Купити квартиру в Дніпрі

На дні Каховського водосховища розгледіли дорогу 1940-х років – чи може хтось використати її для наступу

На дні Каховського водосховища розгледіли дорогу 1940 х років – чи може хтось використати її для наступу
Фото: Укрінформ

На нових знімках обмілілого Каховського водосховища дослідники розгледіли залишки дороги часів Другої світової війни. Чи існують інші раніше приховані шляхи між правим і лівим берегом, і чи можуть ЗСУ або окупанти використати їх для наступу.

Про це пише НСН з посиланням на матеріал видання СтопКор.

Свіже відео з наслідками російського теракту на Каховській ГЕС оприлюднив 3 серпня керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак.

А ще раніше в мережі опублікували знімки місцевості з супутника Sentinel-2, які також свідчать, що Каховське море обміліло, звузившись подекуди до розмірів звичайної річки.

На цих знімках і кадрах відео краєзнавці розгледіли залишки дороги часів Другої світової війни, що сполучала Каховку на лівому березі з Бериславом на правому.

На цей шлях, зокрема, звернув увагу OSINT-дослідник Девід Хелмс (David Helms).

“Потенційний Каховський плацдарм має значно більше укріплень на лівому березі, ніж інші ділянки басейну Каховського водосховища. Відстань до Перекопу і Чонгару звідси становить всього 70 км і 115 км, але дороги до цих життєво важливих територій мають численні укріплення”, зауважує він.

Базуючись на історичних даних і старих мапах, Хелмс стверджує, що у басейні Каховського водосховища на картах 1940-х років загалом позначені сім руслових переходів через Дніпро на ділянці від греблі Каховської ГЕС до Запоріжжя.

Руслові переходи на дні Каховського водосховища

Руслові переходи у басейні Каховського водосховища

У військових блогах розгорілись жваві дискусії щодо того, чому вогневий контроль цієї місцевості – критично важливий, і чи може будь-яка зі сторін використати ці старі дороги на дні Каховського водосховища для проведення десантних операцій.

Зокрема, з цього приводу в ефірі 24 каналу висловився військовий експерт, льотчик-інструктор, полковник запасу ЗСУ Роман Світан.

“Непогана картина тут (Таврійський напрямок в цілому – ред.) вимальовується. Є два напрямки (на Азовське узбережжя – ред.). Але може бути й навіть третій. Територія з Каховського водосховища вже підсихає. І там піднялися старі дороги, де було значно менше мулу. І тут може почати “дихати” увесь Херсонський фронт”, заявив Світан.

Водночас в обговоренні на фейсбук-сторінці іншого військового аналітика, координатора групи “Інформаційний спротив” Костянтина Машовця більшість дописувачів схиляється до думки, що використання таких доріг – це лотерея, адже мул на дні непридатний для перекидання важкої техніки.

скріншот

Звісно, через звужене русло можна перекидати понтони, але місцевість – відкрита і прострілюється з обох боків. Тому десантні операції дном Каховського водосховища виглядають невиправданою авантюрою як для ЗСУ, так і для російської окупаційної армії.

Читайте ще: Що зараз відбувається на дні колишнього Каховського водосховища – науковці розповіли про ситуацію

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×