Купити квартиру в Дніпрі

Зеленський анонсував кадрові чистки у владі – кого і чому планують звільніти

кадрові чистки

Президент України Володимир Зеленський розповів про кадрові чистки у владі та нагадав чиновникам про заборону виїзду за кордон під час війни.

Про це він сказав 23 січня під час свого традиційного вечірнього звернення, передає НСН.

“Підписав сьогодні кілька важливих указів. Є принципове рішення РНБО щодо виїзду чиновників за кордон. Це стосується всіх посадових осіб центральної влади, різних інших рівнів місцевої влади. Це стосується правоохоронців, народних обранців, прокурорів та всіх тих, хто має працювати на державу й у державі. Хочуть відпочивати зараз – будуть відпочивати поза межами державної служби. За кордон їздити на відпочинок чи з якоюсь іншою недержавною метою посадовцям більше не вдасться. В пʼятиденний строк Кабмін має розробити такий порядок перетину кордону посадовими особами, щоб підставою могло бути лише реальне службове відрядження”, наголосив президент.

Також президент України запровадив санкції проти 22 росіян, які підтримують геноцид українців.

“Інше сьогоднішнє рішення РНБО стосується нашої духовної незалежності, яку ми посилюємо й будемо посилювати. Запроваджені санкції проти 22 осіб – громадян Росії, які, прикриваючись духовністю, підтримують терор та геноцидну політику”, зазначив Зеленський.

Президент також анонсував резонансні кадрові чистки у владі.

“Вже є також кадрові рішення – частина сьогодні, частина буде завтра – щодо управлінців різного рівня в міністерствах та інших структурах центральної влади, і в регіонах, і в правоохоронній системі”, наголосив глава держави.

Як повідомляють джерела OBOZREVATEL, йдеться про главу Дніпропетровської ОВА Валентина Резніченка, Запорізької – Олександра Старуха, Сумської – Дмитра Живицького, Херсонської – Ярослава Янушевича.

Нещодавно Резніченко став фігурантом у корупційному скандалі на 1,5 млрд грн. У листопаді ЗМІ оприлюднили розслідування, у якому йдеться, що з початку війни в України Дніпропетровська область витратила на ремонт доріг 2,3 млрд грн. Більшість коштів отримала фірма “Будінвест Інжиніринг”, співвласниця якої – фітнес-тренерка Яна Хланта, тісно пов’язана із Резніченком.

Як з’ясували журналісти, Хланта та Резніченко разом подорожували, спортсменка їздила на автомобілі глави ОВА та отримувала зарплату у його фірмі.

Представники Національного антикорупційного бюро (НАБУ) провели обшуки в кабінеті Резніченка, у низці профільних департаментів ОВА, а також за низкою інших адрес. Кримінальне провадження відкрили за статтями “зловживання владою або службовим становищем” та “легалізація доходів, отриманих злочинним шляхом”.

Запорізька ОВА, очільником якої є Олександр Старух, потрапила у скандал, що стосується розкрадання гуманітарної допомоги. У СБУ та НАБУ наприкінці серпня 2022 року повідомили, що розслідують можливе присвоєння гумдопомоги топчиновниками. Обшуки провели у міськраді, ОВА, а також на складських приміщеннях та за адресами проживання причетних до злочину осіб.

Слідство триває за трьома статтями Кримінального кодексу України.

У скандали потрапила й заступниця голови ЗОВА Злата Некрасова. У розпал війни вона вирушила святкувати Новий рік у Таїланд. А після скандалу з розкраданням гумдопомоги Некрасова заявила, що “неможливо любити чи ненавидіти владу”. Також вона видала, що влада має виконувати свою роботу, а люди займатися своїми справами.

Жителі Херсонської області неодноразово критикували очільника ОВА Янушевича. На сайті президента навіть з’явилася петиція з закликом усунути його від посади “в зв’язку з повною не компетенцією та бездіяльністю”.

Крім того, повідомлялося, що Янушевич нібито взяв до себе у радники депутата Херсонської міськради від ОПЗЖ та колишнього помічника гауляйтера Володимира Сальдо Юрія Стельмашенка.

Водночас видання УП з посиланням на власні джерела в РНБО та Кабміні ввечері 23 січня повідомило, що заяву про звільнення написав заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко.

Оновлено 8.10: “Честь маю”: заступник глави ОП Кирило Тимошенко показав свою заяву про звільнення, подякував президенту, українцям і ЗСУ.

Скандал із закупівлею продуктів для армії за завищеними цінами – як відреагував міністр оборони

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×