Купити квартиру в Дніпрі

Найбільший православний храм України перейшов до ПЦУ – за нього розпочалися бої (відео)

Найбільший православний храм України перейшов до ПЦУ – за нього розпочалися бої (відео)

Найбільший православний храм України перейшов до ПЦУ. Але мирно, на жаль, здійснити перехід не вдалося – розпочалися сутички. До місця події вже прибули поліцейські та машини швидкої допомоги. Є постраждалі. В мережі публікують моторошні відео.

Найбільший православний храм України – де знаходиться

Найбільший православний храм України знаходиться у Черкасах. Це Свято-Михайлівський кафедральний собор у центрі міста.

Найбільший православний храм України перейшов до ПЦУ – за нього розпочалися бої (відео)

Свято-Михайлівський кафедральний собор

Тривалий час храм перебував під управлінням УПЦ (МП), а зараз перейшов до Православної церкви України. Після біля храму та на його території розпочалися сутички, вони тривають сьогодні, 17 жовтня, зранку, передають «Новини України – НСН» з посиланням на низку джерел.

Що відомо про перехід Свято-Михайлівського храму до ПЦУ

Про перехід собору до ПЦУ повідомив сьогодні військовий капелан Володимир Рідний на своїй сторінці у Фейсбуці.

Здійснилася воля і заповідь владики Софронія, храм святого Архистратига Михаїла перейшов до Української церкви разом зі своєю громадою. Але на жаль, як часто буває, без священиків. Вітаю Черкащан з цією історичною і славетною подією, – написав капелан

При цьому він зазначив, що віруючі ПЦУ які, за його словами, є переважною більшістю прихожан Свято-Михайлівський кафедральний собору, і які зі сходом сонця прийшли до своєї парафії, щоб здійснити своє Конституційне право на молитву та здійснення господарської діяльності на території, зіткнулися з невеликою кількістю вороже налаштованих прихожан, які не захотіли залишати структуру Московського патріархату та не підтримали перехід громади.

І рейдерським чином, вже декілька тижнів окупували територію собору, організувавши цілодобову охорону, та не впускавши на нікого хто не належить до їхніх прихильників, – каже священник

Капелан попросив мешканців Черкас не реагувати на ІПСО, яке, за його словами, «дуже в скорому часі буде поширювати підсудний митрополит московського патріархату Феодосій».

Бійня на території Свято-Михайлівського храму

А через декілька годин після цього звернення на території Свято-Михайлівського храму почалися сутички.

Вранці 17 жовтня у мережі з’явилися відповідні відео зі штурмами собору.

На кадрах видно, що люди проломили ворота, а також застосовували сльозогінний газ проти відвідувачів храму і тих, хто стоїть на його захисті від подібних нападів.

На відео можна побачити, що є постраждалі.

При цьому зазначимо, що обидві сторони звинувачують одна одну у застосуванні сили. А російські пропагандисти поширюють дані відео, коментуючи їх, що це нібито українські націоналісти штурмують храм.

Також зазначимо, що український активіст Євген Карась у своєму Телеграм-каналі вранці закликав прийти на захист храму. За його словами, “росіяни готують атаку”, що означає, що штурмі продовжаться із ще більшою силою.

Для окупації храму росіяни тримали угруповання з по*онків, яким купили липові довідки, які звільняли від мобілізації. Мерзотники прямо хамили українцям, штовхали військових, влазили в бійки, потрапляли до лікарень, але поверталися назад. Кілька відео, як ці персонажі взагалі прямо не прямо ватну брехню, потрапляли в мережу, — пише Карась

Активіст пояснив, що раніше кілька разів проросійські сили стягували під сотню титушок-найманців на силове утримання собору. Останній подібний випадок був у вересні поточного року.

Але Божою допомогою та наполегливою роботою всіх добрих козаків та віруючих найбільший в Україні храм Звільнено! Зараз очікується підвіз російських найманців та провокаторів для спроби повторної силової окупації храму! Хто у Черкасах – приходьте ВЖЕ на захист!!! Вулиця Надпільна 212!!! , — наголосив він

А вже до 9 години ранку 17 жовтня з’явилося повідомлення, що парафіяни УПЦ захопили собор.

Черкащан закликають приходити до території собору

Таке звернення записав капелан Православної церкви України Володимир Рідний.

За його словами, представники московського патріархату силою витіснили містян та прихожан з храму, який на світанку перейшов до ПЦУ.

На місце події прибули співробітники поліції та швидкої допомоги

На території Свято-Михайлівського собору вже працють правоохоронці, які забезпечують громадський порядок та встановлють всі обставини конфлікту.

Про це у коментарі ЗМІ.ck.ua повідомила речниця ГУ НП області Зоя Вовк.

У Черкасах біля Свято-Михайлівського собору працює слідчо-оперативна група Черкаського районного Управління поліції, поліцейські груп комунікації та патрульні. Наразі повні обставини з’ясовують слідчі та визначають правову кваліфікацію події, а також встановлюють учасників інциденту, – відзначила Зоя Вовк.

Свято-Михайлівській собор у Черкасах – що про нього відомо

Собор розташований на території одного з найбільших парків міста — Соборного (колишня назва — Першотравневий), де раніше була інша церква. Храм споруджено у візантійському стилі.

Висота Свято-Михайлівського собору – 74 метри, його довжина – 58 метрів, ширина – 54 метра. Собор є найбільшим православним храмом в Україні та 4-м православним храмом у світі. Собор здатний одночасно вмістити 12 тисяч вірян.

Собор збудований на місці цвинтаря Свято-Миколаївського собору. Тут же розташовувались військова Свято-Георгіївська церкви, яка була зведена у роки Першої світової війни на військовому кладовищі та цвинтарна Свято-Успенська церква, що була найстарішою у місті.

Кошти на будівництво храму збирали усім містом. Як писав історик-краєзнавець Ю. Мариновський: «будівництво православного храму було справою всього міста без оглядки на національність та релігійну приналежність». Церква мала багатий позолочений іконостас. Після війни та становлення радянської влади основними парафіянами стали залізничники. Влітку 1933 року церква була закрита, а невдовзі пограбована.

9 серпня 1992 року рішенням Священного Синоду УПЦ МП було відроджено Черкаську єпархію, яка передбачала існування кафедрального собору. Серед ділянок, запропонованих міською владою для будівництва храму, було обрано місце на колишньому цвинтарі в межах Першотравневого парку, де відбувалися масові гуляння черкасців. Будівництво було розпочато 1994 року і тривало 6 років, ще 2 роки продовжувались роботи з оздоблення собору, як зовнішнього, так і внутрішнього. Завершено зведення Свято-Михайлівського собору й проведено обряд освячення храму 9 серпня 2002 року на честь Святого Архістратига Михаїла.

На урочисту церемонію освячення собору прибуло 5 православних митрополитів і 20 єпископів з України, Росії, Німеччини, Чехії, Угорщини та Білорусі.

Собор зводили за рахунок різних джерел, зокрема і на пожертви пастви, окремих заможних меценатів, серед яких, зокрема, був і Дмитро Фірташ. 25 травня 2003 року до новозбудованого храму перенесли мощі мученика Макарія Овруцького і Канівського, що з 1671 року був настоятелем Канівського монастиря.

У червні 2004 року біля меморіальної каплиці на спомин про жертви сталінських репресій, зокрема черкаського духовенства, а також про зруйнування всіх міських храмів у «безбожні» 1920—1930 роки, було відкрито пам’ятник зруйнованим храмам (скульптор Владислав Димйон).

Ще новини України: Масовані обстріли України – ворог атакував декілька областей, є загиблі і поранені: все, що відомо

To Top
Пошук
e-mail
Важливі
Новини
Lite
Отримати допомогу