Купити квартиру в Дніпрі

Навесні українці отримають нові платіжки за газ: що зміниться

Навесні українці отримають нові платіжки за газ: що зміниться

Вже з травня українцям почнуть надходити нові платіжки за газ. Замість звичних кубометрів споживання газу почнуть вимірювати кіловат-годинами.

Про це НСН дізнався з повідомлення на сайті Фокус.

Начальник управління метрології та газовимірювання Оператора газотранспортної системи України (ОГТСУ) Микола Болховітін упевнений: для споживачів такий облік буде зручнішим, оскільки стане легше вибирати вид енергії для опалення.

Розрахунок у кіловатах забезпечить справедливе ціноутворення – за обсяг отриманої енергії, а не за переданий газ, пояснюють в ОГТСУ.

нові платіжки за газ

Нові платіжки за газ. Що змінеться?

При цьому міняти газові лічильники споживачам не потрібно. Переводити кількість спожитого газу в кіловат-годинни будуть не споживачі, а газовий оператор.

Як і раніше, українцям потрібно буде щомісяця передавати показання лічильника у кубометрах, а ціна у квитанції буде виставлена за енергетичну одиницю. Нові одиниці виміру з’являться у платіжках вже з 1 травня.

Облік газу в кіловат-годинах дозволить споживачам платити лише за отриману кількість енергії. По-друге, буде простіше підрахувати, чим вигідніше опалювати будинок — газом чи електрикою, оскільки з травня одиниця виміру буде однакова.

Україна в такий спосіб переходить на європейські стандарти обліку природного газу. Раніше виникали розбіжності через відмінності в європейській та українській системах – адміністративні труднощі при оформленні імпортованого газу з Євросоюзу, а також закачування в газосховища в режимі митного складу. Тепер усе буде ідентичне.

Перші, на кому позначиться новий облік газу – підприємств “Теплокомуненерго” й облгазів, оскільки їм вигідно купувати газ за умов нарахування обсягу в кіловат-годинах.

У якому випадку можна не платити за розподіл газу

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×