Купити квартиру в Дніпрі

Без категорії

[:ru]Налог на визитки – размер сбора и кто заплатит [:ua]Податок на візитки – розмір збору та хто заплатить[:]

[:ru]Визитки приравниваются к нематериальным благам и средствам рекламы  – какой налог будут платить работающие украинцы

Визитные карточки, которые выдаются на предприятиях работникам, являются нематериальным благом. В связи с этим их стоимость должна включаться в общий месячный доход работника, с которого взимается налог 18%. Об этом НСН узнал из сообщения на сайте Главком.

«Дополнительные блага – средства, материальные или нематериальные ценности, услуги, другие виды дохода, которые выплачиваются (предоставляются) плательщику налога налоговым агентом, если такой доход не является заработной платой и не связан с исполнением обязанностей трудового найма или не является вознаграждением по гражданско-правовым договорам (соглашениям), заключенным с таким налогоплательщиком (кроме случаев, прямо предусмотренных нормами разд. IV НКУ) (п.п. 14.1.47 п. 14.1 ст. 14 НКУ)», – объясняют налоговики.

[:ru]Налог на визитки – размер сбора и кто заплатит [:ua]Податок на візитки – розмір збору та хто заплатить[:]

Согласно п.п. «э» п.п. 164.2.17 п. 164.2 ст. 164 НКУ в общий месячный (годовой) налогооблагаемый доход плательщика налога включается доход, полученный таким плательщиком как дополнительное благо (кроме случаев, предусмотренных ст. 165 НКУ) в виде стоимости безвозмездно полученных товаров (работ, услуг), определенной по правилам обычной цены, а также суммы скидки обычной цены (стоимости) товаров (работ, услуг), индивидуально предназначенной для такого плательщика налога.

Статьей 1 Закона Украины от 3 июля 2004 года № 270/96-ВР «О рекламе», который определяет основы рекламной деятельности в Украине и регулирует отношения, возникающие в процессе производства, распространения и потребления рекламы, определено, что реклама – это информация о лице или товаре, распространенная в любой форме и любым способом и предназначенная сформировать или поддержать осведомленность потребителей рекламы и их интерес относительно такого лица или товара.

Если дополнительные блага предоставляются в неденежной форме, сумма налога объекта налогообложения исчисляется по правилам, определенным п. 164.5 ст. 164 НКУ (п. 164.2.17 п. 164.2 ст. 164 НКУ).

Учитывая изложенное, визитные карточки, изготовленные для работников, на которых указаны, в частности, логотип, реквизиты предприятия и личные данные конкретного работника, являются дополнительным благом, полученным налогоплательщиком от работодателя, и их стоимость включается в общий налогооблагаемый месячный доход, с которого удерживается налог по ставке, установленной п. 167.1 ст. 167 НКУ (18 процентов).

[:ru]Налог на визитки – размер сбора и кто заплатит [:ua]Податок на візитки – розмір збору та хто заплатить[:]

Размер сбора и кто заплатит

Как пояснил адвокат бюро «ЮФ «Семенова и партнеры» Марина Семенова, даже если согласиться с утверждением налоговиков, включение или невключение визиток в налогооблагаемый доход не должно беспокоить работника – за него сбор полученных визиток должен заплатить работодатель, как налоговый агент.

«В этом случае необходимо рассчитать количество визиток, которые выданы отдельным сотрудникам и их стоимость», – пояснила Семенова.

Согласно ценовому предложению в одной из киевских типографий, 100 визитных карточек на глянцевом картоне и плотностью 300 гр./кв. м. стоит 99 грн. Таким образом, даже если один работник в месяц будет получать от работодателя по 100 визиток, то работодателю придется дополнительно заплатить с его зарплаты 17,8 грн налога.

Налоговики не уточнили, будут ли они при проведении проверок наказывать работодателей за невключение стоимости купленных визиток в налогооблагаемый доход, и как будут устанавливать, сколько сотрудников получили от работодателя визитки и в каком количестве.

Семенова советует предпринимателям при возникновении споров с контролирующими органами обращаться в суд и отстаивать свою позицию.

Кстати, недавно “НСН” писал: Налог на недвижимость: сколько, когда и кому платить[:ua]Візитки прирівнюються до нематеріальних благ і засобів реклами – який податок будуть платити українці, які працюють

Візитні картки, які видаються на підприємствах працівникам, є нематеріальним благом. У зв’язку з цим їх вартість не повинна включатись до загального місячного доходу працівника, з якого стягується податок на 18%. Про це НСН дізнався з повідомлення на сайті Главком.

«Додаткові блага – кошти, матеріальні чи нематеріальні цінності, послуги, інші види доходу, що виплачуються (надаються) платнику податку податковим агентом, якщо такий дохід не є заробітною платою та не пов’язаний з виконанням обов’язків трудового найму або не є винагородою за цивільно-правовими договорами (угодами), укладеними з таким платником податку (крім випадків, прямо передбачених нормами розд. IV ПКУ) (п. п. 14.1.47 п. 14.1 ст. 14 ПКУ)», – пояснюють податківці.

[:ru]Налог на визитки – размер сбора и кто заплатит [:ua]Податок на візитки – розмір збору та хто заплатить[:]

Згідно п. п. «е» п. п. 164.2.17 п. 164.2 ст. 164 ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається дохід, отриманий таким платником як додаткове благо (крім випадків, передбачених ст. 165 ПКУ) у вигляді вартості безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг), визначеної за правилами звичайної ціни, а також суми знижки звичайної ціни (вартості) товарів (робіт, послуг), індивідуально призначеної для такого платника податку.

Статтею 1 Закону України від 3 липня 2004 року № 270/96-ВР «ПРО рекламу», який визначає засади рекламної діяльності в Україні та регулює відносини, що виникають у процесі виробництва, розповсюдження та споживання реклами, визначено, що реклама – це інформація про особу чи товар, розповсюджена в будь-якій формі і будь-яким способом і призначена сформувати або підтримати обізнаність споживачів реклами та їх інтерес щодо такої особи чи товару.

Якщо додаткові блага надаються у негрошовій формі, сума податку об’єкта оподаткування обчислюється за правилами, визначеними п. 164.5 ст. 164 ПКУ (п. 164.2.17 п. 164.2 ст. 164 ПКУ).

Враховуючи викладене, візитні картки, виготовлені для працівників, на яких вказані, зокрема, логотип, реквізити підприємства та особисті дані конкретного працівника є додатковим благом, отриманим платником податку від роботодавця, і їх вартість включається в загальний місячний оподатковуваний дохід, з якого утримується податок за ставкою, встановленою п. 167.1 ст. 167 ПКУ (18 відсотків).

[:ru]Налог на визитки – размер сбора и кто заплатит [:ua]Податок на візитки – розмір збору та хто заплатить[:]

Розмір збору та хто заплатить

Як пояснив адвокат бюро «ЮФ «Семенова і партнери» Марина Семенова, навіть якщо погодитися з твердженням податківців, включення або невключення візиток в оподатковуваний дохід не повинно турбувати працівника – за нього збір отриманих візиток повинен заплатити роботодавець, як податковий агент.

«У цьому випадку необхідно розрахувати кількість візиток, які видані окремим працівникам та їх вартість», – пояснила Семенова.

Згідно ціновій пропозиції в одній з київських друкарень, 100 візитних карток на глянсовому картоні і щільністю 300 гр./кв. м. коштує 99 грн. Таким чином, навіть якщо один працівник у місяць буде отримувати від роботодавця по 100 візиток, то роботодавцю доведеться додатково заплатити з його зарплати 17,8 грн податку.

Податківці не уточнили, чи будуть вони при проведенні перевірок карати роботодавців за невключення вартості куплених візиток в оподатковуваний дохід, і як будуть встановлювати, скільки співробітників отримали від роботодавця візитки і в якій кількості.

Семенова радить підприємцям при виникненні спорів з контролюючими органами звертатися до суду і відстоювати свою позицію.

до Речі, нещодавно “НСН” писав: Податок на нерухомість: скільки, коли і кому платити
RU → UK[:]

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×