Купити квартиру в Дніпрі

73
73

16 жовтня – яке сьогодні свято, прикмети і традиції, пам’ятні дати, іменини

16 жовтня – яке сьогодні свято, прикмети і традиції, пам’ятні дати, іменини

Сьогодні 16 жовтня 2024 року. Всесвітній день гідності, день хліба, день шефа, день бездомної кішки. Православні вшановують пам’ять святого мученика Лонгина. Залишилося 76 днів до Нового року. Це середа, і на цей день припадає 966 день повномасштабної війни в Україні.

16 жовтня – яке сьогодні свято, які існують прикмети і традиції цього дня, у кого іменини, які пам’ятні дати, пов’язані з цим днем.

16 жовтня – яке сьогодні церковне свято

  16 жовтня – яке сьогодні свято, прикмети і традиції, пам’ятні дати, іменини

16 жовтня в церковному календарі – день пам’яті святого мученика Лонгина, сотника. Він був римським військовим командиром, який служив у Італії. Він був вірним християнином і відомий своєю відданістю Ісусу Христу. Лонгин був замучений за віру в Христа під час правління римського імператора Нерона. За легендами, Лонгин був змушений боротися з драконом, який символізував язичництво, і переміг його, що стало символом перемоги християнства над язичництвом. Його мучеництво стало символом віри і відданості Христу.

16 жовтня у світі

Всесвітній день гідності

Всесвітній день гідності – це всесвітня ініціатива, яка має на меті надихнути та навчити молодь усвідомлювати власну гідність, цілі та спільну людяність, яка об’єднує всіх людей на планеті.

День «Любіть своє тіло»

День «Любіть своє тіло» – це щорічне свято, яке заохочує людей приймати своє унікальне тіло, незалежно від суспільних стандартів. Цей день, що відзначається кожної третьої середи жовтня, присвячений жінкам усіх форм, кольорів шкіри, віку та здібностей, і закликає їх до самоприйняття та формування позитивного образу тіла.

Міжнародний день ремонту

16 жовтня у всьому світі святкують Міжнародний день ремонту або International Repair Day. Вперше його провела організація Open Repair Alliance у 2017 році для пропаганди цінності та важливості ремонту, а також для підтримки людей та майстрів, які ремонтують речі.

Міжнародний день займенників

Міжнародний день займенників відзначається у третю середу жовтня. Це глобальна ініціатива, яка підкреслює важливість звертання до людей за допомогою займенників, з якими вони себе ідентифікують. Цей день підкреслює важливість визнання і поваги до особових займенників як фундаментального аспекту людської гідності.

День бездомної кішки

Для того, щоб нагадати людям про любов до тварин, закликати їх до відповідального та гуманного ставлення до кішок та їх утримання щороку 16 жовтня у світі відзначають День бездомної кішки.

Всесвітній день хліба

З ініціативи Міжнародного об’єднання пекарів і кондитерів у 2006 році календарі багатьох країн світу збагатились ще на одну визначну подію – Всесвітній день хліба.

Всесвітній день продовольства

З метою поширення інформації щодо світової продовольчої кризи та посилення згуртованості міжнародної спільноти у боротьбі з нею, у 1979 р. ФАО подала ідею встановити Всесвітній день продовольства, який вирішили відзначати щорічно в день заснування організації – 16 жовтня.

День керівника (День Шефа або боса)

День Шефа (День керівника або боса) відзначається 16 жовтня.

Всесвітній день здорового харчування

Щорічно 16 жовтня у 50-ти країнах світу відзначається Всесвітній день здорового харчування або Всесвітній день продовольства, оскільки харчування – один з найбільш важливих аспектів здорового способу життя.

Всесвітній день анестезіолога (Всесвітній день анестезії)

Всесвітній день анестезіолога або Всесвітній день анестезії святкується 16 жовтня на честь першої успішної демонстрацію ефірної анестезії 16 жовтня 1846 року. Ця подія вважається однієх з найбільш значних в історії медицини.

Всесвітній день реанімації серця

Всесвітній день реанімації серця – це глобальна ініціатива, яка відзначається щорічно 16 жовтня. Його основна мета – підвищити обізнаність про важливість серцево-легеневої реанімації та збільшити кількість випадків надання сердцево-легеневої реанімації сторонніми особами в усьому світі.

Всесвітній день хребта

Щороку, починаючи з 2008, 16 жовтня проводиться Всесвітній день хребта. Ініціатором проведення цього дня виступила Всесвітня федерація хіропрактики.

Всесвітній день поширення інформації про алергію

Щороку 16 жовтня у світі відзначається Всесвітній день поширення інформації про алергію його також називають День алерголога.

Іменини 16 жовтня

  • Олексій, Георгій, Євген, Іван, Леонтій.

Талісманом людини, народженої 16 жовтня, є гірський кришталь. Здавна вірили, що цей мінерал здатний заспокоїти, попередити сварку.

Також існувала думка, що гірський кришталь має оздоровчий вплив на організм.

  16 жовтня – яке сьогодні свято, прикмети і традиції, пам’ятні дати, іменини

Традиції, заборони, прикмети 16 жовтня

У народному календарі 16 жовтня – свято Лонгин Сотник, Лонгин. Вважається, що цього дня сонячне світло має цілющу силу.

У святого Лонгіна просять вилікувати хвороби очей і повернути зір. У народі мученик також вважається охоронцем воріт між світлом і темрявою, тому йому моляться з проханням захистити дім від зла, нечисті та несправедливості.

На церковне свято 16 жовтня потрібно постаратися більше часу провести на повітрі й погрітися під сонячними променями – вважається, що вони можуть зцілити від недуг. Також потрібно винести на сонце зимові речі.

Цього дня наші предки проводили обряд для захисту від ворогів. Вони розкладали навколо будинку будь-які рослини з колючками. Інколи їх розвішували, щоб не поранилися свійські тварини.

Наші пращури вважали, що перший сніг за сорок днів до зими випадає. І у минулі часи цього дня насправді нерідко йшов перший сніг.

Ще прикмети 16 жовтня

  • дощ та хмари — до похолодання;
  • листя не опадає з дерев — на морози ще чекати не слід;
  • птахи кричать, неспокійні — буде потепління;
  • безвітряно і сонячно — зима прийде пізно.

Що не можна робити 16 жовтня:

  • Не слід займатися рукоділлям, тому що це напружує зір.
  • Забороняється проводити увесь час вдома.
  • Не смійтеся з нещастя інших.

16 жовтня в історії

Визначні події

  • 1596 — Розпочався Берестейський церковний собор (за новим стилем).
  • 1793 — Страта Марії-Антуанетти «вдови Капет», королеви Франції, дружини Людовика XVI і матері Людовика XVII.
  • 1853 — Розпочалася Кримська війна (1853–1856) між Російською імперією та коаліцією Великої Британії, Французької імперії, Османської імперії, Сардинського королівства за панування над Східним Середземномор’ям.
  • 1918 — на з’їзді Вільного козацтва у Чигирині делегати від 5 українських губерній і Кубані обрали отаманом Вільного козацтва генерала Павла Скоропадського. Цього ж дня він видав указ про відродження козацтва, в яке було записано близько 150 тисяч сімей.
  • 1941 — загальна паніка та безвладдя в Москві, масова втеча радянської партноменклатури та чиновництва із столиці на Схід протягом кількох днів у зв’язку з розвалом оборони Червоної Армії, наближенням вермахту до Москви та «цілком таємною» постановою Сталіна від 15.10.1941 «Об эвакуации столицы СССР».
  • 1946 — за вироком Нюрнберзького трибуналу у Нюрнберзькій в’язниці страчені нацистські злочинці (Йоахім фон Ріббентроп, Вільгельм Кейтель, Ернст Кальтенбруннер, Альфред Розенберг, Ганс Франк, Вільгельм Фрік, Юліус Штрайхер, Фріц Заукель, Альфред Йодль і Артур Зейсс-Інкварт).
  • 1968 — Між урядами СРСР і ЧССР був підписаний договір про умови тимчасового перебування радянських військ на території Чехословацької Соціалістичної Республіки.

Народилися 16 жовтня

Олександр Луцький

Олександр Луцький

  • 1837 — Олександр Митрак, український письменник, фольклорист і етнограф.
  • 1854 — Оскар Вайлд, ірландський поет, драматург.
  • 1874 — Отто Мюллер, видатний представник німецького експресіонізму, член артгурту «Міст».
  • 1886 — Давид Бен-Гуріон, один з лідерів сіоністського руху і творців сучасного Ізраїлю. Перший і третій прем’єр-міністр Ізраїлю.
  • 1890 — Пол Стренд, американський фотограф, оператор, режисер, один зі сподвижників фотографії як мистецтва.
  • 1890 — Майкл Шон О’Ко́лен, ірландський військовий, державний і політичний діяч, лідер ірландського національно-визвольного руху.
  • 1910 — Олександр Луцький, воєначальник УПА, командир УНС , УПА-Захід, УПА-Захід-Карпати.
  • 1918 — Олександр Підсуха, український поет.

Померли 16 жовтня

  • 1793 — Марія-Антуанетта, королева Франції, дружина Людовика XVI і мати Людовика XVII (страчена).
  • 1855 — Тимофій Грановський, російський історик і громадський діяч українського походження.
  • 1903 — Михайло Косач, письменник, перекладач, брат Лесі Українки.
  • 1936 — Тимофій Бордуляк, український письменник.
  • 1946 — Йоахім фон Ріббентроп, міністр закордонних справ Німеччини.
  • 1966 — Кирило Синельников, український фізик-експериментатор. Під керівництвом К. Синельникова в 1932 році вперше в СРСР в харковському УФТІ було здійснено розщеплення атома. Заклав основи розвитку ядерної фізики в СРСР.
  • 2007 — Дебора Керр, британська актриса, володарка премії Золотий глобус та Оскар.

Можливо, вам також буде цікаво: В Україні запровадили безоплатне харчування для учнів початкових класів на 2024 рік — МОН

Наш Телеграм

To Top
Пошук
e-mail
Важливі
Новини
Lite
Отримати допомогу