Купити квартиру в Дніпрі

Що гірше для здоров’я – спати багато чи мало: висновки вчених

Що гірше для здоров'я – спати багато чи мало: висновки вчених

Що гірше – спати багато чи мало? Які можуть бути небезпечні наслідки від недосипання чи пересипання розповіли вчені.

Про те, що більше шкодить здоров’ю – спати багато чи мало – розповідають “Новини України – НСН” з посиланням на РБК-Україна.

Недосипання

Недосипання впливає на багато аспектів вашого здоров’я.

Воно призводить до втоми, нестачі енергії та надмірної сонливост. Також порушення сну погіршує рівновагу і координацію, підвищуючи ризик нещасних випадків і травм. Хронічне безсоння може призвести до змін настрою та проблем із психічним здоров’ям, таких як депресія та тривожність.

Ще сон відіграє ключову роль у пам’яті та когнітивних функціях. Недостатність сну призводить до забудькуватості та погіршення здатності реагувати на повсякденні завдання.

Недосип також пов’язаний зі збільшенням рівня запальних маркерів в організмі, що може призвести до різних захворювань, включаючи деменцію. Поява темних кіл під очима, блідість шкіри та набряклість – лише деякі з зовнішніх ознак нестачі сну.

Імунна система страждає від хронічного недосипу, що робить організм більш уразливим до інфекцій і сповільнює відновлення після хвороб. Недостатність сну також пов’язана зі збільшенням ваги, оскільки впливає на рівні гормонів, відповідальних за відчуття голоду і насичення. Вищі рівні стресу та ризику серцево-судинних захворювань – ще одні наслідки недосипу.

Що гірше для здоров’я – спати багато чи мало: висновки вчених

Що гірше для здоров'я – спати багато чи мало: висновки вчених

В результаті, хронічна недостатність сну збільшує ризик розвитку багатьох серйозних захворювань, таких як:

  • діабет
  • депресія
  • забудьковатість
  • гіпертонія
  • ожиріння
  • інсуль
  • хвороба Альцгеймера.

А ще вчені виявили, що серед тих, хто хронічно недосипав, смертність виявилася на 12% вищою, ніж у тих, хто спав по шість-вісім годин.

Пересипання

Невідомо точно, скільки годин сну необхідно дорослим, але рекомендується 7-9 годин для віку 18-64 років. Спати менш ніж шість годин або більше ніж дев’ять годин шкідливо.

Як це не дивно, але й пересипання пов’язане з депресією, когнітивними порушеннями, збільшенням болю, запаленням, діабетом, серцево-судинними захворюваннями, ожирінням, інсультом і смертністю.

Занадто довгий сон збільшує ризик деменції та знижує когнітивні функції. Підвищений рівень C-реактивного білка асоціюється з тривалістю сну більше дев’яти годин. Дані також вказують на підвищений ризик серцево-судинних захворювань при тривалому сні.

Дослідження показують, що 7 годин сну пов’язані з найнижчою смертністю та кращою когнітивною функцією. Важливо дотримуватися оптимальної тривалості сну для підтримки здоров’я та довголіття.

Щовесни Національна організація сну в США опитує кілька тисяч дорослих людей. Виявилася досить цікава закономірність: більшість з них стверджують, що в середньому сплять по сім годин на добу, що, до речі, відповідає середній тривалості сну і в усьому світі.

Після семигодинного сну більшість дорослих стверджують, що відчувають себе відпочилими і бадьорими, і лише 5% скаржаться на сонливість та втому.

Однак якщо ви за своєю природою любите поніжитися під ковдрою, після чого почуваєтеся просто чудово, то, швидше за все, вам нічого не загрожує.

Ще новини України: Як відмова від літнього часу вплине на здоров’я українців

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×