Купити квартиру в Дніпрі

Коли починати садити городину: календар городника і інструкція для «чайників»

Коли починати садити городину: календар городника і інструкція для «чайників»

У цьому році всіх українців закликають садити городи – на дачних і присадибних ділянках, а якщо таких немає – на балконах, на пустирях і навіть у парках. Ініціативна група «Сади перемоги»  закликає громади мобілізувати зусилля та використати всі доступні земельні ресурси для вирощування продовольства. Все через війну, яка може викликати дефіцит харчів. Коли починати садити городину, яких основних правил слід дотримуватися, аби отримати гарний врожай – НСН розповість недосвідченим городникам, посилаючись на «Бабусине насіння».

Карта врожаю України у 2022 році станом на зараз

Коли починати садити городину: календар городника і інструкція для «чайників»

Коли садити городину: календар городника

Як тільки підсохне земля, сміливо починайте готувати грядки до висіву насіння городніх культур. Не перекопані з осені ділянки перекопайте з одночасним внесенням компосту, суперфосфату і попелу. Строки сівби залежать від вологості й температури ґрунту та якості насіння.

Сіяти овочі на городі краще у наступному порядку:

  • у першій половині квітня сіють зелені культури – пекінську капусту, кріп, листову гірчицю, салат, а також редиску, горох, боби. Після них висівають насіння холодостійких культур: моркви, цибулі-чорнушки, петрушки, пастернаку. Вони проростають вже за 3-5 градусів тепла. Повторні посіви салату, кропу, редиски продовжать терміни їх споживання (можна сіяти до 20 червня);
  • пророщену картоплю висаджують, коли ґрунт прогріється до 6-8 градусів тепла на глибині 10 см. Зазвичай це відбувається у середині квітня. У ці ж терміни можна висівати і насіння помідорів у ґрунт. Буряки, кукурудзу висівають, а цибулю-ріпку висаджують, коли земля прогрівається до 7-100С;
  • теплолюбні огірки, квасоля, кавуни, гарбузи, кукурудза почекають до травня – земля має прогрітися до 11-13 градусів. Якщо вирощена розсада ранньої білоголової і цвітної капусти має 5-6 листків і пройшла загартування, її висаджують наприкінці квітня у відкритий ґрунт.

Що після чого садити?

Багаторічний досвід свідчить, що столові буряки і морква добре ростуть після огірків, капусти, ранньої картоплі, кабачків і патисонів. А огірки краще садити після гороху, квасолі, капусти, помідорів. Капуста добре почувається на грядці, де перед цим вирощували цибулю.

Вибираємо сусідів

Коли починати садити городину: календар городника і інструкція для «чайників»

Рослини, як і люди, не завжди мирно співіснують зі своїми сусідами. Тому розміщуючи овочеві культури на своєму городі, необхідно враховувати, що, приміром, помідори і картопля потерпають від спільних хвороб і шкід-ників, тому садити їх треба якомога далі один від одного. А ось поруч із цибулею та часником вони почуватимуться добре. Нормально вживаються вони і з капустою. А огірки просто-таки плачуть від цибулі. Бажаний сусід для всіх овочевих культур кріп, бо він приваблює корисних комах, які знищують багатьох шкідників.

Коли зійде?

Коли починати садити городину: календар городника і інструкція для «чайників»

Найпершим сходить горох – вже через 6 днів після посіву. Ще через день-два – кукурудза, огірки, квасоля, редька. За 10 днів проростають капуста, щавель і буряки. Баклажанів, цибулі, кабачків, моркви та ревеню можна очікувати через 2 тижні. А найдовше вилежуються в землі кріп, петрушка, пастернак та перець – до 16 днів.

Гарного вам врожаю і Перемоги всім нам!

Дасть багатий урожай: який сорт томатів обрати для розсади

Які овочі краще їсти сирими, щоб засвоїти максимум вітамінів

Коли закінчиться війна: Арестович назвав терміни і два варіанти фіналу

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×