Купити квартиру в Дніпрі

Без категорії

[:ru]В Украине поднимут прожиточный минимум: как это повлияет на пенсии и зарплаты[:ua]В Україні піднімуть прожитковий мінімум: як це вплине на пенсії та зарплати[:]

[:ru]В Украине собираются поднять прожиточный минимум и поменять методологию его расчета. Вместе с прожиточным минимумом остальные выплаты подниматься будут, но по другим нормам.

Как будет меняться сумма прожиточного минимума и насколько это позволит поднять суммы пенсий и социальных выплат, рассказали в материале “24 канал”, передает РБК-Украина, информирует НСН.

Как будут повышать прожиточный минимум

Верховная Рада Украины приняла в первом чтении законопроект №3515, который регулирует нормы формирования прожиточного минимума. В этом законопроекте предлагается новая методика начисления прожиточного минимума – в процентном соотношении к среднемесячной зарплате в Украине за год, предшествующий году формирования государственного бюджета с учетом прогноза инфляции текущего года.

В 2021 году процентное соотношение размера прожиточного минимума к среднемесячной зарплате должно составить не менее 40%, а к 2030 году – 50%. Ежегодно сумма прожиточного минимума будет подниматься на 1%.

Пример: В 2020 году средняя заработная плата составила 11 591 гривну. Прогноз НБУ по уровню инфляции – 8%. Значит в 2022 году минимальный прожиточный минимум должен составить 5 132 гривны. А это почти в 2,5 раза больше, чем сумма прожиточного минимума в 2021 году.

Суммы прожиточного минимума могут пересмотреть через 3 месяца после принятия бюджета, но если для этого не будет причин, то он не будет меняться в течение 12 месяцев.

Кроме того, по новому законопроекту могут быть установлены одинаковые прожиточные минимумы для всех категорий граждан.

Какие нормы прожиточного минимума действуют сейчас в Украине

С 1 декабря 2020 года были установлены такие минимумы:

  • Общий – 2 189 гривен
  • Дети до 6 лет – 1 921 гривна
  • Дети в возрасте от 6 до 18 лет – 2 395 гривен
  • Трудоспособные граждане – 2 270 гривен
  • Лица, которые утратили работоспособность – 1 769 гривен

Сейчас суммы прожиточного минимума пересматривают дважды в год, но выплаты увеличиваются в среднем на 50-1120 гривен. Такие суммы прожиточного минимума не покрывают по факту затрат даже на самое необходимое.

Кроме того, в Министерстве социальной политики ежемесячно определяют “фактический прожиточный минимум”, который на данный момент составляет сумму в два раз большую, чем установлена.

В апреле 2021 года такой прожиточный минимум составил 4 480 гривен, для детей до 6 лет – 3 953 гривны, для детей от 6 до 18 лет – 4 872 гривны, для трудоспособных – 4 421 гривну (с учетом обязательных платежей – 5 492 гривны), для нетрудоспособных – 3 628 гривен.

Как изменятся другие выплаты после повышения прожиточного минимума

Увы, не все социальные выплаты будут повышаться. Минимальная пенсия в Украине сейчас составляет 1 769 гривен. В законопроекте указано, что в 2022 году будет учитываться повышение прожиточного минимума при начислении минимальной пенсии, и ежегодно будут добавлять по 2%, но начислять ее будут по другой схеме. С прожиточным минимумом она сравняется не раньше 2041 года.

Социальные выплаты депутаты также предлагают отвязать от прожиточного минимума и отдельно формировать суммы выплат при принятии ежегодного бюджета.

Оклады работникам также предлагается начислять по другим нормам и привязать их к минимальному должностному окладу для соответствующих категорий. Это сделает работу в госструктурах более конкурентоспособной.

Важно! В законопроекте предлагается устранить требование, по которому минимальная заработная плата не может быть ниже прожиточного минимума.

Какие нормы прожиточного минимума установлены в бюджетной декларации

  • Январь 2022 года – 2 393 гривны
  • Январь 2023 года – 2 589 гривен
  • Январь 2024 года – 2 778 гривен

Что говорят эксперты по поводу нового законопроекта

Экономист Олег Пендзин считает, что в Украине считают только физиологический прожиточный минимум, а во всем мире отталкиваются от социальных норм.

“Есть такие страны, где в прожиточный минимум заложены даже средства на содержание домашних животных. А у нас с вами физиологический – трое трусов, четыре пары носков, половина пальто в год, это физиология, а не социальные вопросы. И разница между социальным и физиологическим прожиточным минимумом фантастическая”, считает эксперт.

Он отметил, что в Украине нужно кардинально менять подход в сторону социального прожиточного минимума, так как при расчете расходов не учитывается даже то, что прописано в Конституции. В частности – право на жилье.

 [:ua]В Україні збираються підняти прожитковий мінімум і поміняти методологію його розрахунку. Разом з прожитковим мінімумом почнуть підніматися інші соціальні виплати, але зовсім по іншим нормам.

Як буде змінюватися сума прожиткового мінімуму і наскільки це дозволить підняти суми пенсій і соціальних виплат, розповіли в матеріалі “24 канал”, передає РБК-Україна, інформує НСН.

Як підвищуватимуть прожитковий мінімум

Верховна Рада України прийняла в першому читанні законопроєкт №3515, який регулює норми формування прожиткового мінімуму. У цьому законопроєкті пропонується нова методика нарахування прожиткового мінімуму – у відсотковому співвідношенні до середньомісячної зарплати в Україні за рік, що передує року формування державного бюджету з урахуванням прогнозу інфляції поточного року.

У 2021 році процентне співвідношення розміру прожиткового мінімуму до середньомісячної зарплати має скласти не менше 40%, А до 2030 року – 50%. Щорічно сума прожиткового мінімуму буде підніматися на 1%.

Приклад: У 2020 році середня заробітна плата склала 11 591 гривню. Прогноз НБУ за рівнем інфляції-8%. Значить у 2022 році мінімальний прожитковий мінімум повинен скласти 5 132 гривні. А це майже у 2,5 раза більше, ніж сума прожиткового мінімуму у 2021 році.

Суми прожиткового мінімуму можуть переглянути через 3 місяці після прийняття бюджету, але якщо для цього не буде причин, то він не буде змінюватися протягом 12 місяців.

Крім того, за новим законопроєкт можуть бути встановлені однакові прожиткові мінімуми для всіх категорій громадян.

Які норми прожиткового мінімуму діють зараз в Україні

З 1 грудня 2020 року були встановлені такі мінімуми:

  • Загальний – 2 189 гривень
  • Діти до 6 років – 1 921 гривня
  • Діти віком від 6 до 18 років – 2 395 гривень
  • Працездатні громадяни – 2 270 гривень
  • Особи, які втратили працездатність – 1 769 гривень

Зараз суми прожиткового мінімуму переглядають двічі на рік, але виплати збільшуються в середньому на 50-1120 гривень. Такі суми прожиткового мінімуму не покривають за фактом витрат навіть на найнеобхідніше.

Крім того, в Міністерстві соціальної політики щомісяця визначають “фактичний прожитковий мінімум”, який на цей момент становить суму у два рази більшу, ніж встановлена.

У квітні 2021 року такий прожитковий мінімум склав 4 480 гривень, для дітей до 6 років – 3 953 гривні, для дітей від 6 до 18 років – 4 872 гривні, для працездатних – 4 421 гривню (з урахуванням обов’язкових платежів – 5 492 гривні), для непрацездатних – 3 628 гривень.

Як зміняться інші виплати після підвищення прожиткового мінімуму

На жаль, не всі соціальні виплати будуть підвищуватися. Мінімальна пенсія в Україні зараз становить 1 769 гривень. У законопроєкті зазначено, що у 2022 році буде враховуватися підвищення прожиткового мінімуму при обчисленні мінімальної пенсії, і щорічно будуть додавати по 2%, але нараховувати її будуть за іншою схемою. З прожитковим мінімумом вона зрівняється не раніше 2041 року.

Соціальні виплати депутати також пропонують відв’язати від прожиткового мінімуму й окремо формувати суми виплат при прийнятті щорічного бюджету.

Оклади працівникам також пропонується нараховувати за іншими нормами та прив’язати їх до мінімального посадового окладу для відповідних категорій. Це зробить роботу в держструктурах більш конкурентоспроможною.

Важливо! У законопроєкті пропонується усунути вимогу, за якою мінімальна заробітна плата не може бути нижче прожиткового мінімуму.

Які норми прожиткового мінімуму встановлені в бюджетній декларації

  • Січень 2022 року – 2 393 гривні
  • Січень 2023 року – 2 589 гривень
  • Січень 2024 року – 2 778 гривень

Що кажуть експерти з приводу нового законопроєкту

Економіст Олег Пендзин вважає, що в Україні обраховують тільки фізіологічний прожитковий мінімум, а в усьому світі відштовхуються від соціальних норм.

“Є такі країни, де в прожитковий мінімум закладені навіть кошти на утримання домашніх тварин. А у нас з вами фізіологічний – троє трусів, чотири пари шкарпеток, половина пальто на рік, це фізіологія, а не соціальні питання. І різниця між соціальним і фізіологічним прожитковим мінімумом фантастична”,вважає експерт.

Він зазначив, що в Україні потрібно кардинально змінювати підхід у бік соціального прожиткового мінімуму, оскільки при розрахунку витрат не враховується навіть те, що прописано в Конституції. Зокрема – право на житло.[:]

To Top
Ще новини ⬇
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×