Купити квартиру в Дніпрі

544
544

Чим пофарбувати яйця на Великдень без хімії – 9 способів

Чим пофарбувати яйця на Великдень без хімії – 9 способів

За допомогою природніх інгредієнтів можна чудово пофарбувати яйця до свята Великодня, ННС з посиланням на сайт Ясенсвіт розповідає всі тонкощі.

Згідно з православними традиціями пекти паски і готувати яйця краще в Чистий четвер. Але також приготування великодніх страв можна перенести і на суботу.

Існує безліч овочів, фруктів, приправ, напоїв, які здатні забарвити шкаралупу. Більшість з них, напевно, є і на вашій кухні. Приготування крашанок з натуральних продуктів — це дуже оригінально, а результат іноді навіть краще, ніж зі штучними пігментами. Головне, запастися часом, натхненням і, звичайно, яйцями.

пофарбувати яйця

Пам’ятайте:

  • для фарбування натуральними продуктами підійдуть тільки білі яйця;
  • маркування на шкаралупі — не перешкода, вона сходить під час теплової обробки;
  • готові крашанки рекомендується відполірувати соняшниковою олією для блиску, так вони будуть виглядати значно ефектніше.

Перед фарбуванням подбайте про посуд: підійдуть тільки скляні ємності для витримування яйця в концентраті або металеві для приготування відвару. Ємності навіть з такого матеріалу можуть “тонуватися”, але з часом пігмент зійде. А ось емальована каструля вже ніколи не буде як раніше після, наприклад, куркуми, цибулевого або бурякового концентрату.

Чим пофарбувати яйця на Великдень без хімії

Цибулеве лушпиння

лайфхаки

Цибулиння надає яйцям яскраво-червоного або темно-помаранчевого відтінку, залежить від насиченості відвару. Фарбування лушпинням — один з найпростіших і найпопулярніших способів, оскільки овоч є на прилавках увесь рік. Крім цього, лушпиння можна поєднувати із зеленкою для отримання мармурового ефекту, буряком, робити візерунки і малюнки.

  • Для початку підготуйте лушпиння. Почистіть 10-15 середніх цибулин. Відкиньте всі частини, де є цятки, потемніння — вони можуть зіпсувати колір. Помістіть лушпиння в каструлю і залийте водою. Деякі господині радять брати не менше 15-20 грам цибулиння на 1 літр води. Пам’ятайте, чим більше лушпиння, тим довше його потрібно варити.
  • Для фарбування можна використовувати шкірки як білої, так і червоної цибулі. Біла цибуля надасть темно-помаранчевого відтінку, а червона — темно-багряного.
  • Лушпиння необхідно довести до кипіння і варити на повільному вогні від 20 до 60 хвилин. Чим довше вариться, тим більш насиченим вийде колір майбутньої крашанки. Залиште відвар охолонути до кімнатної температури.
  • Поки готується цибулевий концентрат, займіться яйцями.
  • Щоб в процесі фарбування яйця не тріснули, дістаньте їх з холодильника заздалегідь мінімум за 20 хвилин.
  • У каструлю з відваром додайте столову ложку солі, перемішайте. Потім опустіть яйця. Слідкуйте, щоб контакт яйця і води відбувся за кімнатної температури.
  • Щоб шкаралупа набула необхідного кольору, варіть яйця круто, тобто не менше 10 хвилин, але, не більше 12. Підготуйте посудину з холодною водою, і покладіть в неї готові крашанки на 5-7 хвилин.
  • Потім протріть паперовим рушником, щоб зняти надлишок фарби. Якщо хочете, щоб яйця блищали, перед подачею відполіруйте їх рослинною олією.

Морква

Використайте моркву, а точніше її сік, щоб отримати світло-помаранчеві крашанки. Для цього приготуйте свіжовичавлений сік і за бажанням додайте 2 ложки куркуми для більш насиченого відтінку. Опустіть попередньо зварені яйця в сік на 5-6 годин. Щоб колір взявся краще, легенько потріть яйце старою щіткою перед процедурою.

Червонокачанна капуста

лайфхаки

Щоб отримати ніжно-блакитний або ніжно-бузковий колір шкаралупи, спробуйте червону капусту. Годиться для цього як відвар, так і сік. У кожному з варіантів необхідно попередньо зварити яйця круто, а потім замочити на 3-5 годин в концентраті. Якщо залишити яйця на ніч, вийде глибокий небесно-блакитний відтінок, не менш яскравий, ніж після штучного барвника.

Шпинат

Чим пофарбувати яйця на Великдень без хімії – 9 способів

Бачили, як за допомогою соку шпинату роблять млинці зеленого кольору? Такий фокус можна зробити і з крашанками. Залийте жмут шпинату літром води, доведіть до кипіння і варіть ще 4-5 хвилин. Зніміть з вогню, дайте рідині трохи охолонути, покладіть до неї свіжозварені круто яйця і залиште на 6 годин. Крашанки виходять ніжно-зеленого, трохи м’ятного відтінку і дуже незвично виглядають у великодньому кошику.

Буряк

Чим пофарбувати яйця на Великдень без хімії – 9 способів

Ніжно-рожевого, карміново-червоного і бордового кольору шкаралупу отримують завдяки відвару або соку буряка. Коренеплід має відмінні фарбувальні властивості головне витримати крашанки достатню кількість часу і не забувати перевіряти колір. Пропонуємо ознайомитися з покроковим рецептом фарбування яєць буряком.

Фарбування разом з буряком

Суть даного способу майже така ж, як з фарбуванням цибулевим лушпинням. Найкраще взяти коренеплід маленького або середнього розміру.

  1. Дістаньте яйця з холодильника і залиште при кімнатній температурі.
  2. Ретельно промийте буряк, покладіть в каструлю, залийте літром води. Поставте на середній вогонь. Доведіть до кипіння і варіть 30-35 хвилин.
  3. Зменште вогонь, покладіть у відвар сіль та опустіть яйця.
  4. Варіть при повільному кипінні до 12 хвилин.
  5. Готовий буряк дістаньте з відвару. Якщо хочете використати овоч для приготування якої-небудь страви, остудіть його під проточною водою.
  6. Яйця залиште у відварі доки вони повністю не охолонуть.
  7. Відполіруйте крашанки соняшниковою олією перед подачею на стіл

Відвар з буряка

  1. Очистіть і натріть буряк. Залийте літром води та поставте на вогонь на 30 хвилин.
  2. Тим часом зваріть яйця круто і остудіть.
  3. Готовий відвар пропустіть через сито або марлю і видаліть м’якоть.
  4. У рідину додайте оцет, потім яйця і залиште на 2-3 години.
  5. Час від часу виймайте яйця, щоб перевірити відтінок.
  6. Готові крашанки просушіть на серветці або спеціальній підставці й протріть олією.

Фарбування буряковим соком

Якщо ви любите рожевий колір, цей метод ідеально підійде.

  1. Очистіть овоч, дрібно натріть або пропустіть через м’ясорубку.
  2. Вичавіть з допомогою марлі сік і додайте в нього оцет.
  3. Окремо зваріть яйця круто й остудіть їх.
  4. Покладіть в буряковий сік яйця і залиште на кілька годин, час від часу проводьте контроль кольору.

Приблизно, через 2-3 години шкаралупа вже буде ніжно-пудрового кольору, через 5-6 годин — рожевого кольору, а якщо залишити на ніч — бордового. Але, звичайно, фінальний відтінок залежить і від яйця, і сорту буряка.

Існує також спосіб фарбування м’якоттю, коли варені яйця опускають в тертий буряк. Але в даному випадку результат малопередбачуваний, оскільки покрити шкаралупу рівномірно таким пюре неможливо. Цей варіант підійде тим, хто любить цікаві абстрактні малюнки і, звичайно, експерименти.

Кава

Щоб пофарбувати яйця кавою, залийте 5 чайних ложок меленої кави літром прохолодної води, варіть на повільному вогні після закипання ще 7-10 хвилин, зніміть з плити і процідіть, щоб відокремити гущу. Остудіть рідку частину до кімнатної температури, покладіть в неї яйця, поставте на вогонь, доведіть до кипіння і варіть 10-12 хвилин.

Якщо колір вийшов не достатньо насиченим, залиште крашанки остигати в кавовому відварі на кілька годин. В результаті шкаралупа набуде ніжно-коричневого або коричневого відтінку, залежно від часу витримки.

Куркума

Чим пофарбувати яйця на Великдень без хімії – 9 способів

Яйця фарбовані куркумою мають дуже симпатичний золотисто-жовтий колір. Для більш рівномірного відтінку рекомендують використовувати оцет і витримувати в барвнику не менше 4 годин. Пропонуємо Вам ознайомитися з детальним рецептом фарбування яєць в куркумі для найкращого результату.

  1. Дістаньте яйця з холодильника хоча б на годину, аби вони нагрілися до кімнатної температури
  2. У металеву каструлю налийте 2 л води. Додайте куркуму, оцет, сіль перемішайте і поставте на повільний вогонь.
  3. Зачекайте 5-7 хвилин поки куркума розчиниться, але не доводьте до кипіння. Покладіть у відвар яйця.
  4. Після закипання варіть від 10 до 12 хвилин. Якщо хочете, щоб яйце вийшло блідо-жовтим, зніміть каструлю з вогню раніше. І навпаки, для золотистого кольору шкаралупи яйця слід залишити у відварі “настоюватися” на 3-4 години або навіть на ніч, але в такому випадку є ризик, що забарвиться білок.
  5. Готові яйця опустіть в холодну воду.
  6. Відполіруйте крашанки соняшниковою олією для блиску перед подачею.

Спосіб без оцту

Якщо ви не любите запах оцту, або цього інгрідієнту просто не знайшлося у вас на кухні, скористайтеся альтернативним рецептом. Вам знадобляться яйця, сіль, вода і куркума в тих же пропорціях, що і для класичного способу.

  1. Залийте куркуму 2 літрами окропу, дайте охолонути і процідить через марлю або спеціальне сито.
  2. У готовий відвар додайте сіль, покладіть яйця і поставте на повільний вогонь.
  3. Варіть після закипання не більше 12 хвилин.
  4. Готові яйця покладіть в холодну воду.

Каркаде

лайфхаки

Всупереч всім очікуванням, чай каркаде фарбує яйця не в червоний або рожевий, а в сіро-блакитний колір, іноді навіть сіро-коричневий. Багато залежить від виробника чаю. Щоб крашанки вийшли дійсно гарними, радять витримувати по кілька яєць різну кількість часу в відварі — так можна скласти цілу композицію. І звичайно, важливо дотримуватись оригінального рецепта.

  1. Покладіть в каструлю чай, залийте літром води та поставте на вогонь. Доведіть до кипіння, зніміть з плити та залиште охолоджуватися.
  2. Тим часом зваріть яйця круто в окремій посудині. Не забудьте перед цим дістати яйця з холодильника, щоб вони нагрілися до кімнатної температури.
  3. Як тільки яйця зваряться, остудіть їх, поклавши в холодну воду.
  4. Пропустіть відвар через сито та перелийте в зручну ємність.
  5. Починаємо фарбувати яйця в каркаде. Додайте у відвар оцет. Візьміть для початку 5-6 яєць, покладіть по черзі в чай і залиште на 2 години.
  6. Час від часу перевіряйте яйця, щоб оцінити насиченість кольору.
  7. Якщо відвар не покрив крашанки цілком, їх потрібно регулярно перевертати, щоб усі сторони вийшли однаковими за кольором. Якщо вам до душі витончені розводи, переверніть лише раз або два.
  8. Через 2 години дістаньте яйця з чаю, просушіть і в разі потреби, якщо хочете отримати більш темний колір, повторіть процедуру, опустивши яйця в той же відвар ще на 1-2 години.

Паприка

Червоний мелений перець стане в пригоді, якщо вдома раптом не виявилося цибулі. Колір крашанки після лушпиння і паприки майже ідентичний. Столову ложку паприки залийте літром води і варіть при повільному кипінні 5-7 хвилин. Остудіть розчин, додайте ложку оцту і покладіть варені яйця на 20-40 хвилин. Готові яйця протріть серветкою. Виходить швидко, ефективно і дуже красиво.

Ці методи не тільки нададуть яйцям чудові природні кольори, але й дозволять уникнути використання хімічних фарбників, що можуть бути шкідливі для здоров’я.

про лайфхаки і їжу

Джерело

Ще про лайфхаки і їжу: Три рецепти глазурі для паски

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×