Купити квартиру в Дніпрі

Без категорії

В Україні зареєструють ліки від COVID-19 “Молнупіравір”

В Україні наступного тижня зареєструють препарат прямої дії, що допомагає при коронавірусі – “Молнупіравір”.

Про це повідомив міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко, передає НСН.

“Наступного тижня в Україні зареєструють антивірусний препарат прямої дії проти коронавірусу “Молнупіравір”, який зайшов на реєстрацію в країну”,сказав Ляшко.

Що відомо про “Молнупіравір”

4 листопада 2021 року Велика Британія стала першою країною, що схвалила застосування “Молнупіравіру” для лікування Covid-19.

10 листопада уряд Японії закупив у розробника препарату, компанії Merck & Co, 1,6 мільйона доз “Молнупіравіру”. Цьому передував півторарічний термін перевірки та експериментів.

3 грудня 2020 року в журналі Nature була опублікована стаття про результати лікування тхрів, інфікованих Covid-19. Воно показало, що препарат блокував передачу вірусу між тхорами через 24 години після прийому “Молнупіравіру”. Паралельно йшло дослідження дій препарату на добровольцях із Великобританії та США.

1 жовтня 2021 року компанія Merck & Co заявила, що незалежна консультативна рада рекомендувала достроково припинити досліди через те, що зібрано достатню кількість доказів користі препарату для пацієнтів (зниження ризику госпіталізації або смерті приблизно на 48%).

Для лікування COVID-19 в Україні також застосовують препарат “Ремдесивір”, який закупили за кошти державного бюджету та вже доставили в регіони.

Що відомо про “Ремдесивір”

На відміну від “Молнупіравіру”, централізовану закупівлю якого виробляє держава, “Ремдесивір” в Україні реалізують також приватні компанії. В інтернеті можна легко знайти цей препарат, його вартість – 1400-1600 гривень за флакон 100 мг.

Тим часом на офіційному сайті Всесвітньої організації охорони здоров’я вже понад рік перебуває умовна рекомендація: ВООЗ не радить приймати “Ремдесивір” госпіталізованим пацієнтам, незалежно від тяжкості захворювання, оскільки не існує доказів того, що препарат покращує показники виживання та інші результати лікування Covid-19.

Рекомендація відображала результати клінічного дослідження ВООЗ Solidarity, у якому проаналізовано дані понад 7000 пацієнтів. Ця рекомендація, випущена 20 листопада 2020 року, є частиною чинних керівних принципів з надання клінічної допомоги при Covid-19.

Тим не менш, 1 травня 2021 року управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів США видало у спрощеному порядку дозвіл на екстрене використання “Ремдесивіру” при лікуванні Covid-19.

В Україні уряд вперше централізовано закупив “Ремдесивір” у вересні 2020 року, тобто ще до негативного укладання ВООЗ. Тодішній міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявив, що лікарський засіб в Україні не зареєстрований, але “закон дозволяє завести його та закуповувати централізовано”.

Нині полеміка не вщухла. До негативних сторін “Ремдесивіру” критики також відносять його високу ціну.

Вакциновані українці зможуть отримати ще 500 грн і оплатити комуналку в рамках “єПідтримки”: деталі

To Top
Ще новини ⬇
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×