68
68

Пільгові кредити на житло для ВПО: які умови і хто може подати заявку

Пільгові кредити на житло для ВПО: які умови і хто може подати заявку

Пільгові кредити на житло для ВПО, умови їх отримання і категорії переселенців, що мають право на таку підтримку, читайте в матеріалі НСН.

Пільгові кредити на житло для ВПО – хто має право подати заявку

Право на отримання кредиту мають внутрішньо переміщені особи у разі відсутності у них чи у членів їх родини на праві власності житлової площі крім:

  • житлової нерухомості, що розташована на території, визначеній тимчасово окупованою відповідно до Закону України “Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України”,
  • та на території населених пунктів, зазначених у переліку населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження,
  • та переліку населених пунктів, що розташовані на лінії розмежування, затверджених розпорядженням Кабінету Міністрів України від 7 листопада 2014 р. № 1085 (Офіційний вісник України, 2014 р., № 92, ст. 2655; 2022 р., № 14, ст. 788),
  • або на території територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій
  • або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), перелік яких затверджений Наказом Мінреінтеграції відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 06 грудня 2022 року № 1364)

Крім того, кандидат має підтвердити свою платежеспроможність.

Платоспроможність кандидата/переможця передбачає, що за умови сплати щомісячного платежу в рахунок погашення кредиту з урахуванням відсотків, залишок середньомісячного доходу кандидата/переможця та повнолітніх членів сім’ї не може бути меншим, ніж прожитковий мінімум (загальний показник), визначений законодавством на відповідний період, з розрахунку на кожного члена сім’ї (за виключенням всіх обов’язкових платежів, податків та зборів);

Крім того, кандидат має надати згоду на доступ Держмолодьжитла та його відділень до його та/або на передачу інформації до Бюро про кредитний правочин з Держмолодьжитлом (згоди на збір, зберігання, використання та поширення через Бюро інформації про нього, яка визначена пунктами 1 і 2 частини першої статті 7 Закону України “Про організацію формування та обігу кредитних історій”);

Крім того, кандидат має бути готовим внести на особистий рахунок не менше 6 відсотків вартості житла та коштів за площу та вартість житла, що перевищує нормативну, у разі її наявності.

При цьому кредит не може бути наданий особам, які або члени сім’ї яких за рахунок бюджетних коштів отримали державну підтримку/грошову компенсацію/кредити на пільгових умовах на будівництво (придбання) житла. Крім випадків, коли за рахунок державної підтримки/грошової компенсації/кредитів на пільгових умовах збудовано/будувалося  або придбано житло, доступ до якого обмежено та яке знаходиться на території, що є тимчасово окупованою.

Умови пільгового кредитування

1.Термін повернення кредиту: до 30 років, але не більше ніж до досягнення позичальником на дату повного виконання зобов’язань за кредитним договором віку 65 років (включно).

2.Відсоткова ставка за користування кредитом – 3% річних, на період дії кредитного договору.

3.Розмір власного внеску не менше 6 відсотків вартості житла та кошти за площу та вартість житла, що перевищує нормативну в разі її наявності.

4.Розрахунок розміру кредиту здійснюється з урахуванням нормативної площі (52,5 кв. метра на сім’ю з однієї особи (одинока особа) чи сім’ю з двох осіб та додатково 21 кв. метр на кожного наступного члена сім’ї) та договірної вартості житла, але не більше граничної вартості житла, що придбавається.

Розрахунок граничної вартості проводиться за формулою нижче.

(Гранична вартість = опосередкована вартість 1 м² [Наказ Мінінфраструктури] *коєфіцієнт населеного пункту):

  • 1,75 – для мм. Київ, Дніпро, Львів, Одеса, Харків
  • 1,50 – для міст-обласних центрів та міст обласного значення з населенням понад 300 тис. осіб
  • 1,50 – для населених пунктів, які розташовані на відстані до 15 кілометрів від меж обласних центрів та м. Києв
  • 1,25 – для міст обласного значення з населенням 100-300 тис.осіб
  • 1,00 – для інших населених пунктів

Гранична сума кредиту не може перевищувати суму, отриману шляхом множення нормативної площі житла на граничну вартість 1 м2. Вартість об’єкта кредитування, що перевищує граничну суму кредиту, сплачується позичальником за власний рахунок.

Як подати заявку на отримання кредиту, читайте тут

Інформацію надано Державним фондом сприяння молодіжному житловому будівництву.

Ще новини України: Як сплачувати кредит під час війни

Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×