358
358

Чи можна отримати компенсацію за знищене авто внаслідок військових дій

Чи можна отримати компенсацію за знищене авто внаслідок військових дій

Чи можна отримати компенсацію за знищене авто внаслідок військових дій? Відповідаємо на це важливе для багатьох українців питання. Адже через війну було пошкоджено та знищено чимало транспортних засобів. Для їх власників така втрата стала суттєвою проблемою.

Інформацію надали у ГО «ВПО України»

Чи можна отримати компенсацію за знищене авто?

Чи можна отримати компенсацію за знищене авто

На жаль, у чинному законодавстві поки що не передбачена така компенсація, але ситуація змінюється швидко, тому варто про всяк випадок зафіксувати факт знищення або пошкодження транспортного засобу. Для цього треба:

  • здійснити фото- та/або відеофіксацію;
  • отримати письмові пояснення не менше 2-х свідків;
  • зберегти новини або посилання на публікації в ЗМІ, що висвітлювали відповідну подію;
  • звернутися до правоохоронних органів, зокрема, за номером 102 (поліція) або 0 800 500 021 (СБУ), для повідомлення про вчинення кримінального порушення або подавши заяву за посиланням (https://cutt.ly/r2LK9gJ) для фіксації факту пошкодження майна.

Також слід вжити заходів для визначення розміру збитків, наприклад:

  • самостійно замовити автотоварознавчу експертизу;
  • зберегти квитанції, чеки, акти виконаних робіт, інші документи щодо витрат, яких зазнав власник;
  • наполягати на проведенні автотоварознавчої експертизи у межах кримінального провадження за рахунок державного бюджету.

В ГО «ВПО України» зауважують, що отримати страхове відшкодування за знищене чи пошкоджене авто  можливо ЛИШЕ, якщо це прямо передбачено договором майнового страхування, адже за загальним правилом страховик або МТСБУ НЕ відшкодовує шкоду, заподіяну внаслідок військових конфліктів.

Також нагадують, що договір страхування цивільно-правової відповідальності власників ТЗ НЕ є договором майнового страхування, тому страхова не буде нічого відшкодовувати.

Стягнути завдану шкоду в судовому порядку теж проблематично: отримати позитивне судове рішення реально, проте його виконання – важка справа.

А втім, втрачати надії не варто. Існує зареєстрований законопроєкт №11147, який визначає засади надання державою компенсації за пошкодження та знищення автомобілів внаслідок війни.

Тож, слід тримати руку на пульсі і чекати добрих новин.

Можливо, вам також буде цікаво: єВідновлення: розширено можливості подання заяв на компенсацію за знищене житло

Зверніть увагу! Існує мобільний додаток “деДопомога“.

“деДопомога” – це новинний додаток, який дозволяє користувачам отримувати актуальну інформацію про допомогу від благодійників та держави.

  • Грошові виплати;
  • Продуктові набори;
  • Одяг від благодійників;
  • предмети побуту від фондів;
  • тощо.

Встановивши додаток, ви щодня отримуватимете свіжі дані про це.
Додаток має інтуїтивний і зручний інтерфейс, що дозволяє користувачам швидко знайти та прочитати новини про допомогу. Кожна новина має короткий опис, а також можливість переглянути повну версію статті з сайту прямо у додатку.

Завантажити додаток можна за цим посиланням: Де допомога – гроші, їжа, одяг

Пошук
e-mail
Важливі
Новини
Lite
Отримати допомогу