій підтримці величезна та термінова. Росія повинна заплатити за напад на українців і брутальне знищення інфраструктури країни, міст, сіл і будинків. Тягар відбудови України візьмуть на себе ті, хто відповідальний за її знищення, а саме Росія», – сказала доповідачка Карін Карлсбро

Наступні кроки

Уряди ЄС уже схвалили цю пропозицію, і Рада планує ухвалити регламент шляхом письмової процедури після голосування в парламенті. Регламент набуде чинності наступного дня після його публікації в Офіційному журналі ЄС.

Контекст

У вересні Єврокомісія оголосила про виділення Україні позики ЄС у розмірі 35 мільярдів євро в рамках плану партнерів G7 видавати кредити на суму до 50 мільярдів доларів (близько 45 мільярдів євро). Майбутні надходження від заморожених російських державних активів будуть фінансувати позики. Приблизно 210 мільярдів євро активів Центрального банку Росії зберігаються в ЄС і залишаються замороженими відповідно до санкцій, запроваджених через вторгнення Москви в Україну в лютому 2022 року. Уряди ЄС вирішили відкладати прибутки від цих активів і використовувати їх для підтримки військових зусиль і відбудови в Україні.

Ще новини України: Гроші ховали в шухлядах, а потім кидали сумками через вікно: керівниця МСЕК та її син «заробили» 6 млн доларів на ухилянтах

To Top
Пошук
e-mail
Важливі
Новини
Lite
Отримати допомогу