Купити квартиру в Дніпрі

В Україні стрімко дорожчає цибуля: які ціни будуть в березні

дорожчає цибуля

На полицях українських супермаркетів стрімко дорожчає цибуля. Це обумовлено рядом проблем, таких як терористичні атаки хуситів у Червоному морі, заборона Єгипту на експорт цибулі, проблеми з якістю та логістичні складнощі. Про це повідомили аналітики EastFruit, передає НСН.

В Україні стрімко дорожчає цибуля

Європа активно ввозить значні обсяги цибулі з Нової Зеландії поза сезоном. Проте через терористичні атаки хуситів, які фактично заблокували прохід через Червоне море для цивільних суден, тепер їм доведеться йти навколо Африки.

“Це подовжує маршрут на 12-17 днів і підвищує його вартість, що також відбивається на вартості і без того недешевої цибулі з цієї віддаленої країни. Аналогічна проблема і з поставками цибулі з інших країн Азії. Зокрема Індія і Китай постачають у регіон цибулю цим же морським шляхом”, — зазначають аналітики.

Єгипет і його заборони

Єгипет — найбільший постачальник цибулі до ЄС — продовжив заборону на експорт цибулі.

“Попри те, що країна перебуває на межі дефолту у зв’язку з найгострішим дефіцитом валюти, а реальний курс місцевого фунта вже більш ніж удвічі перевищує офіційний, країна добровільно відмовляється від однієї з основних статей експортного доходу”, — пишуть у виданні.

Цей фактор матиме величезний вплив на ринок і надаватиме підтримку цінам.

Проблеми з логістикою та якістю цибулі в Центральній Азії

У країн Центральної Азії, перш за все, в Узбекистану і Казахстану є великі запаси цибулі, і вона дешева. Однак, є певні нюанси, зазначають аналітики.

“Останнім часом з’явилося безліч повідомлень про початок проростання цибулі в сховищах без контролю клімату, що створює великі ризики для імпортерів”, — пише видання.

Крім того, існують і певні логістичні проблеми. Погіршення погодних умов у Казахстані негативно позначається на швидкості доставлення продукції та ще більше підвищує ризики. До цього, ще й Таджикистан неофіційно заборонив експорт цибулі, хоча, як пишуть аналітики, міг би непогано заробити на цьому.

Як наслідок, вже навесні ціни на цибулю в Україні можуть побити черговий рекорд. Аналітики прогнозують, що вони будуть вищими ніж торік.

Наразі, ціна на овоч, в середньому, тримається у межах 13 грн за кіло. Вже в березні, вартість цибулі може зрости до 14-15 грн за кілограм.

Ще новини України: Що потрібно сіяти та садити у березні на городі – поради

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×