Купити квартиру в Дніпрі

Статус безробітного і виплати під час війни: за що позбавлятимуть допомоги

статус безробітного та виплати

Українцям, які втратили роботу через військові дії, нададуть статус безробітного та виплачуватимуть допомогу з безробіття. При цьому воєнний час висуває низку вимог до безробітних, і при невиконанні цих вимог громадян позбавлятимуть статусу безробітного і виплати допомоги

Відповідна постанова щодо особливостей реєстрації безробітних і виплати допомоги вже прийнята Кабміном, повідомляє Урядовий портал. Про це НСН дізнався з повідомлення на сайті TODAY.UA.

Таким чином, навіть під час воєнного стану громадяни мають право на статус безробітного, а також мають право на виплату допомоги з безробіття.

Війна, яка майже місяць триває в Україні, зробила багатьох громадян безробітними. Мільйонам вимушених переселенців довелося залишити не лише свої домівки, але й свої робочі місця та вирушити на захід країни. Тому сьогодні першочергове завдання влади – забезпечити працею всіх, хто залишився безробітним.

“Для цього центри зайнятості в тилу переводяться в режим посиленої роботи, щоб опрацювати звернення людей та запропонувати їм прийнятні варіанти працевлаштування, яких потребує держава під час війни”, – повідомив заступник міністра економіки України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій та цифровізації Ігор Дядюра.

Водночас, люди, яким поки не знайшлося роботи, можуть отримати статус безробітного і допомогу з безробіття.

Як набути статусу безробітного під час війни?

Для цього потрібно подати заяву про надання статусу безробітного та призначення допомоги з безробіття. Зробити це можна за допомогою порталу державних послуг або мобільного додатку Дія, а також через електронні сервіси Державної служби зайнятості.

“Допомога з безробіття виплачуватиметься після реєстрації через портал або додаток „Дія” або електронні сервіси служби зайнятості. Це значно спростить процедуру і дозволить охопити державною підтримкою більше безробітних українців”, – зазначає чиновник Мінекономіки.

Статус безробітного і виплати під час війни

Чи виплачуватимуть допомогу з безробіття у місцях, де центри зайнятості тимчасово не працюють?

Виплачуватимуть допомогу усім українцям, які втратили роботу через війну і подали заяву на отримання статусу безробітного. У місцях, де тимчасово не працюють центри зайнятості, допомогу нараховуватимуть через Ощадбанк на банківський рахунок безробітного. Тобто Ощадбанк переказуватиме ці гроші на банківську картку того банку, в якому обслуговується безробітний.

Якщо ж у нього немає банківської картки, то допомогу переказуватимуть через міжнародну платіжну систему My Transfer, і її можна буде отримати за своїми документами у будь-якому відділенні Ощадбанку, що працює.

В яких випадках можуть позбавити статусу безробітного і допомоги з безробіття?

Людина позбавляється статусу безробітного, якщо вона знайшла або їй допомогли знайти роботу. Проте є ще одна причина позбавлення статусу безробітного, пов’язана з військовим часом.

Безробітних можуть залучати до суспільно корисних робіт або на вимогу військового командування, або за дорученням органів місцевого самоврядування. Відмовитись від таких робіт він не може. У разі відмови його знімуть з реєстрації в центрі зайнятості і позбавлять допомоги.

Новий вид шахрайства з виплати 6500 грн. допомоги: як не втратити свої гроші

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×