Купити квартиру в Дніпрі

Усі консульства України призупиняють надавати послуги чоловікам призовного віку з 23 квітня – ЗМІ

Усі консульства України призупиняють надавати послуги чоловікам призовного віку з 23 квітня - ЗМІ

Усі консульства України призупиняють надавати послуги чоловікам призовного віку, починаючи з 23 квітня. Таку інформацію озвучили журналісти «Дзеркало тижня», посилаючись на документ, який, як заявлено, є у редакції.

Сам документ теж оприлюднено, передають Новини України НСН.

Консульства України призупиняють надавати послуги чоловікам призовного віку

У листі за підписом першого заступника міністра закордонних справ Андрія Сибіги йдеться про те, що, починаючи з 23 квітня, українські консульства тимчасово призупиняють всі консульські послуги українським чоловікам призовного віку, за винятком оформлення документів для повернення в Україну.

Зазначається, що міністерство закордонних справ наказало керівникам усіх дипломатичних установ України тимчасово призупинити усі консульські дії щодо для громадян України призовного віку. Як пише видання, заборона діятиме до отримання роз’яснень положень закону щодо посилення мобілізації.

З урахуванням пунктів 6 та 16 частини першої статті 8 Закону України “Про правовий режим воєнного стану”, у зв’язку з триваючою широкомасштабною збройною агресією рф проти України, з метою недопущення уникнення громадянами України обов’язку з врегулювання питання військового обліку територіальними центрами комплектування й соціальної підтримки та наявності військово-облікових документів доручаю з 23.04.2024 тимчасово призупинити вчинення консульських дій за заявами громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, – йдеться у листі за підписом Сибіги

Зазначається, що можливі лише консульські дії, пов’язані з оформленням посвідчень особи на повернення в Україну.

Розпорядження діє “до отримання додаткових роз’яснень щодо порядку застосування положень” закону щодо посилення мобілізації, який був оприлюднений 17 квітня й набуде чинності у травні.

Усі консульства України призупиняють надавати послуги чоловікам призовного віку з 23 квітня - ЗМІ

Лист, оприлюднений виданням “Дзеркало тижня”

Пункти 6 та 16 статті 8 Закону України “Про правовий режим воєнного стану”, на які посилається МЗС, передбачають:

  • 6) встановлювати у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, особливий режим в’їзду і виїзду, обмежувати свободу пересування громадян, іноземців та осіб без громадянства, а також рух транспортних засобів;
  • 16) забороняти громадянам, які перебувають на військовому або спеціальному обліку у Міністерстві оборони України, Службі безпеки України чи Службі зовнішньої розвідки України, змінювати місце проживання (місце перебування) без дозволу військового комісара або керівника відповідного органу Служби безпеки України чи Служби зовнішньої розвідки України; обмежувати проходження альтернативної (невійськової) служби.

Зазначимо, що на цей момент Уряд офіційно не коментував інформацію, розповсюджену ЗМІ.

Які послуги надають консульства України за кордоном

Консульство України у Любліні. Фото: Новини України - НСН

Консульство України у Любліні. Фото: Новини України – НСН

Консульства України, згідно з Консульським статутом, надають такі послуги:

  • Видача закордонних паспортів та продовження їх терміну дії, внесення до них змін;
  • Виконання доручення слідчих чи судових органів;
  • Укладання та розірвання шлюбу;
  • Консульство може приймати на зберігання гроші, цінності, папери та документи, що належать громадянам України.
  • У разі взяття громадян України під варту, інших заходів, що обмежують свободу, консульство має переконатися, що права та інтереси українського громадянина не обмежуються.

Також консульства здійснюють нотаріальні дії (повний перелік є у наказі Мін’юсту про порядок вчинення нотаріальних дій).

Зокрема:

  • засвідчують договори, заповіти, доручення
  • видають свідоцтва про право наслідування;
  • видають свідоцтва про право власності частини спільного майна у шлюбі;
  • засвідчують копії, фотокопії документів та виписок з них;
    засвідчують справжність підпису на документах;
  • засвідчують справжність електронного підпису на електронних документах;
  • засвідчують переклад з однієї мови іншою;
    встановлюють факт, що фізособа жива;
  • засвідчують факт перебування фізособи у певному місці;
  • засвідчують ідентичність фотографій;
  • фіксують час подання документів;
    видаються дублікати документів.

Скільки українських чоловіків за кордоном

За даними Євростату станом на листопад 2023 року у 27 державах-членах ЄС, а також у Швейцарії, Ліхтенштейні й Норвегії перебували 650 тисяч українських біженців чоловічої статі, які за віком підпадають під призов.

Статистика не уточнює, скільки з цих чоловіків виїхали легально як батьки трьох дітей, інваліди 2 групи чи інші категорії осіб, які мають на це право. Також окремо не рахували чоловіків, які могли виїхати до ЄС з окупованих Росією територій.

Лише до Німеччини, за даними німецького МВС, після 24 лютого 2022 року  до листопада 2023 року приїхало більше 220 тисяч український чоловік віком від 18 до 60 років.

Ці дані охоплюють лише тих, що зареєстровані офіційно. У МВС Німеччини заявляли, що ще 100 тисяч не зареєстровані й перебувають в країні нелегально.

Очевидно, що з листопада до сьогодні кількість українських чоловіків призовного віку за кордоном збільшилася. Досить велика частина з них виїхала нелегально.

Ще новини України: Закон про мобілізацію прийнято: основні положення і коли почне діяти

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×