190
190

В Україні планують змінити строки оформлення виплат при народженні чи усиновленні дитини – подробиці

В Україні планують змінити строки оформлення виплат при народженні чи усиновленні дитини - подробиці

В Україні планують давати більше часу на оформлення виплат при народженні чи усиновленні дитини. Верховній Раді пропонують розглянути відповідний законопроект.

Верховній Раді пропонують розглянути законопроект №11414, який має гарантувати право дитини на отримання допомоги при народженні чи усиновленні – попри воєнні виклики.

“Новини України – НСН” розповідають, що саме пропонує змінити законопроект і що про нього відомо.

Які зміни пропонує законопроект

Згідно з чинним законом “Про державну допомогу сім’ям з дітьми” (статтями 11 і 12-2):

  • допомога при народженні дитини – призначається за умови, якщо звернення за її призначенням надійшло не пізніше 12 місяців з дня народження дитини
  • допомога при усиновленні дитини – призначається за умови, якщо звернення за її призначенням надійшло не пізніше 12 місяців з дня набрання законної сили рішенням про усиновлення дитини

Однак, враховуючи реалії життя в умовах воєнного стану, все більше українців не встигають звернутися за тією чи іншою допомогою у вказані строки (з тих чи інших об’єктивних причин).

У Верховному Суді при цьому формується практика стосовно спорів щодо відмови у призначенні допомоги при народженні дитини – через пропущення 12-місячного строку звернення за такою допомогою.

У постановах ВСУ у низці подібних справ зроблено висновок, що допомога при народженні дитини за своєю природою є допомогою саме їй, а не її батькам, а тому неможливість своєчасного звернення одним із батьків до органу, який здійснює призначення допомоги при народженні дитини, призводить до порушення інтересів саме дитини.

З огляду на таку ситуацію, проект закону №11414 пропонує гарантувати право дитини на отримання допомоги при народженні чи усиновленні – шляхом подовження строків звернення за призначенням державної допомоги сім’ям з дітьми на період дії воєнного стану в Україні.

Для цього розділ VIII “Прикінцеві положення” закону “Про державну допомогу сім’ям з дітьми” пропонується доповнити пунктом 1-3 такого змісту: “Установити, що визначені статтями 11, 12-2 цього закону строки звернення щодо призначення державної допомоги сім’ям з дітьми продовжуються на період дії воєнного стану в Україні, введеного указом президента “Про введення воєнного стану в Україні” від 24 лютого 2022 року №64/2022, затвердженим законом “Про затвердження указу президента України “Про введення воєнного стану в Україні” від 24 лютого 2022 року №2102-IX”.

Основне про проект закону

Проект закону №11414 про внесення змін до закону “Про державну допомогу сім’ям з дітьми” щодо подовження строків звернення за призначенням державної допомоги сім’ям з дітьми на період дії воєнного стану в Україні було зареєстровано у Верховній Раді 18 липня 2024 року.

Ініціаторами законопроекту виступили народні депутати Валерій Гнатенко та Володимир Мороз (члени депутатської групи “Відновлення України”).

Головним комітетом ВРУ з цього питання став комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики під керівництвом Микити Потураєва.

В Україні планують змінити строки оформлення виплат при народженні чи усиновленні дитини – подробиці

В Україні планують змінити строки оформлення виплат при народженні чи усиновленні дитини - подробиці

22 липня документ було надано для ознайомлення народним депутатам.

У прикінцевих положеннях уточнюється, що закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування (за умови схвалення Верховною Радою та підписання президентом).

Джерело: РБК-Україна.

Зверніть увагу! Існує мобільний додаток “деДопомога“.

“деДопомога” – це новинний додаток, який дозволяє користувачам отримувати актуальну інформацію про допомогу від благодійників та держави.

  • Грошові виплати;
  • Продуктові набори;
  • Одяг від благодійників;
  • предмети побуту від фондів;
  • тощо.

Встановивши додаток, ви щодня отримуватимете свіжі дані про це.
Додаток має інтуїтивний і зручний інтерфейс, що дозволяє користувачам швидко знайти та прочитати новини про допомогу. Кожна новина має короткий опис, а також можливість переглянути повну версію статті з сайту прямо у додатку.

Завантажити додаток можна за цим посиланням: Де допомога – гроші, їжа, одяг

Ще новини України: Виплати ВПО – що змінилося і чого чекати українцям з 1 вересня

Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×