136
136

Програму «Доступні ліки» розширили: які препарати додали

Програму «Доступні ліки» розширили: які препарати додали

Програму «Доступні ліки» розширили. Тепер у переліку ще більше медичних препаратів, які українці за наявності рецепту від лікаря можуть отримати безкоштовно або за зниженою ціною. Розповідаємо про це детальніше.

Наказ МОЗ про розширення реєстру лікарських засобів, вартість яких покриває держава, набрав чинності 30 вересня 2024 року.

Програму «Доступні ліки» розширили: які препарати додали

Програма реімбурсації тепер містить 544 торгові назви лікарських засобів медичних виробів, 171 з яких є безоплатними. Препарати інсуліну відпускаються безоплатно або з доплатою в залежності від категорії пацієнта.

Наразі до програми додано більше торгових назв препаратів від розладів психіки і поведінки, а також фентаніловий пластир для лікування болю і надання паліативної допомоги.

Нагадаємо, що рецепти за програмою реімбурсації виписують лікарі за міжнародною непатентованою назвою (МНН) із зазначенням форми випуску та курсу лікування. А пацієнти в аптечних закладах обирають ті торгові найменування, які їм потрібно (програма реімбурсації завжди передбачає, як мінімум одну торгову назву безоплатно для кожної МНН).

Урядова програма реімбурсації “Доступні ліки” впроваджена 2017 року для зменшення фінансового навантаження на пацієнтів та збільшення доступності ліків.

Програма надає право отримати безоплатно чи з незначною доплатою ліки за рецептами пацієнтам, хворим на серцево-судинні захворювання, хронічні хвороби нижніх дихальних шляхів, цукровий діабет І та II типу, нецукровий діабет, хворобу Паркінсона, розлади поведінки та психіки, епілепсію, а також для забезпечення пацієнтів лікарськими засобами у посттрансплантаційному періоді та для лікування болю й надання паліативної допомоги.

З актуальними реєстрами лікарських засобів та медичних виробів можна ознайомитися за посиланнями:

Дізнатися адресу найближчої аптеки, яка працює з “Доступними ліками” можна, звернувшись на гарячу лінію НСЗУ за номером 16-77.

Можливо, вам також буде цікаво: Ветерани можуть отримати “Доступні ліки” – як це зробити

Зверніть увагу! Існує мобільний додаток “деДопомога“.

“деДопомога” – це новинний додаток, який дозволяє користувачам отримувати актуальну інформацію про допомогу від благодійників та держави.

  • Грошові виплати;
  • Продуктові набори;
  • Одяг від благодійників;
  • предмети побуту від фондів;
  • тощо.

Встановивши додаток, ви щодня отримуватимете свіжі дані про це.
Додаток має інтуїтивний і зручний інтерфейс, що дозволяє користувачам швидко знайти та прочитати новини про допомогу. Кожна новина має короткий опис, а також можливість переглянути повну версію статті з сайту прямо у додатку.

Завантажити додаток можна за цим посиланням: Де допомога – гроші, їжа, одяг

Пошук
e-mail
Важливі
Новини
Lite
Отримати допомогу