Купити квартиру в Дніпрі

25
25

День Державного Герба України: цікаві факти про символ країни

День Державного Герба України

19 лютого відзначається День Державного Герба України. Існує 48 версій його походження.

Про це йдеться на сайті «РБК-Україна».

Саме в цей день у 1992 році Верховна Рада прийняла рішення про затвердження Державного Герба незалежної України. Ним став золотий тризуб, зображений на синьому щиті, що є символом Київської держави з часів правління Володимира Великого.

2

Герб України відображає безперервність та тривалість історичного розвитку українського народу. Одна з найпоширеніших версій стверджує, що цей стародавній знак є містичним символом тривимірності світу.

Є ще релігійна версія. Вона стверджує, що це стилізоване зображення голуба – символу Святого Духу. Також існує популярна версія, що нібито тризуб – це сокіл, який пікірує на здобич. Автори ще однієї в версії вважають, що в тризубі зашифроване слово «воля».

19 лютого – День Державного Герба України

3

Ця версія з’явилася вже після затвердження тризуба як герба УНР. Тоді дехто також почав «розшифровувати» у тризубі початкові літери імен: Володимир, Ольга, Ярослав.

Наші предки використовували тризуб як своєрідний оберіг. Зображення тризуба археологи зустрічали в багатьох пам’ятках культури, датованих ще першим століттям нашої ери.

Тризуб – родовий знак Рюриковичів. З історичних джерел відомо, що послі князя Ігоря при укладенні договорів ставили печатки з тризубом. На монетах часів Володимира Святославовича з одного боку карбували його портрет, а з іншого – тризуб. За часи правління Ярослава Мудрого на монетах карбувалося зображення святого Георгія та тризуба на звороті.

7 2 1 580x326

Проте, офіційне зображення державного герба УНР з’явилося 22 березня 1918 року. Через два місяці після проголошення її незалежності IV Універсалом Центральної Ради.

Особливим часом для відродження державної символіки стали події зими 2013-2014 року. На Майдані під час Революції Гідності тризуб малювали на щитах і шоломах.

У травні 2014 року на фасаді готелю «Парус» у Дніпрі фанати футбольного клубу «Дніпро» намалювали найбільший в Україні державний герб.

 

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×