84
84

Екстрена допомога для мешканців двох областей: хто може отримати 10 800 гривень на людину

Екстрена допомога для мешканців двох областей запроваджена українським урядом спільно з ЮНІСЕФ. Розповідаємо деталі – хто і як може отримати разово по 10 800 гривень на людину.

Інформацію надали у Мінсоцполітики України.

Ця додаткова фінансова допомога призначена для родин з дітьми з вразливих категорій, які евакуюються з Харківщини і Сумщини.

Через постійні обстріли та бомбардування прифронтових територій Сумщини і Харківщини місцева влада евакуює мешканців цих регіонів, щоб зберегти їхнє життя. Тисячі українців змушені покидати свої домівки, роботу і виїжджати у більш безпечні регіони.

З найбільшими труднощами і морального, і фінансового характеру стикаються сім’ї з вразливих категорій, тобто ті, які мають у складі дітей чи осіб з інвалідністю, є багатодітними,  малозабезпеченими.

Щоб дати їм підтримку у такий складний період, Уряд і Мінсоцполітики працюють над пошуком додаткових джерел фінансування, в тому числі – за рахунок міжнародних партнерів.

17 травня, Уряд прийняв рішення, яке дозволить реалізувати спільний проєкт Мінсоцполітики та Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), спрямований на екстрену додаткову підтримку таких родин.

Завдяки йому, сім’ї з вразливих категорій, які мають обовʼязково евакуюватися з прифронтових громад Харківської і Сумської областей, після евакуації отримають виплату у розмірі 10 800 грн на одну особу в родині. Тобто, наприклад, багатодітна малозабезпечена сім’я з 5-ох людей, яка буде евакуйована з Сумської чи Харківської областей,  отримає 54 000 грн додаткової грошової допомоги.

Координація дій держави і міжнародних партнерів для надання допомоги громадянам України, дає можливість підтримати тисячі українців, які її так потребують. Щиро дякую нашим партнерам у ЮНІСЕФ за те, що ви стоїте поруч із громадянами України у критичних для країни викликах, – зазначила міністерка соціальної політики Оксана Жолнович

Екстрена допомога для мешканців двох областей: хто може отримати 10 800 гривень на людину

Екстрена допомога для мешканців двох областей: хто може отримати 10 800 гривень на людину

Виплати будуть здійснюватись таким категоріям сімей з дітьми, які з 1 травня 2024 р. підлягають обов’язковій евакуації, а до евакуації проживали на території Сумщини і Харківщини та належали до однієї чи кількох таких категорій (отримували відповідні виплати від Мінсоцполітики):

у складі сім’ї є особа або дитина з інвалідністю до 18 років

  • сім’я є багатодітною з дітьми до 18 років
  • дітей виховує одинока мати/одинокий батько
  • сім’я з дітьми віком до 18 років  є малозабезпеченою.

«Доки триває війна, тисячі сімей потребують негайної допомоги, щоб мати змогу забезпечити дітей усім необхідним. Це критично для вразливих сімей із дітьми, яких сьогодні евакуюють із прифронтових громад Харківської та Сумської областей. Дуже важливо, щоб ці родини мали всі  засоби, необхідні для подолання важких випробувань, що їх спіткали. Ми в ЮНІСЕФ продовжуємо працювати разом із урядом України з надання цієї життєво важливої підтримки», – зазначив Мунір Мамедзаде, голова Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні

Додаткова фінансова допомога надаватиметься одноразово. Тривалість виплат залежатиме від бюджету програми.

Як отримати кошти?

Якщо ваша родина евакуюється засобами, організованими вашою ОВА, додатково звертатись по отримання даної допомоги не потрібно, виплату буде здійснено автоматично.

Якщо ви, в рамках обовʼязкової евакуації, виїжджаєте в безпечніше місце самостійно, вам необхідно звернутися після евакуації до найближчого управління соціального захисту в громаді, до якої ви переїхали, із заявою щодо виплати вам відповідної допомоги.

Кошти одноразової грошової допомоги зараховуватимуться на рахунок одного з членів сім’ї-отримувача допомоги. Також кошти можна буде одержати через Укрпошту.

Читайте також: Грошова допомога від ВПП ООН – відповіді на актуальні питання

Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×