7029
7029

Якщо ВПО не отримує виплати: яка ще допомога передбачена для переселенців

Якщо ВПО не отримує виплати: яка ще допомога передбачена для переселенців

Якщо ВПО не отримує виплати, можна претендувати на інші види допомоги переселенцям. Розповідаємо про це детальніше.

Увагу переселенців звертають на те, що у разі відмови у призначенні чи продовженні допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам, є інші варіанти та шляхи отримання державної підтримки. Про них – нижче.

Якщо ВПО не отримує виплати: яка ще допомога передбачена для переселенців

Якщо ВПО не отримує виплати: яка ще допомога передбачена для переселенців

Виплати по безробіттю

Якщо ВПО є працездатною, не зареєстрована як ФОП чи в центрі зайнятості, то їй варто стати на облік у Центрі зайнятості як така, що шукає роботу, або щоб отримати статус безробітного. Унаслідок отримання статусу безробітного, ВПО:

  • матиме право на отримання допомоги по безробіттю в розмірі від 1500 до 7100 грн тривалістю до 90 календарних днів (для осіб передпенсійного віку – до 360 календарних днів) під час дії воєнного стану;
  • отримає допомогу від кар’єрного радника в пошуку роботи та працевлаштуванні;
  • матиме право на отримання консультаційних, інформаційних та профорієнтаційних послуг з метою перенавчання

Виплати малозабезпеченим

Якщо середньомісячний сукупний дохід сім’ї ВПО менший за рівень забезпечення прожиткового мінімуму для сім’ї (3588,20 грн – для дітей віком до 6 років (140% відповідного прожиткового мінімуму); 4 474,4 грн – для дітей віком від 6 до 18 років (140% відповідного прожиткового мінімуму); 1 665,4 грн – для працездатних осіб (55% відповідного прожиткового мінімуму); 2361,00 грн – для осіб, які втратили працездатність (100% відповідного прожиткового мінімуму)), то сім’я ВПО має право отримання державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям.

Субсидії і пільги ВПО

ВПО має право на отримання субсидії на оплату житлово-комунальних послуг:

  • для підтвердження фактичного проживання в будинку чи квартирі достатньо надати довідку ВПО. При цьому не вимагається, щоб ВПО була зареєстрована (задекларована) у відповідному житловому приміщенні чи укладення нею та надання договору найму (оренди) щодо такого житла. Розмір субсидії залежить від вартості житлово-комунальних послуг та рівня доходів сім’ї;
  • мешканці тимчасово окупованих територій чи зони активних бойових дій, яким на період дії воєнного стану було продовжено виплати на підставі постанови Кабінету Міністрів України від 07.03.2022 2 № 215 „Про особливості нарахування та виплати грошових допомог, пільг та житлових субсидій на період дії воєнного стану”, у тому числі пільги і житлові субсидії, нарахування та виплата яких припинилася з червня 2024 року, а також пільги на підставі постанови Кабінету Міністрів України від 07.03.2022 № 214 „Деякі питання надання державної соціальної допомоги та пільг на період воєнного стану”, та які перемістилися й зареєструвалися як ВПО, для проведення перерахунку таких виплат і пільг повинні подати відповідну заяву до органів ПФУ;
  • мешканці тимчасово окупованих територій чи зони активних бойових дій, яким на період дії воєнного стану продовжено виплату державної соціальної допомоги на підставі постанови Кабінету Міністрів України від 07.03.2022 № 214 „Деякі питання надання державної соціальної допомоги та пільг на період воєнного стану”, та які перемістилися й зареєструвалися як ВПО, для проведення перерахунку таких виплат повинні подати відповідну заяву до органів соціального захисту населення.

Соціальні послуги

У разі перебування у складних життєвих обставинах ВПО має право на отримання соціальних послуг, зокрема догляд вдома, денний догляд, підтримане проживання, соціальну адаптацію, консультування, натуральну допомогу тощо.

Про соціальні допомоги і виплати можна, зокрема, дізнатися на сайті Дії або соціальної громади, де проживає ВПО.

Можливо, вам також буде цікаво: Уряд розширив коло осіб, які можуть отримувати грошову допомогу як малозабезпечені

Зверніть увагу! Існує мобільний додаток “деДопомога“.

“деДопомога” – це новинний додаток, який дозволяє користувачам отримувати актуальну інформацію про допомогу від благодійників та держави.
  • Грошові виплати;
  • Продуктові набори;
  • Одяг від благодійників;
  • предмети побуту від фондів;
  • тощо.

Встановивши додаток, ви щодня отримуватимете свіжі дані про це.
Додаток має інтуїтивний і зручний інтерфейс, що дозволяє користувачам швидко знайти та прочитати новини про допомогу. Кожна новина має короткий опис, а також можливість переглянути повну версію статті з сайту прямо у додатку.

Завантажити додаток можна за цим посиланням: Де допомога – гроші, їжа, одяг
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×