Купити квартиру в Дніпрі

Скандал із закупівлею продуктів для армії за завищеними цінами – як відреагував міністр оборони

продуктів для армії
Міністр оборони України Олексій Резніков

Міністр оборони України Олексій Резніков відреагував на звинувачення у закупівлі продуктів для армії за нібито завищеними цінами.

Він заявив, що надасть вичерпну інформацію з документами під час засідання профільного комітету парламенту. На засіданні будуть брати участь представники НАБУ, ДБР та СБУ.

Про це Резніков повідомив у Фейсбук, передає НСН.

«Я особисто – як міністр і як правник – надам детальні коментарі з питань забезпечення армії харчуванням. Вичерпну інформацію з документами за кілька хвилин я особисто представлю народним депутатам на засіданні профільного комітету за участі представників НАБУ, ДБР та СБУ», написав міністр.

Крім того, очільник МО запропонує депутатам розглянути створення тимчасової слідчої комісії щодо процесу закупівель, якщо інші інструменти парламентського контролю вони вважатимуть недостатніми. Також Резніков обіцяє, що якщо хтось із посадовців зловживає, він отримає згідно з законом.

Міністр зазначає, що понад рік тому забезпечення військових харчуванням «фактично було під контролем монополії».

«Під час призначення на посаду міністра я взяв публічне зобов’язання — демонополізувати послуги харчування. І ми з командою це зробили ще минулої зими. Торік монополіст погрожував повністю заблокувати постачання продовольства до армії», написав він.

Наразі, за словами Резнікова, Міноборони уклало контракти з 8 постачальниками. Так, із кожним постачальником у договорі закріплено певну кількість військових частин, які вони будуть забезпечувати харчами. А якщо котрийсь із постачальників не може виконати зобов’язання, то ці зобов’язання переходять до інших постачальників за алгоритмом, каже Резніков.

Крім того, компанії мають працювати за принципом «їжа ходить за військовими», відповідно, якщо підрозділ з Закарпаття знаходиться на Харківщині, то постачальник гарантує доставлення продовольства скрізь

«Міноборони не здійснює закупівлю окремих продуктів. Оборонне відомство купує комплексну послугу з забезпечення харчування. Тобто доставку певного комплекту продуктів до військових частин, а в окремих випадках – і приготування їжі. Предметом закупівлі є вартість добового раціону для військовослужбовця. Цей раціон має чіткі критерії щодо калорійності та інших параметрів», наголосив урядовець.

Постачальники гарантують добовий раціон за певну суму, торік це 120 грн, цього року вартість у діапазоні від 151 до 162 грн.

Врешті сума складає 145,8 гривень. Резніков пише:

«Хтось дійсно вважає, що ця сума є завищеною?».

Також Резніков додає, що контракти Міноборони з постачальниками укладаються на рік уперед за фіксованою ціною.

З 2016 року харчування ЗСУ здійснюється відповідно каталогу, який включає понад 400 продуктів, а ціни на ці товари аналізують спеціальні експертні установи, зокрема, Інститут судових експертиз ім. Бокаріуса Міністерства юстиції України.

«Саме видання “Дзеркало тижня” через півтори доби після публікації вирізало кілька позицій зі своєї інфографіки, де містилися некоректні порівняння, по яких вже найбільший розголос. На жаль, зробило це без пояснень. Розуміння некоректності по інших позиціях також прийде. Адже порівнюються непорівнянні речі. Навіть аналізуючи цифри публікації у “Дзеркалі тижня”, багато хто відзначив, що ціни на значну кількість товарів нижчі, ніж у сусідньому магазині. Попри усі ризики для бізнесу», заявляє міністр оборони України.

Резніков пише, що нині по усіх контрактах завершуються додаткові внутрішні перевірки, військові частини звіряють з каталогом, виправляються технічні помилки, готуються додаткові угоди щодо постачання у межах доведених параметрів державного бюджету. Після чого документи зареєструють у Держказначействі.

«Де-юре оприлюдненого у ЗМІ документа ще не існує. Жодної копійки по ньому не витрачено. Заяви, що Міноборони “вкрало” чи “намагалося вкрасти” мільярди – це повна маячня», написав чиновник.

«Міноборони не вперше переживає штучну інформаційну атаку під вигаданим приводом. Ця – дуже схожа на торішню, коли ми розбиралися з монополістом. Щось подібне було і восени, коли в управління Міністерству передали низку активів, критично важливих для обороноздатності. Нас абсолютно безпідставно атакували влітку, коли поширювали чутки про недостатній контроль над озброєннями. Тобто, нічого нового», підкреслив Резніков.

Скандал із закупівлею продуктів для армії. Що передувало?

21 січня видання ZN.UA опублікувало матеріал, у якому зазначило, що отримало від «джерела у ЗСУ» угоду Міністерства оборони на послуги організації харчування у 2023 році військових частин, дислокованих у Полтавській, Сумській, Київській, Житомирській, Чернігівській і Черкаській областях.

Журналісти заявили, що в угоді вартістю на 13,16 мільярда гривень ціни на найбільш ходові харчі виявилися завищеними у 2–3 рази. Наприклад, нібито Міноборони законтрактувало яйця по 17 грн за штуку, тоді як роздрібна ціна в магазині Києва зараз приблизно 7 грн за штуку.

У Міноборони 22 січня назвали маніпулятивною інформацію про закупівлі за нібито завищеними цінами. Однак додали, що проводиться службова перевірка.

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×