Купити квартиру в Дніпрі

Смерть військовозобов’язаного на Закарпатті: вже другий випадок за місяць – що кажуть у прокуратурі

Смерть військовозобов’язаного на Закарпатті: вже другий випадок за місяць - що  кажуть у прокуратурі

Смерть військовозобов’язаного на Закарпатті дорогою до навчального центру сколихнула всю Україну. За даними місцевих ЗМІ, померлому чоловіку було лише 39 років. Зазначимо, що це вже другий випадок лише за квітень, про які стало відомо. Минулого разу трагедія сталася на Хмельниччині, де після візиту до ТЦК помер 41-річний чоловік.

Смерть військовозобов’язаного на Закарпатті – що кажуть у прокуратурі

Смерть військовозобов’язаного на Закарпатті: вже другий випадок за місяць - що  кажуть у прокуратурі

За фактом смерті мобілізованого дорогою до навчального центру у Закарпатській області відкрили кримінальне провадження.

Про це повідомляє Офіс генерального прокурора, інформують Новини України – НСН

Попередня правова кваліфікація – перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень (ч. 5 ст. 426-1 КК України).

Наразі праввохоронці встановлюють точні причини настання смерті чоловіка та обставини, які могли до цього призвести.

Досудове розслідування доручено здійснювати слідчим територіального управління ДБР, розташованого у м. Львові, – йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, що у Закарпатській області військовозобов’язаний помер, коли його везли до навчального центру. Про це повідомили в ТЦК, зазначивши, що у чоловіка стався напад епілепсії. Військові висловили співчуття родині померлого.

За інформацією місцевого журналіста Віталія Глаголи, військовозобов’язаний помер саме від епілептичного приступу. Померлому було 39 років.

Наразі праввохоронці встановлюють точні причини настання смерті чоловіка. Чи дійсно йдеться про епілептичний приступ – поки що достеменно невідомо.

Омбудсман Дмитро Лубінець повідомив, що згідно з довідкою ВЛК, чоловік був визнаний придатним до військової служби. Наразі щодо ймовірного порушення прав людини омбудсман відкрив провадження.

Другий випадок за місяць

У Хмельницькому невдовзі після відвідування ТЦК помер 41-річний військовозобов’язаний. Це сталося на початку квітня цього року.

Інформацію про смерть чоловіка поширила у соцмережах Наталія Антонюк — померлий був сином її чоловіка. Вона звинуватила працівників ТЦК у знущаннях над її сином. Хмельницький обласний ТЦК заперечив звинувачення та опублікував свій коментар щодо інциденту.

1 квітня в соцмережах жінка розповіла, що 27 березня 41-річного Андрія Панасюка з магазину забрали працівники ТЦК. Жінка стверджує, що в ТЦК над ним «познущались, погрожували».

В Андрія піднявся тиск, його не випускали з приміщення та на прохання надати допомогу відповіли, що під Авдіївкою допоможуть. Лікарі Хмельницької міської лікарні боролись самовіддано за його життя 2 доби, терміново у ніч з 27 на 28 березня зробили нейрохірургічну операцію. Але, ураження головного мозку виявились несумісними з життям. Учора ми Андрія поховали, — писала Наталія Антонюк

Смерть військовозобов’язаного на Закарпатті: вже другий випадок за місяць - що кажуть у прокуратурі

У коментарі «Суспільному» жінка сказала, що Андрій Панасюк ще з 2014 року волонтерив, допомагав військовим, оскільки сам не міг воювати через хворобу.

Він навіть в армії не служив, не взяли через проблеми зі здоров’ям. І тут його, як якогось злочинця, схопили і завезли до ТЦК, — зазначала Антонюк

У Хмельницькому обласному ТЦК та СП заявили, що Андрій Панасюк ухилявся від служби, хоча не мав права на відстрочку: «він перебував у розшуку, уникав служби в Збройних силах України».

Під час здійснення заходів оповіщення громадянину була вручена повістка для уточнення військово-облікових даних та проходження ВЛК. При уточненні облікових даних з’ясувалося, що законних підстав на отримання відстрочки зазначений громадянин не має. Однак під час проходження ВЛК в громадянина було виявлено захворювання. Ураховуючи це, його направлено на до обстеження до медичного закладу, — повідомляли в ТЦК

Там заявили, що стан здоров’я Андрія Панасюка та його смерть настали під час дообстеження в медичному закладі й заперечили заяви Наталії Антонюк про застосування до чоловіка фізичного впливу.

Зазначимо, що у чоловіка, зі слів Наталії Антонюк, була гіпертонічна хвороба

Водночас Наталія Антонюк версію ТЦК про те, що Андрій Панасюк переховувався від служби, заперечила: «Андрій ніколи не переховувався від ТЦК. Йому, стверджує вона, жодного разу не приносили повісток, не повідомляли, аби він з’явився для уточнення якихось даних», — сказала вона.

Також жінка стверджувала, що Андрія випустили з приміщення міського ТЦК близько 16:00 у передінсультному стані, так і не викликавши до нього медиків, хоч у нього вже були всі ознаки — втрата координації рухів, незв’язна мова.

Андрій ще якимось дивом з тиском 220/189 зміг дістатися додому. І вже вдома, на очах дружини, просто впав. Викликали швидку, проте час був втрачений — у швидкій Андрій впав у кому. У ніч з 27 на 28 березня йому терміново зробили нейрохірургічну операцію. Два дні лікарі Хмельницької міської лікарні боролися за його життя, — розповіла Наталія Антонюк

Згодом з’явився допис дружини дружини пана Андрія – Алли Олійник, яка стверджувала, що : “…чоловік благав про медичну допомогу, вони його тільки принижували. Мало того мордували! Мій зараз чоловік похований, зробили термінову операцію, нічого не допомогло, інсульт!”.

Родина померлого у Хмельницькій області чоловіка звернулася до правоохоронців.

Зазначимо, що подібний випадок був у цьому році і на Тернопільщині. Там чоловік помер після мобілізації через 8 днів. Згідно із висновком судово-медичної експертизи, смерть настала від гострої легенево-серцевої недостатності. Мобілізованому було 36 років.

Ще новини України: Закон про мобілізацію прийнято: основні положення і коли почне діяти

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×