Купити квартиру в Дніпрі

Робота в Україні – які зміни на ринку праці очікувати у 2023 році

Робота в Україні
Колаж РБК-Україна

Робота в Україні: що зміниться у відносинах між роботодавцями та їхніми підлеглими у новому 2023 році.

Як передає НСН, відповідну аналітику провів портал із пошуку роботи Work.ua.

Робота в Україні: що зміниться на ринку праці у 2023 році

Зростання зарплат

За даними порталу експертів порталу, більшість роботодавців планують перегляд зарплат, навіть попри непевну ситуацію. Зростання може скласти від 8% до 30% залежно від ситуації в країні та конкуренції за спеціалістів.

Роботодавці зі світлом та зв’язком

Робота в Україні - які зміни на ринку праці очікувати у 2023 році

Компанії закриватимуть базові потреби своїх працівників, тобто світло, інтернет, тепло та надаватимуть комфортні умови праці.

Нестача кваліфікованих кандидатів

Війна спричинила вимушене переселення на захід, що створило там перенасичення кадрами, а в інших регіонах може спостерігатися нестача. Багато спеціалістів виїхали з країни або поки не бажають розглядати нові пропозиції через нестабільність.

Як повідомляють Work.ua, кількість вакансій у західних областях України майже досягла довоєнного рівня і складає понад 90% до лютого 2022. У Києві, центральних та південних областях ринок праці відновився приблизно на третину.

Роботодавці будуть намагатися повернути в Україну своїх співробітників, які виїхали. Якщо цього не відбудеться, може виникнути нестача кваліфікованих кадрів, за яких роботодавцям доведеться змагатися.

Відкладені кар’єрні амбіції

Після 24 лютого відбулися скорочення персоналу, закриття компаній. У зв’язку з цим конкуренція шукачів зросла в 5 разів. Тому кар’єрні амбіції можуть бути відкладені до кращих часів.

Люди не готові ризикувати, через що погоджуються працювати за меншу зарплату чи неповний день просто, щоб залишитися у компанії. Ще одна причина, чому люди не змінюють роботу, – це прояв лояльності до співробітників в компанії.

Відмова від 8-годинного робочого дня

Ракетні обстріли, вимкнення електроенергії, перебої зі зв’язком – все це негативно впливає на бізнес. Наразі співробітники виконують свої обов’язки, коли на те є змога. Як наслідок – часто цо значає відмову від 8-годинного робочого дня.

Своєю чергою компанії забезпечують підтримку і захист штату. Процес переходить на другий план, першочерговим стає результат.

Готовність навчатися

У зв’язку з тим, що багато фахівців виїхало за кордон, компанії шукатимуть тих, хто зможе швидко навчитися нової професії.

При пошуку співробітників компанії фокусуватимуться на особистих якостях людей та проводитимуть інтенсивне навчання всередині компанії. Роботодавці зосередяться на розвитку наявних співробітників та утриманні їх від переїзду.

Емоційна стійкість як перевага

Усі сприймають поточні події по-різному, що так чи інакше впливає на здатність працювати. Бути відкритим до змін та вміти швидко адаптуватися до ситуації – важлива конкурентна перевага кандидата на майбутнє.

Скасування “чоловічих/жіночих” професій

Робота в Україні - які зміни на ринку праці очікувати у 2023 році

Близько мільйона українців перебувають у лавах ЗСУ. Здебільшого це чоловіки, а тому жінки почнуть опановувати “чоловічі” професії. У зв’язку з цим у роботодавців зміниться відношення до підбору співробітників з урахуванням статі.

Потреби учасників бойових дій

Компанії вчитимуться правильно взаємодіяти зі співробітниками, які постраждали від війни, були в окупації, брали участь в бойових діях та повернуться до мирного життя.

Варто врахувати, що певний відсоток працівників становитимуть люди з інвалідністю. Тому потрібно буде облаштувати безбар’єрні офіси та робочі місця відповідними умовами в більшій кількості.

Психологічна підтримка співробітників

Важливу роль в компаніях відіграватиме психологічна підтримка, опанування правил і навичок роботи зі стресом, посттравматичним синдромом, панічними атаками та емоційним вигоранням.

Велику частину часу будуть займати заходи задля підтримки психоемоційного стану працівників. Корпоративні розважальні заходи будуть недоречними та непріоритетними.

Джерело: zn.ua

Робота для дітей в Україні може стати доступнішою – змінять правила прийому на роботу неповнолітніх

To Top
Ще новини ⬇
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×