Купити квартиру в Дніпрі

“Вступ України в НАТО зараз є поганою ідеєю”: аналітик назвав 5 причин

Професор міжнародних відносин Гарвардського університету Стівен Волт висловив думку, що терміновий вступ України в НАТО, на якому настоюють деякі впливові громадські діячі, зокрема колишній глава НАТО Андерс Фог Расмуссен, може завдати Україні більше шкоди, ніж принести користі.

Про це йдеться в авторській статті для видання Foreign Policy, передає НСН.

“Вступ України в НАТО зараз є поганою ідеєю”: аналітик назвав 5 причин

“Якби я був членом Конгресу США, я б без вагань проголосував за додатковий пакет допомоги, тому що я хочу, щоб Україна могла зберегти територію, яку вона все ще контролює, і я хочу, щоб Москва усвідомила, що спороби зайняти більше території будуть дорогими і важкими. Тим не менш, введення України в НАТО зараз є поганою ідеєю, яка затягне війну і залишить Київ у ще гіршому становищі з часом”, – пише він.

Професор Волт наводить 5 головних причин, чому Україні на варто вступати в НАТО:

  1. Україна все ще не відповідає критеріям для членства. Слабкі інститути демократії та поширена корупція є головними проблемами. Щоб прийняти Україну, НАТО доведеться закрити очі на це, що, на думку Волта, є “потенційно поганим прецедентом на майбутнє”.
  2. Аналітик має сумніви, що країни НАТО кинуться захищати Україну від Росії, відповідно до 5 статті статуту про колективну оборону. А це у свою чергу поставить під сумнів сенс існування альянсу загалом.
  3. Членство в НАТО не є чарівним щитом, який стримає агресора від нападу просто тому, що потенційна жертва є членом оборонного альянсу, переконаний аналітик. В якості аргументу Волт наводить численні заяви європейських політиків про те, що після України Росія атакує країни Балтії, які вже входять до НАТО.
  4. Близька перспектива членства України в НАТО лише продовжить війну, переконаний професор Гарварду. На його думку, Росія намагатиметься здобути якомога більше успіхів на полю бою, якщо перспектива членства України в НАТО стане реальною, а не теоретичною.
  5. Нейтралітет може бути не таким вже й поганим, вважає аналітик. В якості аргументу Волт наводить приклад Фінляндії, яка залишилася нейтральною після Другої світової війни, і отримувала вигоду від торгівлі з обома протиборчими сторонами за часів “холодної війни”.

Раніше ми писали: У НАТО визнали свою серйозну помилку стосовно війни в Україні: деталі

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×