Купити квартиру в Дніпрі

Суд зобов’язав пенсіонера сплатити майже 5 млн грн: хотів спалити сміття, а спалив ліс

Суд зобов’язав пенсіонера сплатити майже 5 млн грн: хотів спалити сміття, а спалив ліс

Суд зобов’язав пенсіонера, який спалив ліс, компенсувати державі збитки у розмірі майже 5 млн грн. Чоловік хотів спалити залишки рослинності, але в результаті його дій згоріли 162 сосни, а ще більше дерев було пошкоджено.

Це сталося ще у 2020 році, а суд відбувся лише зараз. Матеріали справи і вирок оприлюднені у Єдиному реєстрі судових рішень, передають «Новини України – НСН».

1 жовтня Хорольський районний суд виніс вирок за знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу.

Хотів спалити сміття, а спалив ліс

З матеріалів справи стало відомо, що підсудний 23 квітня 2020 року близько 15:00 перебував на земельній ділянці комунальної власності без кадастрового номера, яка розташована неподалік його домогосподарства. Чоловік прибирав залишки рослинності. Після закінчення прибирання, маючи намір спалити залишки рослинності, склав їх та залишив на території вказаної ділянки.

Ділянка межує із землями, на яких розташовані лісові масиви гідрологічного заказника місцевого значення «Комишитовий», що за межами села Єньки Лубенського району. Належить до комунальної власності Хорольської міської ради Лубенського району.

За допомогою сірників засуджений підпалив залишки рослинності зі своєї присадибної ділянки. У результаті сильного пориву вітру полум`я перекинулося із багаття на сухі дикоростучі трави, іншу рослинність та дерева, що спричинило масштабну швидкоплинну пожежу лісових масивів. Унаслідок цього згоріли 162 дерева різних діаметрів породи «сосна» до ступеня припинення росту. Вогонь пошкодив 384 сосен різних діаметрів до ступеня неприпинення росту, 781 дерево різних листяних порід в межах гідрологічного заказника місцевого значення «Комишитовий».

Суд зобов’язав пенсіонера сплатити майже 5 млн грн: хотів спалити сміття, а спалив ліс

Внаслідок протиправних дій обвинуваченого, згідно з висновком комплексної комісійної судової інженерно-екологічної та економічної експертизи від 4 грудня 2023 року, державі в особі Хорольської міської ради спричинено шкоду на загальну суму 4 мільйони 788 тисяч 842 гривень.

Пенсіонер на судовому засіданні підтвердив всі обставини скоєння ним кримінального правопорушення, свою вину визнав повністю, щиро розкаявся. Суд врахував, що обвинувачений повідомив про пожежу ДСНС та висадив саджанці дерев сосни, з яких прийнялися лише декілька дерев.

Суд зобов’язав пенсіонера сплатити майже 5 млн грн

Суд визнав чоловіка винним у порушенні частини 1 статті 245 Кримінального кодексу України (Знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу) і призначив покарання – 23 тисячі 800 гривень штрафу.

Також суд задовільнив цивільний позов про відшкодування збитків. Мається на увазі згорілий ліс. Суд вирішив стягнути із пенсіонера на користь позивача, Хорольської міської ради, 4 мільйони 788 тисяч 842 гривні як відшкодування завданої матеріальної шкоди.

Крім того, пенсіонер має сплатити на користь держави кошти в сумі 31706 гривень у рахунок відшкодування витрат на залучення експертів для проведення експертиз.

Вирок може бути оскаржений до Полтавського апеляційного суду протягом 30 днів з дня його проголошення шляхом подачі апеляції через Хорольський районний суд.

Ще новини України: Четверо людей згоріли живцем через лісову пожежу на Харківщині, знищене ціле селище (фото, відео)

To Top
Пошук
e-mail
Важливі
Новини
Lite
Отримати допомогу