Купити квартиру в Дніпрі

«Путін, здається, виграє війну в Україні — поки що» – The Economist 

«Путін, здається, виграє війну в Україні — поки що» - The Economist 

«Путін, здається, виграє війну в Україні — поки що» – з таким заголовком вийшла нова стаття в The Economist сьогодні, 30 листопада, передає НСН. Автор пише, що Європі час «виходити з летаргії», аби  перемогла демократія, а не навпаки.

На думку автора статті, найбільше допомагає Путіну відсутність у Європи стратегічного бачення.

Вперше після того, як Володимир Путін вторгся в Україну 24 лютого 2022 року, він виглядає так, ніби може перемогти. Президент Росії поставив свою країну на військові рейки і зміцнив свою владу. Він забезпечив постачання військової техніки і снарядів за-кордону і допомагає повернути глобальний південь проти Америки. Важливо те, що він підриває переконання Заходу, що Україна може — і повинна — вийти з війни як процвітаюча європейська демократія.

Захід міг би зробити набагато більше, щоб розчарувати пана Путіна. Якби Захід зважився, він би міг розгорнути промислові та фінансові ресурси, які б були більшими за російські. Однак фаталізм, самовдоволення та шокуюча відсутність стратегічного бачення стають на заваді, особливо в Європі. Як заради себе, так і заради України, Захід має терміново позбутися летаргії.

Причина того, що перемога Путіна можлива, полягає в тому, що перемога полягає в витримці, а не в захопленні території. Жодна армія не в змозі вигнати іншу з землі, яку та зараз контролює Контрнаступ України застопорився. У боях за Авдіївку на Донбасі Росія втрачає понад 900 військових щодня. Це війна захисників, і вона може тривати багато років.

Однак поле бою формує політику. Імпульс впливає на моральний стан. Якщо Україна відступить, інакомислення в Києві стане гучнішим. Як і голоси на Заході про те, що надсилання Україні грошей і зброї – це марна трата. Принаймні у 2024 році Росія матиме сильнішу позицію для боротьби, тому що вона матиме більше безпілотників і артилерійських снарядів , тому що її армія розробила успішну тактику радіоелектронної боротьби проти деяких видів української зброї. При цьому Путін терпітиме жахливі втрати серед своїх солдат.

Збільшення іноземної підтримки частково пояснює перевагу Росії на полі бою. Пан Путін отримав безпілотники з Ірану та снаряди з Північної Кореї. Він працював над тим, щоб привернути до себе більшу частину глобального півдня.

Туреччина і Казахстан стали каналами для товарів, які живлять російську військову машину. Західна схема зниження російських нафтових доходів шляхом обмеження ціни на сиру нафту на рівні 60 доларів за барель зазнала невдачі, оскільки за межами досяжності Заходу виникла паралельна торгова структура. Ціна російської нафти марки Urals становить 64 долари – вона зросла майже на 10% з початку 2023 року.

Пан Путін також може виграти, тому що він зміцнив свої позиції у Росії . Тепер він абсурдно каже росіянам, що вони зав’язані у боротьбі за виживання проти Заходу. Прості росіяни можуть не любити війни, але вони до неї звикли. Еліта посилила контроль над економікою і заробляє багато грошей. Пан Путін може дозволити собі виплачувати довічну зарплату сім’ям тих, хто воює і гине.

З огляду на все це, не дивно, що настрій у Києві погіршився . Політика повернулася, оскільки люди борються за вплив. Президент України Володимир Зеленський і старший генерал Валерій Залужний посварилися. Внутрішні опитування показують, що корупційні скандали та занепокоєння щодо майбутнього України підірвали авторитет пана Зеленського серед виборців.

Західні уряди наполягають на своїй відданості Україні, як і раніше. Але опитування в усьому світі показують, що багато хто сумнівається в цьому. В Америці адміністрація Байдена намагається змусити Конгрес виділити фінансування на суму понад 60 мільярдів доларів. Незабаром на заваді стане виборча кампанія наступного року. Якщо Дональда Трампа оберуть президентом, пообіцявши найближчим часом мир, Америка може раптово взагалі припинити постачання зброї.

Європі слід готуватися до такої жахливої ​​можливості — і до сповільнення американської допомоги, хто б не був у Білому домі. Натомість європейські лідери поводяться так, ніби великодушний Джо Байден завжди керуватиме. Європейський Союз пообіцяв Україні 50 мільярдів євро (56 мільярдів доларів), але гроші затримує Угорщина та, можливо, бюджетний безлад у Німеччині (від редакції НСН – станом на зараз бар’єр у вигляді Орбана вже подолано, допомогу схвалили).

У грудні єс повинен дати сигнал, що він готовий почати переговори про членство України. Але багато хто вважає, що процес буде навмисно затягнуто, оскільки розширення є важким і загрожує інтересам певних сторін. Прем’єр-міністр Італії Джорджія Мелоні під час однієї  жартівливої ​​розмови, сказала, що Європа втомлена. Можна подумати, що президентство Трампа активізує підтримку України, оскільки Європа взяла на себе відповідальність за власну оборону. Один лідер приватно прогнозує, що підтримка фактично роздробиться.

Це була б катастрофа. До 2025 року напруга ведення війни може почати наздоганяти пана Путіна. Росіяни можуть дедалі більше обурюватися примусовою мобілізацією, інфляцією та спрямуванням соціальних витрат на армію. Але просто сподіватися, що його режим впаде, немає сенсу. Він може залишатися при владі роками, і якщо так станеться, він погрожуватиме війною, тому що це його виправдання для внутрішніх репресій і страждань власного народу. Він зіпсував перспективи своєї країни, ізолювавши її від Європи та вигнавши її найбільш підприємливих людей. Без війни порожнеча його правління була б очевидна.

Тому Європа повинна планувати пана Путіна як головну довгострокову загрозу своїй безпеці. Росія переозброїться. Вона матиме бойовий досвід. Планування оборони Європи має бути розроблено таким чином, щоб пан Путін не відчув слабкість на її фланзі, особливо якщо він сумнівається в готовності президента Трампа воювати в разі нападу на країну НАТО.

Найкращим способом стримати пана Путіна було б, щоб Європа продемонструвала свою рішучість, продемонструвавши прямо зараз, що вона повністю віддана процвітаючій, демократичній, орієнтованій на захід Україні. Зброя має значення, особливо протиповітряна оборона та ракети великої дальності для ударів по російських лініях постачання, тому для Америки вкрай важливо схвалити останній транш допомоги. Оскільки арсенали вже вичерпані, потрібно більше працювати над збільшенням потужностей західних виробників зброї. Санкції мають бути більш ефективними, щоб відколоти режим від еліти.

Політичні дії в Європі також є важливими. Пан Путін нападе на міста України та підриває її суспільство, щоб саботувати перетворення країни на західну демократію. У відповідь Європа повинна подвоїти свої зусилля, щоб забезпечити прогрес України, обіцяючи гроші та вступ до ЄС . Європейські лідери не визнають розміру задачі — справді, надто часто, здається, ухиляються від неї. Це дурість. Їм слід прислухатися до Льва Троцького: вони можуть бути не зацікавлені у війні, але війна зацікавлена ​​в них.

Ще новини України і світу: Як виграти війну з росією: що сказав Залужний The Economist – повний текст про 5 кроків

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×