Купити квартиру в Дніпрі

Без категорії

ВАКС закрив справу проти Труханова за недостовірне декларування

ВАКС закрив справу проти Труханова за недостовірне декларування

Вищий антикорупційний суд закрив кримінальне провадження за обвинуваченням міського голови Одеси Геннадія Труханова у недостовірному декларуванні, оскільки Конституційний суд України скасував відповідальність за цією статтею.

Таке рішення 5 листопада ухвалила колегія суддів ВАКС, повідомляє «Слово і діло» з посиланням на трансляцію засідання, передає НСН.

«Клопотання захисника Геннадія Труханова Олександра Лисака – задовольнити частково. Закрити на підставі пункту 4 частини 1 статті 284 КПК України кримінальне провадження за обвинуваченням Геннадія Труханова у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 366-1 ККУ»,

– оголосив головуючий суддя.

Нагадаємо, за даними слідства, мер Одеси не вніс до декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, відомості про майно та доходи, власником яких є особа, з якою посадовець упродовж 2015-2016 рр був пов’язаний спільним побутом, мав взаємні права та обов’язки. З цією особою підозрюваний перебував в офіційному шлюбі з 1985 по 1997 роки, має двох спільних дітей, одна з яких народилась у 2000 році, тобто після офіційного розірвання шлюбу.

Мером Одеси незадекларовані: квартира, два паркомісця, елінг, дача, нежитлова нерухомість, дві автівки, частки у низці суб’єктів господарювання, проценти за вкладами у банках. Загалом до декларації 2015 року посадовець не вніс статки на загальну суму 32,48 млн грн, до декларації 2016 року — на 18,81 млн грн. Розмір незадекларованих статків визначено на підставі експертиз, проведених в межах досудового розслідування.

Розслідування зазначених фактів детективи НАБУ розпочали у листопаді 2017 року. 11 березня 2019 року меру Одеси повідомили про підозру. Під час досудового розслідування детективи Національного бюро також встановили факти незаконного збагачення Одеського міського голови на суму понад 3 млн фунтів стерлінгів. Справу за цим епізодом закрито відповідно до рішення Конституційного суду. 3 травня НАБУ завершило слідство у справі. В межах цієї справи НАБУ вивчило рух коштів по рахунках співмешканки Труханова.

Раніше ми писали: Нардепи принесли до КСУ заяву зі зверненням до суддів подати у відставку (фото)

Нагадуємо, 27 жовтня Конституційний Суд визнав неконституційною статтю 366-1 Кримінального кодексу, що передбачає покарання за недостовірне декларування, зокрема: КС визнав неконституційними повноваження НАЗК з перевірки декларацій чиновників, моніторингу способу життя суб’єктів декларування, встановлення своєчасності подання декларацій, а також положення про відкритий доступ до декларацій в Єдиному державному реєстрі.

29 жовтня Президент скликав термінове закрите засідання РНБО для визначення заходів невідкладної реакції держави на нові загрози і виклики національній безпеці і обороні. На засіданні було прийнято рішення поновити публічний доступ до Єдиного державного реєстру декларацій і забезпечити проведення спеціальних перевірок НАЗК.

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×