Купити квартиру в Дніпрі

Не “обмежено придатний”: чоловіків ділитимуть на 4 категорії за станом здоров’я

Не "обмежено придатний"чоловіків ділитимуть на 4 категорії за станом здоров'я

В Україні відмінили статус “обмежено придатний”. Теперукраїнців ділитимуть на чотири категорії за станом здоров’я

Про це повідомила директор департаменту охорони здоров’я Міністерства оборони Оксана Сухорукова в інтервʼю ZN.UA. передають Новини України – НСН.

За словами сухорукової, в Україні сформують чіткі правила щодо “придатних” та “непридатних”. За становм здоров’я  українців ділитимуть на 4 категорії:

  • придатні (повністю);
  • придатні до служби у вищому військовому навчальному закладі (ВВНЗ), у ТЦК та СП, частинах забезпечення, установах, організаціях, але непридатні до служби в ДШВ, морській піхоті, ССО, підрозділах спецпризначення, плаваючому складі тощо;
  • придатні за окремими спеціальностями (наприклад, кандидати на вступ до ВВНЗ);
  • придатні для виконання специфічних завдань.

Не “обмежено придатний”чоловіків ділитимуть на 4 категорії за станом здоров’я

Не обмежено придатний чоловіків ділитимуть на 4 категорії за станом здоров'я

Оксана Сухорукова пояснила, що відповідні зміни запустили два тижні тому. Над ними працювали Міністерство оборони спільно з Командуванням медичних сил, а також уряд, МОЗ, експерти з охорони здоровʼя і громадськість.

Вона додала, що оновлені критерії містять кілька тисяч діагнозів. У кожній групі захворювань можуть бути як повністю придатні, так і непридатні.

“Наприклад, якщо в людини виразка була в анамнезі й залишився тільки рубець – придатний. А якщо виразка була ускладнена, проводили оперативне втручання з видаленням значної частини шлунку, то людина є непридатною. Ідеться про відповідність критеріям військовослужбовця або військовозобовʼязаного їхній можливості виконувати ті чи ті функції”, – пояснила вона.

Статус “обмежено придатні” відмінили

Як відомо, президент України Володимир Зеленськийпідписав закон, який, зокрема, передбачає скасування статусу “‎обмежено придатний”.

Згідно з документом, визнані «обмежено придатними» громадяни повинні повторно пройти ВЛК протягом дев’яти місяців після набрання чинності законом.

Ще новини України: Коли почнуть викликати обмежено придатних чоловіків для повторного медогляду до ТЦК

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×