Купити квартиру в Дніпрі

Вибори у Молдові: що там відбувається, які прогнози і сюрприз від Придністров’я

Вибори у Молдові: що там відбувається, які прогнози і сюрприз від Придністров’я

Вибори у Молдові проходять у неділю 20 жовтня. Громадяни країни обирають сьогодні президента. Крім того, паралельно проходить референдум, на якому люди мають висловитися за чи проти вступу до ЄС.

«Новини України – НСН» розповідають головне, що відомо на цей момент про вибори у Молдові.

Вибори у Молдові: що там відбувається

.Станом на 15:00 відомо, що понад 33% виборців віддали свої голоси.

Про це йдеться у матеріалі NewsMaker. Відповідно до місцевих правил, якщо у виборах взяли участь понад третина зареєстрованих виборців, то їх можна вважати такими, що відбулися.

Хто балотується в президенти Молдови

На цей раз на виборах зареєструвалися 11 кандидатів, що є абсолютним рекордом для Молдови.

Список кандидатів в президенти Молдови окрім Санду

Олександр Стояногло від «Партії соціалістів Республіки Молдова».

  • Ренато Усатий від євроскептичної «Нашої партії».
  • Андрей Нестасе — голова та засновник Партії «Платформа “Гідність і правда”», колишній соратник, а нині критик та конкурент Санду.
  • Октавіан Цику — колишній боксер, член парламенту Молдови з 2019 року. 2013 року був міністром молоді та спорту.
  • Йон Кіку — колишній прем’єр-міністр Молдови, був радником тодішнього президента Ігоря Додона.
  • Ірина Влах — депутатка парламенту Молдови з 2005 року, до 2015-го належала до Комуністичної партії Молдови, виступала за зближення з росією, хоча пізніше почала говорити, що майбутнє Молдови — в Європі.
  • Васілє Тарлєв — колишній прем’єр-міністр Молдови, співголова партії «Відродження». За даними ЗМІ, їздив до Москви, а його ім’я «обговорювали у москві в списку тих, хто міг би бути проросійським кандидатом у президенти».
  • Наталія Морарь — журналістка, якій через розслідування «Чорна каса кремля» на 4 роки заборонили в’їзд у росію. У 2023 році ініціювала зустрічі опозиційних політиків для пошуку «єдиного кандидата» від опозиції. Зрештою, оголосила, що балотуватиметься у президенти.
  • Тудор Уляновський — міністр закордонних справ та європейської інтеграції Молдови. Кар’єрний дипломат, якого називають «незалежним та умовно проєвропейським кандидатом».
  • Вікторія Фуртуне — кар’єрна прокурорка, досі політикою не займалася. Про своє висування оголосила у «Придністров’ї», де записала передвиборчий відеоролик і заявила, що незабаром ця територія може стати другою лінією фронту. У разі обрання «обіцяє захистити Молдову від конфлікту».

Які прогнози на виборах у Молдові

Вибори у Молдові: що там відбувається, які прогнози і сюрприз від Придністров’я

Головним фаворитом вважається президент Майя Санду, яка проводить прозахідну політику і активно виступає за євроінтеграцію. На цій посаді вона перебуває з 2020 року, коли вона перемогла проросійського кандидата Ігоря Додона.

На виборах 2024 року Додон участі не бере, проте він підтримав кандидата від своєї Соціалістичної партії, колишнього генпрокурора Андрія Стояногло. Саме він вважається другим за популярністю кандидатом згідно з передвиборчими прогнозами.

На третьому місці за популярністю перебуває колишній мер Бельц Ренато Вусатий. У 2020 році він посів третє місце у першому турі та закликав у другому турі голосувати за Санду, щоб не допустити ще одного терміну Додона. Наразі він є затятим критиком чинного президента, засуджує російське вторгнення в Україну, але виступає проти курсу на зближення з ЄС.

Згідно з прогнозами, головна інтрига виборів зводиться до того, чи буде другий тур. Санду попередньо має підтримку приблизно 47% виборців і має всі шанси перемогти в першому турі. Другий тур буде призначено, якщо її підсумкова підтримка виявиться нижчою за 50%.

Під час проведення першого туру президентських виборів у Молдові екзит-полів не буде. Утім, жовтневе соцопитування WatchDog.MD показало, що більшість виборців (35,8%) віддають перевагу Маї Санду.

Окрім того, у Молдові одночасно проводять референдум щодо ставлення громадян до вступу у ЄС. Соцопитування показало, що на референдумі 55,1% готові проголосувати за те, щоб євроінтеграцію внесли до Конституції Молдови. Проти виступили 34,5% опитаних, ще 7,9% — відповіли, що не визначилися.

Санду вже проголосувала

Вибори у Молдові: що там відбувається, які прогнози і сюрприз від Придністров’я

Чинна президентка Молдови Мая Санду вже віддала свій голос на виборах нового президента країни та закликала інших громадян виходити й «самим вирішувати свою долю».

Про це вона написала у Фейсбуці

«Сьогодні проголосувала за те, щоб Молдова могла розвиватися в мирі та свободі, щоб Молдова могла будувати майбутнє, яке хоче і якого заслуговує. Молдавани мають вирішувати свою долю. Голос кожного важливий. Це не просто марка на папері. Це твоє слово для своєї долі», — написала президентка

Сюрприз від Придністров’я

Вибори у Молдові: що там відбувається, які прогнози і сюрприз від Придністров’я

Вибори президента та референдум у Молдові, де беруть участь також мешканці Придністров’я, проходить із аномально низькою активністю на дільницях, виділених для придністровських виборців.

Про це повідомляє кореспондент “Європейської правди“.

Зокрема, біля дільниць, відкритих у школі міста Варниця, що зазвичай є найбільш завантаженими, і на яких на попередніх виборах збиралася значна черга – зараз вільно.

4 роки тому, коли влада Придністров’я фінансувала підвезення, виборці були змушені чекати тривалий час, щоби просто зайти на дільницю.

Виборці, що прямують на голосування, підтверджують аномально низьку явку.

“Раніше у нас агітували і організовували людей, щоби голосувати. Тепер йдуть ті, хто вважає це громадянським обов’язком”, – поділився з кореспондентом ЄП один з виборців, мешканець міста Бендери, що назвався Костянтином і наголосив, що підтримує рух Молдови у ЄС

Відсутність підвезення виборців призвела також до того, що більшість виборців з Придністров’я охоче повідомляють – вони підтримують європейський вибір Молдови. Це може принципово змінити результати волевиявлення на придністровських дільницях.

Втім, і кількість людей, що проголосували, буде принципово нижчою.

“У 2016 році у нас, на цій самій дільниці для придністровців, вже у 4 годині дня закінчилися бюлетені, і ми були змушені їхати у сусіднє село Гуру Бикулуй для передачі бюлетенів від них”, – пригадує Тетяна Друч, голова виборчкому на дільниці 37/8.

Зараз кількість бажаючих буде кількаразово меншою.

Ще новини України і світу: У ніч на неділю відбудеться останнє переведення годинників в Україні: що потрібно знати

To Top
Пошук
e-mail
Важливі
Новини
Lite
Отримати допомогу