Купити квартиру в Дніпрі

Зеленський доручив розібратись з УПЦ МП і лаврою. Що це означає

Зеленський доручив розібратись з УПЦ МП і лаврою. Що це означає

Рада національної безпеки та оборони доручила уряду внести на розгляд Верховної Ради законопроєкт щодо унеможливлення діяльності в Україні афілійованих з Росією релігійних організацій, передусім УПЦ МП. Про це заявив президент Володимир Зеленський у вечірньому зверненні до українців 1 грудня, передає НСН.

Державна служба з етнополітики та свободи совісті має провести релігієзнавчу експертизу статуту про управління УПЦ на наявність канонічного зв’язку з московським патріархатом.
Перевірять, як церковники дотримують умови користування Києво-Печерською лаврою та її майном, а також наявність правових підстав для цього.
Правоохоронцям доручили активізувати роботу з протидії підривній діяльності російських спецслужб через УПЦ МП та інші релігійні організації. Також застосують персональні санкції. Прізвища оприлюднять невдовзі.

Розібратись з УПЦ МП – що означає таке рішення

Зеленський доручив розібратись з УПЦ МП і лаврою. Що це означає

Отже, Зеленський доручив розібратись, наскільки Українська православна церква досі пов’язана з Російською православною церквою, спеціальним законом заборонити діяльність в Україні афільованих з Москвою церков.

Що означає таке рішення, аналізували журналісти ВВС.

Це досить радикальне рішення РНБО та президента, який раніше намагався обережно підходити до церковних питань, — вважає автор матеріалу.

Проте, схоже, президент останнім часом готувався до різкого втручання у церковне життя на фоні війни Росії проти України та можливих зв’язків УПЦ з Московським патріархатом.
Про це свідчить хоча б низка обшуків СБУ у приміщеннях УПЦ та перевірка на наявність проросійських матеріалів і зв’язків у єпископів та священників з Росією.
Співрозмовник ВВС в СБУ вказував, що служба показала президенту докази співпраці представників УПЦ з окупантами, після чого отримала дозвіл на системні слідчі дії щодо представників цієї структури.

Зміна політики також була пов’язана і зі зміною керівника СБУ Івана Баканова, який раніше симпатизував УПЦ, на Василя Малюка.

Окрім того, чітким сигналом зміни політики президента щодо церковного питання було публічне оголошення Зеленським початку співпраці з радником у церковних справах Віктором Єленським.
Пан Єленський відомий своїм прихильним ставленням до створення в 2018 році в Україні автокефальної церкви, отримання томоса та розбудови Православної церкви України.
У розмові з ВВС пан Єленський вказував, що президент вирішив глибоко вивчити церковне питання і задля захисту національної безпеки країни розібратись з російським впливом на УПЦ. Та активніше працювати для об’єднання українського православ’я.

За словами Єленського, президент вже суттєво змінив ставлення до Православної церкви України, створенню якої сприяв попередній президент Петро Порошенко. Через що у перші роки правління Зеленського його адміністрація мала певну напругу у стосунках з ПЦУ.

У день звернення президента СБУ повідомила про підозру священнику Києво-Печерської лаври, на службі якого прославляли Росію

Також співрозмовники ВВС у парламенті вказували, що президент перебуває на межі ухвалення важливих церковних рішень.
У Раді чекали, що Зеленський або підтримає проєкт про законодавчі обмеження діяльності церков зі зв’язками з Росією, який внесла опозиція, або ж ініціює власні подібні документи.
І вже 1 грудня ввечері Володимир Зеленський зробив перші рішучі кроки у цій сфері.

Своє вечірнє звернення до народу Зеленський присвятив переважно церковній тематиці.
Він повідомив, що 1 грудня відбулося засідання РНБО, на якому “розглянули численні факти зв’язків окремих релігійних кіл в Україні з державою-агресором”.
Зеленський вказав, що, на жаль, “навіть російський терор і повномасштабна війна не переконали деяких діячів у тому, що варто подолати спокусу зла”.
Тому він вважає, що треба створити такі умови, коли будь-які залежні від Росії діячі не матимуть жодної можливості маніпулювати українцями й послаблювати Україну зсередини.
Для цього РНБО доручила уряду внести на розгляд Верховної Ради законопроєкт щодо “унеможливлення діяльності в Україні афілійованих із центрами впливу в Російській Федерації релігійних організацій”. Строк для внесення – два місяці.

Насправді такий законопроєкт ще кілька днів тому внесли до парламенту депутати від фракції “ЄС” Петра Порошенка.
Проте співрозмовник ВВС у фракції вже вказують, що попри суперечності готові підтримати ініціативу президента.

Звісно, головним кандидатом на такий статус є УПЦ. Вона донедавна була офіційно частиною Московського патріархату.
Проте після початку війни Росії проти України вона усіляко засуджує керівництво РПЦ, а 27 травня провела спеціальний собор, на якому оголосила про незалежність.
УПЦ прибрала зі статуту практично всі згадки про Московський патріархат.
Як вказують експерти, формально церква могла прибрати зв’язок з Росією, проте канонічно вона все одно підпорядковується РПЦ.
У самій УПЦ зв’язок з Росією заперечують, а останні дії СБУ називали незаконними та безпідставними.

Друге доручення РНБО – державній службі з етнополітики та свободи совісті (ДЕСС). Вона має провести експертизу статуту про управління УПЦ на наявність церковно-канонічного зв’язку з Московським патріархатом і за необхідності – вжити передбачених законом заходів.

Профільний закон давно передбачає, що церкви із центром у Росії мають вказувати це у своїй назві. Проте за президента Зеленського ця норма майже не працювала щодо УПЦ.
Нещодавно ДЕСС повідомила, що формального зв’язку УПЦ з Московським патріархатом немає. Але про канонічний зв’язок таки вказала.

Третє доручення – розібратись з Києво-Печерською лаврою.

РНБО попросила забезпечити перевірку наявності правових підстав та дотримання умов користування релігійними організаціями майном, яке перебуває на території національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника.
Це майно зараз у державній власності, проте перебуває переважно у користуванні УПЦ. Натомість ПЦУ також просить надати їй частину майна для проведення богослужінь у лаврі.

Четверте доручення президента – спеціальним органам “активізувати заходи з виявлення та протидії підривній діяльності російських спецслужб у релігійному середовищі України”.
Що останні два місяці СБУ і так активно робить.

Також РНБО запровадило санкції щодо осіб, які можуть порушувати всі ті принципи, про які казав президент.
Хто потрапив під санкції – поки що невідомо.

Окрім того, президент доручив суттєво розширити повноваження державної служби з етнополітики та свободи совісті для роботи у релігійній сфері.

“Цими та іншими рішеннями ми гарантуємо Україні духовну незалежність”, – наголосив президент, але додав, що це робитимуть тільки у правовий та демократичний спосіб.

Перші реакції

Співрозмовники ВВС News Україна у різних партіях та церковних організаціях досить серйозно поставились до ініціативи президента.
Хоча деякі експерти не надто вірять, що можна чекати на реальні зрушення, загалом настрій такий – “тепер все серйозно”.

З одного боку, останні обшуки СБУ, мовляв, роблять багато галасу і дають мало переконливих доказів для кримінальних справ. Але вони ж і показали суспільству багато свідчень того, що низка діячів УПЦ і далі вважають себе частиною РПЦ. І навіть поминають патріарха Кирила.

Команда президента, як переконані кілька співрозмовників у церковній сфері, пересвідчилась, що суспільство сприймає і підтримує рішучі дії у релігійній сфері в умовах війни з Росією.

“Президент дійшов до розуміння того, що без незалежної церкви не буде незалежної України”, – каже співрозмовник в ПЦУ і чекає від Зеленського реальних кроків в умовах війни.

Опоненти президента з команди Петра Порошенка також підтримали починання Зеленського і сподіваються, що вони будуть реально втілені.

А в мережі відомі журналісти та політичні діячі навіть почали жартувати і постити у соцмережах фотографії Зеленського із лозунгами часів виборів його опонента Петра Порошенка – “Армія, мова, віра”.

Натякаючи, що президент з часу виборів і в умовах війни зробив серйозну еволюцію поглядів. І дуже серйозно почав займатись Збройними силами, мовним питанням, а тепер ще й релігійною сферою.

Такий колаж – одна з перших реакцій на ініціативу президента з боку відомого журналіста, історика та документаліста Олександра Зінченка

Зеленський доручив розібратись з УПЦ МП і лаврою. Що це означає

Обшуки продовжуються

Як повідомляє СБУ, сьогодні Співробітники Служби безпеки України проводять контррозвідувальні (безпекові) заходи на об’єктах УПЦ (МП) у Житомирській, Рівненській та Закарпатській областях

Як зазначили в пресслужбі СБУ, обшуки тривають в наступних храмах:

  • Свято-Миколаївський чоловічий монастир Хустської єпархії УПЦ (МП) на Закарпатті;
  • Свято-Анастасіївський ставропігійний жіночий монастир (м.Житомир);
  • Скит Свято-Анастасіївського ставропігійного жіночого монастиря (Житомирський район);
  • Скит Іверської ікони Божої Матері Чоповичського Афонського ікони Божої Матері жіночого ставропігійного монастиря (Житомирський район);
  • Рівненсько-Острозька єпархія, Городоцький жіночий монастир, Свято-Георгіївське подвір’я, Храм всіх Волинських Святих, Свято-Воскресенський храм, Свято-Успенський храм (Рівненська область).

Зеленський доручив розібратись з УПЦ МП і лаврою. Що це означає

Санкції проти УПЦ МП

2 грудня стало відомо, що Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО щодо обмежувальних заходів та санкцій проти Української православної церкви

Переліку прізвищ тих, хто потрапив під санкції, на сайті президента наразі немає.

Зеленський доручив розібратись з УПЦ МП і лаврою. Що це означає Зеленський доручив розібратись з УПЦ МП і лаврою. Що це означає

To Top
Ще новини ⬇
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×