Купити квартиру в Дніпрі

Зеленський відповів на петицію про перейменування росії

перейменування росії

10 березня президент Володимир Зеленський відповів на петицію про перейменування росії. Глава держави доручив опрацювати це питання прем’єр-міністру Денису Шмигалю.

Про це йдеться на сайті Офісу президента, передає НСН.

У петиції українці пропонують перейменувати росію на московію, замінити термін “російський” на “московський”, а ще “російська федерація” на “московська федерація”.

У відповіді Зеленський нагадав, що правові основи відносин щодо назв географічних об’єктів, до яких належать, зокрема, й держави, регулюються Законом України “Про географічні назви”. За словами президента, пропозиція офіційно перейменувати назву “росія” на “московія” та замінити відповідні терміни також має міжнародно-правові аспекти.

Президент зазначив, що порушене у петиції питання потребує ретельного опрацювання» як у площині історико-культурного контексту, так і з огляду на можливі міжнародно-правові наслідки.

«З урахуванням зазначеного я звернувся до прем’єр-міністра України з проханням щодо його комплексного опрацювання, зокрема із залученням наукових установ, та інформування мене та автора петиції про результати», вказав глава держави.

Петиція про перейменування росії

новини україни

Фото ілюстративне

Петицію щодо перейменування росії на московію оприлюднили 23 листопада. Авторка Шахворостова Валерія вказує, що історичною назвою росії є московія.

“Ця назва вживалася в європейських і в деяких азійських мовах. На багатьох історичних мапах XVI—XIX століть, які виготовлялися в Європі до і після перейменування Московського царства на Всеросійську імперію, також фігурує ця назва. 22 жовтня 1721 року, – тобто 301 рік тому”, йдеться у петиції.

Ініціаторка також наголосила, що зміна назви дала підстави для подальшого загарбання історії (Київської) Русі. Для іноземців назви “Rus” (як позначалася Київська Русь на мапах) та “Russia”, “Russie”, “Russland” (як позначалася росія) виглядають майже тотожно, ніби це назва однієї держави, яка зазнала певних змін із плином часу та під час перекладів на різні мови. Це призводить до плутанини на міжнародному рівні.

Ще новини України:

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×