Купити квартиру в Дніпрі

Без категорії

Фокін пропонує особливий статус для всього Донбасу, амністію і вибори

Фокін пропонує особливий статус для всього Донбасу, амністію і вибори

Заступник Кравчука в ТКГ Фокін заявив, що особливий статус треба надати всьому Донбасу, а не тільки окупованій частині. Разом із цим без Донбасу Фокін не бачить сучасної України. Наразі ж там “потрібно оголосити загальну амністію та провести вибори”. Про це НСН повідомляє з посиланням на канал 24.

Перший український прем’єр та заступник Леоніда Кравчука як голови української делегації на переговорах у Мінську Вітольд Фокін дав інтерв’ю “Стране”. У ньому член ТКГ зробив кілька серйозних заяв.

Про єдиний шлях до миру

Вітольд Фокін розповів, що дуже добре знає Донбас, адже виріс там. Політик переконаний, що “донецький характер має свою специфіку”.

Донеччани довго терплять, але коли розгойдаються, зупинити їх дуже важко,

– заявив Фокін.

Тож наразі, коли ситуація на Донбасі вже розгойдалася (а регіон почав занепадати, на думку Фокіна, ще з кінця 80-х років минулого століття), “виконання мінських домовленостей – це єдиний шлях до миру”.

Про поступки у переговорному процесі

Фокін зауважив, що поділяє думку Кравчука: “Без доброї волі й розумних поступок ні одна, ні інша сторони миру не досягнуть”.

На які поступки можна піти

Вибори.

На Донбасі потрібно провести вибори. Рада наразі ухвалила в Донецькій та Луганській областях місцеві вибори, заплановані на 25 жовтня, не проводити. Кравчук просить депутатів передумати.

Фокін переконаний: якщо Рада не підтримає Кравчука, це означатиме, що щонайменше частина депутатів “не дуже зацікавлені у мирному врегулюванні конфлікту на Донбасі”.

Загальна амністія.

Заступник Кравчука виділив “важливе питання про амністію”. З обох боків, мовляв, “було скоєно багато злочинів”. Усі слід розслідувати, а винних – притягнути до відповідальності.

“Але сьогодні, щоб припинити війну і вберегти життя бійців і командирів”, наполягає Фокін, потрібна загальна амністія.

Поступки, на які йти не можна

Прямі переговори з окупаційною владою.

Фокін каже, що і він, і Кравчук за гарантій безпеки готові поїхати до окупованих районів Донбасу. Однак політик не знає, що з цього приводу думає президент Зеленський.

Не допускає Фокін наразі й можливість прямих переговорів із бойовики. Хіба що з цього приводу “буде відповідне доручення президента або Верховної Ради”.

Зміни до Конституції України.

Російська сторона вимагає, щоб особливий статус Донбасу закріпили у Конституції України. Фокін такі запити вважає надмірними, адже “Конституція – не прохідний двір”.

Моя позиція – потрібно оголосити загальну амністію, провести вибори, і розв’язати питання особливого статусу окремих районів, а краще – всього Донбасу,

– заявив Фокін.

Фокін пропонує особливий статус для всього Донбасу, амністію і вибори

Раніше ми повідомляли: Коли Україна зможе вступити в Євросоюз? Влада назвала нові умови й терміни

Рекламні блоки на нашому сайті дозволяють нам бути незалежним ЗМІ, а вам – отримувати оперативну і не проплачену ніким інформацію. Переглядаючи рекламу, ви робите свій внесок у розвиток незалежної журналістики України

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×