Купити квартиру в Дніпрі

Без категорії

Журналісти підрахували, на що вистачить українцям підвищеного прожиткового мінімуму

На що вистачить українцям підвищеного прожиткового мінімуму? Відповідь на це питання дали журналісти видання Обозрєватєль, передає НСН. Висновки невтішні. Нагадаємо, з 1 грудня в Україні прожитковий мінімум зросте до 2393 грн, тоді як на початку року він становив 2189 грн на місяць для дорослого громадянина, який працює.

За розрахунками уряду, людині, яка отримує прожитковий мінімум, доведеться харчуватися переважно хлібом, картоплею та крупами, а м’ясом – лише у свята. Зате можна добре схуднути, адже цих коштів не вистачить, щоб скористатися громадським транспортом. За день на харчування та проїзд можна витратити не більше 80 грн.

На які продукти вистачить підвищеного прожиткового мінімуму

Прожитковий мінімум в Україні встановлює Кабінет міністрів, а мінімальний набір продуктів, одягу, взуття та послуг прописаний у постанові №780. Документ ухвалений у 2018 році і в ньому чітко прописані норми для працюючих та непрацездатних українців, дітей різного віку. Список продуктів, які може дозволити собі споживач на трохи більше ніж 2 тис. грн на місяць, шокує будь-якого дієтолога.

Наприклад, житнього хліба на місяць можна з’їдати 3,2 кг, пшеничного – 5,2 кг, борошна – 0,8 кг, картоплі – близько 8 кг. Причому овочів, зокрема і солоних, виходить набагато менше. Капусти всього 2,3 кг, огірків та помідорів – 2 кг та 750 г буряка. Цукру – 2 кг, а кондитерських виробів можна з’їсти трохи більше ніж 1 кг на місяць.

Про різноманітність в одязі теж доведеться забути. На одного чоловіка на рік передбачена одна пара джинсів, шість сорочок, один светр, 10 пар шкарпеток, лише одна краватка, одна пара кросівок, а також 14 шматочків мила по 100 гр, дві банки шампуню (по 250 мл) та 6 зубних паст (по 75 г).

З рівнем доходу, що дорівнює прожитковому мінімуму, можна оформити субсидію та економити на оплаті житлово-комунальних послуг.

Чи реально прожити за такі гроші?

“Міністерство соціальної політики вважає, що мінімальний прожитковий рівень потрібно підняти до 4 тис. грн та змінити методику його підрахунку”, – каже директор Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Ігор Бураковський.

У 2018 році юрист Клим Братковський провів експеримент і вирішив місяць прожити на суму – 3723 грн, таким було встановлено рівень мінімальної заробітної плати з 1 січня 2018 року.

Журналісти підрахували, на що вистачить українцям підвищеного прожиткового мінімуму

Клим Братковський

З цієї суми він вилучив комунальні послуги, які становили 1440 грн, а також витрати на транспорт – близько 350 грн. на місяць. На їжу на цілий місяць залишилося всього 1933 грн, тобто не більше ніж 62 грн на день, а це трохи більше ніж $2,3. Він намагався купувати собі винятково їжу та не витрачав гроші на побутову хімію, засоби гігієни чи медичні препарати. На ліки за такої зарплати просто не вистачає грошей.

За невелику суму йому вдалося купити капусту, моркву, корінь селери, цибулю, чорну редьку, яблука, апельсини/грейпфрути по акції, крупи, хліб, олію, сіль. Якщо гроші залишалися, то в раціон вдавалося додати яйця, молоко та деякі інші продукти. Довелося забути про м’ясо, йогурти, алкоголь та солодке.

Обмежене харчування дало свої результати – через 16 днів експерименту Клим Братковський, хоч і не планував, але схуд на 2 кг. Розваги людина, яка живе на мінімальну заробітну плату, дозволити собі не може.

Скільки потрібно для комфортного життя?

Журналісти підрахували, на що вистачить українцям підвищеного прожиткового мінімуму

Молодій родині з дитиною точно не вистачить навіть підвищеного прожиткового мінімуму

Молоді люди до 35-40 років не хочуть сидіти на хлібі та воді та, як правило, ведуть активний спосіб життя. Директор економічних та соціальних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин вважає, що для сім’ї з дитиною у Києві потрібно не менш як $1,2-1,3 тис, тобто близько 35 тис. грн. Стільки можуть заробити обоє батьків, якщо працюють офіс-менеджерами або спеціалістами з продажу. Такі доходи і в менеджерів середньої ланки в середній або великій за розміром компанії. І це в рази більше, ніж вважають аналітики в уряді.

У цю суму не входить оренда житла, яка в середньому становить 10-14 тис. грн без урахування вартості комунальних послуг для двокімнатної квартири у старому житловому фонді. Але в цю суму входять витрати на їжу – 12-15 тис. грн на місяць, кілька походів у ресторан за 1 тис. грн на сім’ю, купівля одягу на 2-3 тис. грн на місяць.

“Багато активних покупців роблять замовлення на закордонних сайтах або купують деякі речі в секонд-хенді”, – говорить Бураковський.

Останній рік інфляція в Україні зростає, що може вплинути на рівень життя сімей. Їм доведеться або більше заробляти, або заощаджувати.

До речі, нещодавно “НСН” писав:

Велике підвищення пенсій у березні 2022 року в Україні

Як українцям пропонують збільшити свій дохід у старості – законопроект

Як Коломойський виводив гроші з Приватбанку – розслідування американського журналіста

To Top
Ще новини ⬇
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×