Купити квартиру в Дніпрі

Звільнення з ЗСУ за сімейними обставинами: як це зробити

Звільнення з ЗСУ за сімейними обставинами

Демобілізуватися з лав ЗСУ можна за кількома критеріями, один із яких — за сімейними обставинами. Однак не всі проблеми або події в родині впливають на підписання подібного рапорту. Про це розповідає юрист Ігор Ясько, передає НСН.

Звільнення з ЗСУ за сімейними обставинами

“Якщо уточнити питання сімейних обставин або інших причин, які дають право на звільнення, то критеріїв багато. Серед основних – діти. Наприклад — самостійне виховання дитини, виховання дитини з інвалідністю віком до 18 років, виховання дитини з тяжкими захворюваннями або яка потребує трансплантації органу або паліативної допомоги. А також виховання дитини до 18 років, якщо другий з подружжя також проходить службу”, — сказав юрист.

Також до категорії “сімейні обставини” належать:

  • необхідність здійснення постійного догляду за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка) на підставі висновку медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії, третьою особою, яка за вказаними висновками потребує такого догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть його здійснювати, особою з інвалідністю I або ІІ групи;
  • необхідність здійснення опіки над особою з інвалідністю, визнаною судом недієздатною;
  • вагітність;
  • декретна відпустка для військовослужбовців-жінок;

Окрім того, згідно з законодавством, під час дії воєнного стану звільнитися з ЗСУ можуть мобілізовані та контрактники, у яких близькі родичі загинули чи зникли безвісти під час повномасштабного вторгнення.

Близькими родичами вважаються: чоловік, дружина, син, дочка, батько, мати, дід, баба чи рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра.

Відстрочка від армії

Для мобілізованих та призваних резервістів діє відстрочка, якщо:

  • у них є дружина (чоловік) з інвалідністю;
  • один із батьків (своїх чи дружини/чоловіка) є особою з інвалідністю I чи II групи;
  • на утриманні (економічному) військовослужбовця перебуває троє і більше дітей віком до 18 років, якщо частина дітей народжені в іншому шлюбі і проживають з матір’ю, то факт їх утримання підтверджується довідкою про сплату аліментів на рідних дітей.

“І тут слід зауважити, що жодної окремої підстави у законодавстві не зазначено щодо заборони призову конкретної кількості людей з однієї сім’ї, якщо у членів родини немає певних хвороб або станів, зазначених вище. Тому, якщо служать сини, наприклад, можуть мобілізувати батька. І це не є підставою для написання рапорту про звільнення”, — підсумував юрист.

Раніше ми писали: Мобілізація у грудні 2023 року – кого можуть призвати і які можливі зміни

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×