Купити квартиру в Дніпрі

У Польщі змінюють вимоги для лікарів з України – що відомо

У Польщі готуються змінити вимоги для лікарів із України. Що треба буде зробити українським медикам

Українським лікарям у Польщі треба буде підтвердити знання польської мови на рівні В1.

Відповідні зміни до законодавства Сейм має розглянути 15 травня.

Про це розповідають Новини України – НСН з посиланням на Rzeczpospolita.

Лікарі та стоматологи, які працюють або планують хочуть працювати в Польщі на основі спрощених правил, повинні будуть підтвердити своє знання польської мови на рівні B1. Наразі українські лікарі не зобов’язані складати мовний іспит. Поправки можуть набути чинності з 1 липня 2024 року.

У Польщі змінюють вимоги для лікарів з України – що відомо

У Польщі змінюють вимоги для лікарів із України – що відомо

Українські переселенці, які працюють лікарями, будуть зобов’язані до 1 січня 2026 року подати до відповідної районної медичної ради документ про знання польської мови. Якщо медики не матимуть такого підтвердження, то втратять право на практику лікаря чи стоматолога.

В обґрунтуванні внесення змін зазначається, що за спрощеною процедурою надійшло приблизно 4,2 тисяч заяв лікарів і стоматологів і близько 2 тисяч заяв – від медсестер і акушерок. За даними конфедерація Lewiatan, ці лікарі працюють у таких дефіцитних областях, як відділення невідкладної допомоги лікарень, медична допомога в нічний час та у вихідні дні, загальна хірургія та внутрішні хвороби.

Експерти розходяться в думках, чи достатньо знання мови на рівні В1 для спілкування з пацієнтами у лікарнях. У Вищій Лікарській Раді, яка проводить мовні іспити на знання польської мови іноземними лікарями, виступають за вимогу для українських лікарів знати мову на рівні B2. Такої самої думки й адвокат з медичного права Йоанна Вельголавська-Пілас.

“Іспит з польської мови на рівні B1 не охоплює медичної термінології та лексики, процедур та лікування, а це є ключовим для роботи в медичній бригаді. Це особливо важливо в клінічній роботі, де стан пацієнта часто вимагає негайної реакції та співпраці членів лікувальної групи”, – пояснює вона.

Іспити і з польської мови як іноземної проводяться в Польщі кожні два місяці.

Ще новини України: Російська мова в українських паспортах: Кремінь звернувся до Кабміну

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×