Купити квартиру в Дніпрі

«Пенсіонери кинулися до військоматів в перші дні після вторгнення»: який середній вік бійця ЗСУ зараз – Bloomberg

«Пенсіонери кинулися до військоматів в перші дні після вторгнення»: який середній вік бійця ЗСУ зараз – Bloomberg

Українські пенсіонери кинулися до військоматів в перші дні після російського вторгнення. А зараз це перетворилося на проблему для української армії. У війську не вистачає молоді. Про це пише Bloomberg. Видання оприлюднило власні висновки, який середній вік бійця ЗСУ зараз.

Коли тисячі людей покинули Київ у перші дні російського вторгнення у 2022 році, 57-річна Людмила Менюк поспішила у протилежному напрямку. Вона збиралася записатися в армію, щоб помститися за сина, який за декілька років до того загинув у боях з росіянами.

«Пенсіонери кинулися до військоматів в перші дні після вторгнення»: який зараз середній вік бійця ЗСУ – Bloomberg

Людмила Менюк

Багато українців віку Менюк пішли добровольцями. Зробити це їх часто спонукало бажання замінити молодь, аби уберегти її від загибелі.

«Я добре виконувала свої обов’язки, — сказала Людмилав інтерв’ю Bloomberg, — тому, мабуть, змогла врятувати не одне життя молодого українця»

Видання пише, що ентузіазм старших громадян України на фоні пасивності молоді призвів до слабкості армії України, оскільки російська агресія затягується на третій рік.

І, незважаючи на новий закон про мобілізацію, який знижує призовний вік, солдати залишаються проблемою.

Який середній вік бійця ЗСУ

 «Більшість людей, з якими я спілкуюся, мають приблизно по 40-45 років», – сказав Павло Нарожний, який збирає кошти для артилеристів, додавши, що «молодші люди — особливо молодші за 30 — зустрічаються на фронті відносно рідко».

Високопоставлений військовий чиновник на умовах анонімності повторив цю оцінку, вказуючи, що середній бойовий вік в українській армії – 43-45 років.

Поки минулого року не отримала важкого поранення, Менюк воювала, незважаючи на поганий слух і зір, тоді як інші, опитані під час підготовки цього матеріалу, скаржилися на проблеми з серцем і навіть хвороби, які досі не були належним чином досліджені через обмежений доступ до медичної допомоги на передовій.

 «Це була проблема вже вчора. І зараз стає тільки гірше», – говорить Олексій Мельник, співробітник київського аналітичного центру «Центр Разумкова»

Російські війська розгорнули свою вогневу міць по всій лінії фронту та досягли поступового прогресу цього року.

Минулого року колишній міністр оборони Володимира Путіна окреслив детальні плани щодо ще більшого розширення російських збройних сил: до 1,5 мільйона осіб з 1,15 мільйона зараз. Росія стимулює військових обіцянками щедрої оплати праці та новим законом, що полегшує молодим призовникам службу на передовій.

В Україні мобілізація залишається проблемою

Ідею про те, що молодь повинна уникати поля бою, було закріплено в законі – донедавна призов на військову службу здійснювався лише для осіб старше 27 років. Нещодавно його було знижено до 25, але ситуація погіршується неефективним залученням тих, хто потрапляє в цільовий діапазон. Серед населення, переміщеного через бойові дії, багато молодих людей неможливо знайти. За офіційною статистикою лише половина з 4,5 мільйонів переселенців перереєструвалася за новою адресою.

Іншим фактором є те, що матері, які виїхали зі своєї країни з синами-підлітками, не повертають їх назад, коли вони вже досягли повноліття, щоб стати добровольцями, тому на фронті дуже мало молоді 18, 19 або 20 років.

До цього слід додати і демографічний фактор: через бебі-бум 1980-х українців у віці за тридцять вдвічі більше, ніж тих, хто народився на початку 2000-х років, коли сім’ї не поспішали заводити дітей. .

Старших українців більше, ніж молодих

Окрім непопулярної політики відправки української молоді на смерть, звільнення чоловіків віком від 18 до 25 років від бойових дій на передовій пояснюється очікуваннями, що вони стануть ключовими для відновлення України в майбутньому, – пояснив депутат Сергій Рахманінов, член парламентського комітету з питань безпеки і оборони

“Ми не знаємо, як довго триватиме війна, які ресурси нам знадобляться і як довго», — сказав він в інтерв’ю Bloomberg. Але та сама невизначеність означає, що багато літніх солдатів тепер страждають від запущених хвороб і травм, що є ціною війни, якій не видно кінця”

На початку вторгнення 52-річний Віталій Привроцький записався разом з іншими друзями, які, як і він, були ветеранами радянської афганської війни — тобто мали певну перевагу перед молодшим поколінням у вигляді досвіду

Віталій Привроцький

Віталій Привроцький

«Коли я записувався, медкомісія нічого не перевіряла», — сказав телефоном Привроцький, який служить під Харковом. – Вони сказали, дивись, ти будеш добровольцем, можливо, на кілька днів. Війна скоро закінчиться!»

Його дружина, за словами військового, дуже переживала через його можливу загибель, але він сказав їй: «Ми важко працювали, щоб заробити і зробити наше життя комфортним. Я не хочу, щоб росіяни прийшли і все забрали».

Зрештою, його дружина померла. Її вбив інсульт. І чоловік пов’язує це з тим, що вона дуже переживала за нього.

Тепер Привроцькому важко пройти в захисному спорядженні на далекі відстані, не відчуваючи стиснення серця. Він не в змозі прислухатися до порад лікаря, що йому слід уникати стресу. Як і багато хто, він служить без перерви з початку війни без перепочинку.

Закон про зниження призовного віку лежав на столі у Зеленського майже рік, перш ніж він його підписав. Однією з його цілей є запровадження обов’язкової базової військової підготовки для чоловіків віком від 18 до 25 років, зазначив депутат Рахманінов.

Втім велика частина молодих людей не отримує жодних військових навичок.

Обтяжений понад 4000 поправками закон, який набув чинності 18 травня, звужує звільнення від військової служби та ускладнює ухилення від призову. У ньому мала бути норма про обмеження строкової служби трьома роками, щоб заспокоїти сім’ю, але її прибрали за розпорядженням воєначальника Олександра Сирського.

За словами аналітика Мельника, молодь не готова воювати. Як і рідні молодих людей не готові відпускати своїх дітей на війну.

Риторика «Помри заради України – це «неправильний підхід», – сказав Мельник. – Ніхто не хоче посилати генофонд на знищення».

Така перспектива мучить і 52-річну військовослужбовцю Юлію Разуменко. Вона сама записалася на військову службу в 2022 році. Багато років тому вона переконала свого сина вступити до військової академії, сказавши йому: «Слухай, якщо почнеться війна — а вона почнеться — ти матимеш навички і знання, які допоможуть вам боротися зі своїми страхами».

Юлію Разуменко

Юлія Разуменко

«З іншого боку, я мати. Невже я буту переконувати свого сина йти воювати?» – каже жінка

Ще новини України: «Росія знищила одразу три українські гелікоптери: це катастрофічна втрата» – Forbes

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×