Купити квартиру в Дніпрі

«Лемурам іноді доводиться роздавати пледи»: як працюють зоопарки України під час війни

«Лемурам іноді доводиться роздавати пледи»: як працюють зоопарки України під час війни

Під час війни в Україні продовжують працювати зоопарки. Попри обстріли, вони навіть продовжують примати відвідувачів, передає з посиланням на УНІАН НСН.

Як говорить президент Асоціації зоопарків Володимир Топчій, найперша трудність полягала в дефіциті кормів, води та палива. До того ж усе ускладнювалося логістичними перешкодами, тому доводилося функціонувати на виживання.

«Лемурам іноді доводиться роздавати пледи»: як працюють зоопарки України під час війни

«Розумієте, зоопарк неможливо евакуювати. Якихось окремих тварин ще можна вивезти, але ж не всю колекцію. Якими були історії зоопарків у Другу світову війну? Вони продовжували функціонувати під обстрілами та бомбардуваннями (як от Лондонський чи наш, Миколаївський) і навіть в окупації (зоопарки Харкова, Одеси, Києва)», пояснює чоловік.

На початку великої війни допомога була потрібна не тільки тваринам, а й людям. Багато працівників на окупованих територіях залишилися без домівки та роботи. Наприклад, Луцький зоопарк працевлаштував переселенців з Донбасу, а зоопарк «Лімпопо» на Львівщині надав притулок колегам з Харківського зоопарку та парку «XII місяців» на Київщині.

Як працюють зоопарки, коли немає світла та опалення

«Системне знищення агресором української енергетики та настання холодів спричинило нові виклики. В умовах тривалих відключень електропостачання, при постійній загрозі повного блекауту зоопарки гостро потребують обігрівальних пристроїв, генераторів та пального для їх роботи», розповів Володимир.

Щоб не дати тваринам замерзнути, у Рівненському зоопарку папуг переселили в кабінет директора. В Луцьку мавпам і лемурам видавали пледи. Крім того, місцеві жителі приносять тепле хутро для утеплення будиночків і вольєрів.

Як працюють зоопарки України під час війни

«Лемурам іноді доводиться роздавати пледи»: як працюють зоопарки України під час війни

У більшості зоопарк асоціюється з дитинством, теплим вихідним днем і відпочинком. Під час війни заклади повинні продовжувати виконувати цю роль.

«За часів Другої світової війни Лондонський зоопарк започаткував правило на безплатне відвідування військовими та пораненими. І всі українські зоопарки дотримуються цієї традиції. А деякі з наших колег успішно співпрацюють з психологами у справі реабілітації воїнів», ділится досвідом чоловік.

Крім військових, безплатно прийти до тварин можуть і особи зі статусом ВПО.

Робота в Україні – які зміни на ринку праці очікувати у 2023 році

To Top
Ще новини ⬇
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×