Купити квартиру в Дніпрі

432
432

Роботи на городі і в саду – що потрібно зробити у березні

Роботи на городі

Які роботи на городі та в саду варто зробити у березні. НСН пропонує список основних справ на ділянці, щоб нічого не пропустити.

Березень – дуже плідний місяць для власників городів і садів. У перший весняний місяць у дачників повно клопоту. Пора садити сіяти овочів, садити плодові дерева і готувати грядки під майбутній урожай.

Весняні роботи на городі і в саду – список

Затримайте сніг на грядках

Ця порада навряд чи стане вам у нагоді, адже зима в Україні цього року була теплою і малосніжною. Але якщо сніг ще випаде – проведіть снігозатримання на ділянці. Накидайте сніг на майбутні грядки гіркою, щоб він повільніше танув. Сніговий покрив дуже корисний для грунту.

Огляньте та обріжте дерева

Пройдіться по саду і подивіться, в якому стані дерева після зимової сплячки. В першу чергу огляньте молоді дерева. Якщо у дерева є мертві, пошкоджені або хворі гілки – обріжте їх секатором до першої здорової нирки. Пошкоджену кору змастіть спеціальною пастою для дерев.

Також не забудьте обрізати малину, ожину і смородину при необхідності.

Роботи на городі

Побіліть дерева

Серед садівників немає єдиної думки, чи потрібно білити дерева чи ні. Хтось вважає, що це марна процедура, що дісталася нам від СРСР. А її прихильники переконані, що побілка захищає дерева від сонячних опіків і комах. Якщо ви вирішили білити дерева – саме час робити це на початку березня.

Посадіть нові дерева

Якщо земля вже розмерзлася і в ній немає мерзлих грудок – вже можна садити дерева в саду. У березні можна висаджувати абрикоси, сливи, яблуні, ранні груші, вишні та черешні, бузок, жасмин, волоський горіх. У південних областях України можна посадити персик. Обов’язково переконайтеся, що на саджанці ще не набрякли бруньки, інакше він не приживеться.

Обробіть сад від шкідників

Коли на вулиці встановиться температура +5° і вище – пора обприскати сад від шкідників. Ця обробка збереже чимало врожаю. Обробити сад можна універсальним інсектицидом з агромагазину. Обприскувати сад обов’язково потрібно до того, як на деревах набрякли бруньки.

Ягідні чагарники і полуницю замість хімікатів можна полити гарячою водою (70°).

Повісьте шпаківні

До середини березня прилетять всі перелітні птахи. Повісьте для них кілька будиночків з зерном в саду. Пернаті полюватимуть на садових шкідників.

Посадіть розсаду

Головна справа, яку потрібно зробити в березні дачникам – посадити розсаду овочів на підвіконні. Наприкінці весни розсаду пересаджують з горщиків на ділянку.

Роботи на городі

На початку березня на розсаду сіють:

  • ранні помідори;
  • перець (раніше ми розповідали, як проростити насіння перцю);
  • цвітну і білокачанну капусту.

В середині і в кінці місяця можна посадити на розсаду:

  • помідори (читайте, як виростити розсаду помідорів);
  • гарбуз;
  • ранню моркву;
  • баклажан;
  • квасолю;
  • буряк.

Також ми писали, коли сіяти огірки на розсаду. Дата їхнього посіву залежить від сорту овоча.

Пікіруйтк саджанці

Якщо ви посіяли насіння на розсаду в загальну велику ємність, то приблизно через два тижні після появи саджанців їх потрібно пересадити в окремі стаканчики. Якщо цього не зробити, то саджанцям буде тісно. Пікірувати в першу чергу потрібно перець і баклажани.

Підготуйте грядки до посадок

Щоб майбутні посіви добре прижилися на городі і дали багатий урожай, грядки потрібно заздалегідь удобрити. Чим посипати грядки навесні – залежить від того, що ви на них посадите. Капуста і кабачки люблять компост, а огірки і баклажани будуть раді перегною.

Підготуйте картоплю до посадки

В кінці березня відберіть найкращі бульби картоплі, які підуть на посадку. Потім на 4-6 тижнів залиште картоплю для яровизації, тобто загартування. Спочатку на 2 тижні викладіть картоплю в світле і тепле місце, потім ще на кілька тижнів перенесіть картоплю в прохолодне приміщення зі слабким освітленням.

Посадіть овочі та квіти у відкритий грунт

Для більшості рослин у березні ще занадто холодно. Але деякі овочі і квіти вже можна садити на ділянці. Раніше ми писали, що посадити в березні у відкритий грунт. Серед овочів це редиска, рання морква, горох, буряк і зелень. Серед квітів – левиний зів, дзвіночки, ехінацея, азаріна, петунія, однорічні айстри.

Джерело: УНІАН

Ще новини:

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×