Купити квартиру в Дніпрі

Без категорії

Як правильно вибрати металевий кутник?

Сталевий кутник виглядає як профіль Г-образного перетину з вигином в 90°. У даного виробу дві основні функції: забезпечувати зручність при монтажі різних конструкцій і виступати як підсилювальне ребро жорсткості.

Металевий кутник використовують повсюди: в будівництві, при виготовленні меблів, в побуті. Однак в залежності від тих чи інших потреб вид виробів може відрізнятися. А тому дуже важливо підібрати саме ту деталь, яка без проблем зможе виконати покладені на неї функції. Обрати якісний кутник бажаного розміру можна у каталозі https://metinvest-smc.com/ua/products/ugolok/ де представлені найпопулярніші позиції.

Виробництво сталевих кутників

Стандартному Г-образному кутнику знаходиться застосування в багатьох місцях. Його популярність обумовлена двома факторами: з одного боку, місце згину — це ребро жорсткості, а з іншого — він зручно вкладається на інші поверхні. Кутники найчастіше виготовляють зі звичайної вуглецевої сталі, і лише іноді використовують високоякісну конструкційну. З початку виробництва сталевого кутника було розроблено велику кількість стандартів його виготовлення.

Способи прокату

Кутник сталевий гарячекатаний роблять вальцюванням між обертовими валами розпеченого злитка металу (блюма). Вали тиснуть на нього, формуючи Г-подібну форму. Причому зовні виріб немає радіуса, а зсередини він робиться спеціально для того, щоб стати ще одним ребром жорсткості.

Кутник сталевий холодновальцьований виготовляється за допомогою абсолютно іншої технології. Найчастіше для виробництва використовують профілезгинальне обладнання або вали. Заготівлі металевих смуг, що становлять собою рядову сталь, піддають згинанні на верстатах або прокатанню крізь цілий ряд валів.

Вартість таких виробів досить висока, тому вони не застосовуються в ході виготовлення конструкцій (монолітних або опорних). Здебільшого вони використовуються в обробних роботах. Максимальна довжина холодновальцьованих куточків становить 6-12 м. Візуально гарячекатаний виріб відрізняється від холодновальцьованого наявністю окалини.

4 правила вибору сталевих кутників

Щоб правильно вибрати зроблений за Держстандартом кутник сталевий, необхідно дізнатися точність, з якої виготовлено виріб. Для цього зверніть увагу на маркування виробу: А (латинська) позначає високу точність, В — каже про звичайну. Марка показує, наскільки точно виріб відповідає ГОСТу по товщині, рівності й іншим параметрам. Якщо кутник невеликого розміру, то точність дуже важлива. Великі кутники більшою мірою повинні відповідати іншим характеристикам.

Важливу роль відіграє спосіб виготовлення. кутники роблять за допомогою холодного та гарячого катання. В останньому випадку заготівлю пропускають крізь гарячі верстати по спеціальній формі або гнуть раніше зроблену деталь.

Холодновальцьовані кутники мають меншу міцність в порівнянні з гарячекатаними. Отже, для великих навантажень краще придбати гарячекатаний сталевий кутник.

Слід звернути увагу на полиці кутників. Існують рівні й нерівні полиці вироби. У першому випадку смуга металу рівно навпіл ділиться кутом в 90°. А в другому — одна зі сторін довше.

Рівноплечні кутники міцніші, через це їх застосовують частіше. Однак нерідко потрібно зробити індивідуальний розрахунок довжини полиць. У цьому випадку застосовують нерівні кутники.

Треба уважно поставитися до матеріалу, з якого виготовлений кутник. Для більшої надійності конструкцій, малого впливу на них навколишнього середовища та перепадів температури краще вибрати вироби, виконані з низьколегованої сталі.

To Top
Ще новини ⬇
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×