6117
6117

Хто продовжить отримувати виплати ВПО у 2024 році – названо категорії

В Мінреінтеграції розповіли, яким категоріям внутрішньо переміщених осіб автоматично продовжать виплати ВПО у 2024 році.

Йдеться про щомісячну державну допомогу на проживання у розмірі 3 тисяч гривень особам з інвалідністю й дітям і 2 тисяч гривень для всіх інших ВПО.

Детальніше розповідає НСН з посиланням на Ukrayina.pl.

Внутрішньо переміщені особи (ВПО) в Україні мають право на грошову допомогу від держави. Ці виплати надаються строком на пів року. Відповідно, для осіб, які оформили допомогу після 1 серпня 2023 року, перший період надання виплат завершується після 31 січня 2024 року.

Виплати ВПО у 2024 році – кому продовжать автоматично

Українські родини можуть отримати виплати від ЮНІСЕФ від 3600 до 6600 гривень на людину

Допомога сім’ї буде продовжена автоматично ще на пів року, якщо:

  • середньомісячний сукупний дохід на одного отримувача не перевищує 4 прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність;
  • у складі сім’ї є особи працездатного віку, які доглядають за дітьми віком до 6 років (включно) або тяжко хворими дітьми; особи з інвалідністю I чи II групи; громадяни, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років; громадяни, які доглядають за особами з інвалідністю I групи або неповнолітніми дітьми з інвалідністю, або особами з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічного розладу, або особами, які досягли 80-річного віку;
  • а також – фізичні особи, які надають соціальні послуги й отримують компенсацію за їх надання; студенти, які навчаються за денною або дуальною формою в закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти, місце проживання яких не задеклароване/зареєстроване в гуртожитку;
  • у складі сім’ї є працездатна особа, яка протягом перших 6 місяців отримання виплат ВПО посприяла своїй економічній самостійності (працевлаштувалася, розпочала діяльність як ФОП або отримала грант на бізнес/ваучер на навчання тощо) й середньомісячний дохід якої не перевищує 3 прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність.

Як пояснюють в Мінреінтеграції, зазначені категорії ВПО, яким (починаючи з 1 серпня 2023 року) виплати були призначені вперше, матимуть змогу отримувати допомогу протягом ще одного 6-місячного періоду.

Які категорії громадян можуть втратити виплати у наступному році

Деякі внутрішньо переміщені особи можуть втратити виплати у наступному році. Зокрема це стосується таких категорій:

  • ВПО, які перебувають за кордоном понад 30 днів без вагомих причин;
  • особи, що знаходяться в місцях позбавлення волі або були засуджені за колабораціонізм;
  • українці, які повернулися до своєї домівки

Також це може торкнутися осіб, які придбали транспортний засіб, нерухомість, іноземну валюту або володіють значними сумами на банківському рахунку.

Раніше ми писали про те, які зміни у виплатах ВПО чекають непрацюючих переселенців.

Ще новини України: Як зростуть зарплати українців у 2024 році

Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×