Купити квартиру в Дніпрі

Загальна мобілізація – кого не покарають за неявку до військкомату: 3 винятки

Загальна мобілізація – кого не покарають за неявку до військкомату: 3 винятки

Загальна мобілізація громадян в Україні триває, а це означає, що військовозобов’язаним громадянам повістка у військкомат може прийти будь-якої миті. За неявку до військкомату може бути серйозне покарання, але є лише три винятки

Хто буде звільнений від відповідальності за неявку до ТЦК та СП по повістці, розповіли на Урядовому порталі., передає НСН

Кого не покарають за неявку до військкомату

Випадки, коли за неявку до військкомату звільняють від передбаченої відповідальності, визначено постановою Кабінету міністрів “Про затверджений перелік поважних причин неприбуття або несвоєчасного прибуття військовозобов’язаного до ТЦК та СП для призову на збори”.

За неявку до військкомату може бути серйозне покарання

Загальна мобілізація – кого не покарають за неявку до військкомату: 3 винятки

Навесні 2022 року цей перелік скоротили й зараз існує три причини, через які військовозобов’язаний не може у вказаний час з’явитися до ТЦК:

  • Хвороба, яка дозволяє самостійно пересуватися.
  • Необхідність нагляду за хворою дружиною, чоловіком, дитиною, своїми батьками йди дружини/чоловіка (Ці особи повинні проживати разом із військовозобов’язаним, також не повинно бути інших близьких родичів, які можуть взяти на себе догляд за хворою людиною).
  • Відкрите кримінальне провадження, застосування адміністративного стягнення чи кримінального покарання щодо військовозобов’язаного, чи резервіста.

Для підтвердження поважної причини, через яку військовозобов’язаний не може відвідати військкомат по повістці, потрібно надати відповідні документи та довідки.

Крім того, поважною причиною неявки може стати смерть близького родича (батьків, дружини, бабусі, дідуся, сестри, брата, дитини) або родичів дружини/чоловіка – не пізніше ніж за 7 днів до початку зборів.

Потрапляння під вплив надзвичайної ситуації, що виникла під час призову на збори й стала на заваді своєчасному прибуттю.

Складання державних іспитів у вищих навчальних закладах.

новини України

Як карають за неявку до військкомату

У решті випадків військовозобов’язані несуть відповідальність за неявку до ТЦК по повістці. Вид покарання визначається видом повістки та кількістю випадків, коли військовозобов’язаний не відвідав ТЦК. Максимальний штраф за неявку до військкомату за повісткою для уточнення особистої інформації – 8500 гривень.

Якщо військовозобов’язаний не приходить після вручення повістки у військкомат три й більше разів, на нього мають право подати до суду та притягнути до кримінальної відповідальності.

Якщо військовозобов’язаний не з’явився до ТЦК за мобілізаційним розпорядженням, то йому загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 5 років.

Новини України:

У які терміни потрібно прийти до військкомату після отримання повістки — роз’яснення

Мобілізація в Україні — що робити після отримання повістки

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×