Купити квартиру в Дніпрі

Арка свободи у Києві – КМДА виступили проти знесення об’єкту

Арка свободи у Києві КМДА виступили проти знесення об’єкту

Арка свободи у Києві втратила пам’яткоохоронний статус. У Мінкульті прийняли рішення демонтувати її, але КМДА виступили проти знесення об’єкту

Директорка департаменту охорони культурної спадщини КМДА Марина Соловйова виступила проти демонтажу Арки свободи (колишньої Арки дружби народів) у Києві. Соловйова вважає таке рішення поспішним, а демонтаж об’єкту — небезпечним.

Про це Марина Соловйова розповіла у коментарі “Суспільному”, повідомляють Новини України – НСН.

Арка свободи у Києві – КМДА виступили проти знесення об’єкту

Арка свободи у Києві КМДА виступили проти знесення об’єкту

Директорка департаменту охорони культурної спадщини КМДА нагадала, що у 2022 році Київська міська адміністрація змінила назву Арки дружби народів на Арку Свободи українського народу. Відтак, департамент підготував відповідну облікову документацію та передав її до Міністерства культури.

Але Мінкульт в односторонньому порядку вирішив зняти пам’яткоохоронний статус із пам’ятки — тепер відомство хоче, щоб КМДА проводила демонтаж.

Однак, за словами Марини Соловйової, КМДА і її департамент не погоджуються з таким рішенням.

“Знаєте, арка символізує толерантність українського народу. Взагалі український народ був дуже толерантним і до всіх націй, і до всіх віросповідань, і до всіх спільнот. До мене в департамент приходили люди, які казали, що арка розташована поруч з Європейською площею, тому мають бути європейські цінності, саме толерантність”, — додає вона.

Марина Соловйова вважає, що демонтаж арки може бути небезпечним, адже частини цієї пам’ятки утворюють підпірну стіну, щоб там не було зсуву. Тому демонтаж об’єкта — дуже важкий, дорогий і небезпечний.

Натомість посадовиця вважає, що потрібно провести публічні обговорення, оскільки переосмислення ідеї та долі памʼятки мають визначати кияни.

Ще новини України: Скільки часу потрібно для поновлення ДніпроГЕС до проектного стану, розповіли в Укргідроенерго

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×